
Zeci de femei care au fost paciente ale Maternității Odobescu, instituția medicală care se confruntă acum cu probleme serioase din cauza uneia dintre clădirile care o găzduiește, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer autorităților „găsirea unei soluții de redeschidere” a maternității.
Vă reamintim că secția de obstetrică a Maternității a fost închisă după ce clădirea care o găzduia a devenit improprie pentru activități medicale. Acum două săptămâni, sindicaliștii care lucrează la Maternitatea Odobescu din Timișoara au organizat un protest prin care cer mutarea unității medicale.
Primăria Timișoara încearcă de mai mulți ani să demareze construcția unei noi clădiri pentru Maternitatea Odobescu, care aparține de Spitalul Municipal, în timp ce CJ Timiș a reușit să ridice un nou imobil, în apropiere de Spitalul Județean din Timișoara, pentru Maternitatea „Bega”.
Redăm, mai jos, textul scrisorii semnate de 59 de mămici care au fost, împreună cu copiii lor, la Maternitatea Odobescu:
„Noi, mamele copiilor născuți prematur sau cu alte probleme de sănătate la Maternitatea Odobescu din Timișoara, ne adresăm dumneavoastră cu această scrisoare deschisă pentru a vă cere sprijinul și implicarea în redeschiderea acestui spațiu vital pentru sănătatea și viitorul copiilor noștri. Maternitatea Odobescu nu a fost doar o clădire sau un simplu spital. A fost locul unde mii de vieți fragile au început, unde copiii noștri s-au agățat de fiecare fir de speranță, iar noi, ca părinți, am găsit înțelegere, susținere și profesionalism din partea cadrelor medicale în momentele cele mai dificile din viața noastră și a copiilor noștri.
Această maternitate a fost locul unde medicii neonatologi, asistentele și întreg personalul medical au făcut minuni și nu s-au dat bătuți nici în cele mai dificile momente, când diagnosticul și investigațiile medicale erau devastatoare, luptând pentru viața celor mai vulnerabili pacienți: COPIII NĂSCUȚI PREMATUR.
Copiii noștri au avut șansa să fie îngrijiți în cadrul Maternității Odobescu de o echipă de profesioniști, doctori în științe medicale, de care suntem mândri că sunt în România, în Timișoara. Ne dorim ca de aceleași șanse să beneficieze și alți copii care se vor naște prematur sau cu alte afecțiuni medicale grave. Astăzi, această maternitate este închisă. Este inacceptabil ca un oraș cu renume și cu un sistem medical de prestigiu să fie lipsit de o maternitate atât de importantă. Vă rugăm, în numele tuturor copiilor salvați și al celor care ar putea avea nevoie de sprijin în viitor, să găsiți o soluție cât mai urgentă pentru redeschiderea Maternității Odobescu, care deservește cele patru județe din regiunea de vest: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș. Această maternitate este o unitate medicală de grad III în ceea ce privește gestionarea cazurilor grave de copii născuți prematur sau alte
malformații congenitale. Nu scoateți Timișoara de pe harta centrelor medicale de prestigiu din această țară!
Facem apel către Primăria Municipiului Timișoara și Consiliului Local și vă rugăm să acordați prioritate identificării și alocării unui spațiu adecvat pentru relocarea Maternității Odobescu. Această maternitate nu poate rămâne doar o amintire, ci trebuie să devină din nou un loc unde viața începe în siguranță. În calitate de părinți și cetățeni ai acestui oraș, ne dorim să vedem o implicare
concretă și promptă din partea administrației locale. Această problemă nu afectează doar câteva familii – ea privește viitorul întregii regiuni. Vă mulțumim pentru orice demers care va transforma această situație critică într-un exemplu de implicare și responsabilitate. Dorim să credem că sănătatea mamelor și copiilor din Timișoara, și nu numai, este o prioritate pentru dumneavoastră și că nu veți lăsa această situație nerezolvată”.