
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului-locotenent – cu trei stele Zisu Cătălin-Ștefăniță din Ministerul Apărării Naționale, anunță Administrația Prezidențială.
Generalul Cătălin Zisu a cerut trecerea în rezervă: „în mass-media au fost vehiculate diverse informații, în mare parte neadevărate”.
Șeful Comandamentului Logistic Întrunit a transmis, prin avocata sa, un comunicat de presă, informează Gândul.
„În ultimele zile, în mass-media au fost vehiculate diverse informații, în mare parte neadevărate, care au creat confuzie și au adus grave prejudicii imaginii unui militar ce servește țara încă de la vârsta de 14 ani”, se arată în comunicat.
Zisu afirmă că este nevinovat de toate acuzațiile aduse împotriva sa și așteaptă aprobarea pentru a studia dosarul în care are calitatea de inculpat.
„Este regretabil că află informații despre acest dosar prin intermediul presei și nu înțelege cum este posibil ca astfel de informații să ajungă în spațiul public. De asemenea, nu cunoaște cine sunt persoanele care le furnizează, însă consideră că intenția acestora este clară: aceea de a-i afecta imaginea și cariera”, se arată în comunicat.
În ce privește perchezițiile, Zisu spune că acestea au avut ca scop identificarea și ridicarea de documente referitoare la obiectivul de investiție imobiliară Cimitirul Ghencea 3, din perioada aprilie 2022-iulie 2023, precum și la mai multe societăți comerciale, pentru aceeași perioada: „În urma perchezițiilor, care au durat 12 ore, nu au fost găsite documente care să aibă legătură cu societățile cercetate. Cu toate acestea, au fost ridicate: suma de 7.000 de euro, mai multe genți și ceasuri, majoritatea fiind replici ale unor branduri originale, aspect ce urmează a fi clarificat prin expertizare de specialitate”.
Referitor la ridicarea de tablouri dintr-o altă locație, distinctă de locuința sa, Zisu precizează că nu este vorba despre 2.000 de tablouri, așa cum s-a vehiculat.
Nu cunoaște numărul exact al acestora, întrucât nu le-a numărat, dar menționează că sunt lucrări realizate de pictori contemporani și amatori, fără valoare semnificativă, fiind primite prin donație, altele achiziționate la prețuri cuprinse între 100 și 500 de lei pe tablou, acestea fiind colecționate pe parcursul a 30 de ani.
Zisu a decis, împreună cu avocații care îl reprezintă, să nu conteste ordonanțele privind măsura controlului judiciar și măsurilor asigurătorii, „deoarece cunoscând practica instanțelor de judecată în astfel de situații, în opinia avocaților, cu siguranță ar fi respinse”.
Sâmbătă, general-locotenent Zisu Cătălin Ștefăniță a transmis conducerii MAPN solicitarea de trecere în rezervă, aceasta urmând să fie aprobată.
Percheziții ale procurorilor anticorupție în 22 de locații
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2022 – 2023, a unor infracțiuni de asimilate celor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.
Astfel, vineri, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Giurgiu.
Una dintre percheziții a avut loc la sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
„Mascaţii” au descins, vineri dimineaţă, acasă la unul dintre cei mai influenţi generali din România. Surse judiciare au declarat în exclusivitate pentru Mediafax că domiciliul generalului de trei stele Cătălin Zisu este percheziţionat. Ancheta nu l-ar viza doar pe generalul Cătălin Zisu, ci şi pe fiul acestuia, în cauză existând suspiciuni cu privire la efectuarea unor lucrări în fals.
Generalul de 3 stele Cătălin Zisu este unul dintre cei mai importanţi comandanţi din structurile Armatei Române, ocupându-se de Logistica MApN. Gradul de general i-a fost acordat la 37 de ani, fiind cel mai tânăr general din armata română. Ulterior, în 2006, a obţinut titlul de doctor graţie generalului Gabriel Oprea, iar preşedintele de atunci, Traian Băsescu, i-a conferit şi a doua stea de general în 2007. A treia stea a primit-o în 2011.