
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, unul din marile evenimente artistice ale ultimilor ani, prin care muzeul de artă timișorean s-a impus în viața culturală a orașului aducând în fața publicului capodopere ale artei universale, s-a încheiat joi, 6 martie, cu o săptămână mai târziu față de data avansată inițial, ca urmare a interesului deosebit de care s-a bucurat în rândul vizitatorilor.
Deschisă anul trecut în 16 noiembrie, expoziția, care a venit să completeze efortul muzeului de a face din Timișoara o adevărată capitală a artei, a stat pe simeze mai bine de trei luni, în care a avut peste 30.000 de vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Printtre aceștia, s-au numărat peste 6.000 de elevi din județul Timiș, dar și din București, Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov și chiar din Bulgaria iar cele 80 de ateliere de mediere școlară au oferit tinerilor o experiență valoroasă.
Directorul muzeului de artă, Filip Petcu, este de părere că succesul de care s-a bucurat expoziția demonstrează interesul publicului pentru marile valori ale artei europene, astfel de lucrări de o importanță excepțională fiind fundamentale pentru formarea culturii și a gustului artistic al tinerilor în primul rând.
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Culturii din România și al Ministerului Culturii din Italia, și a fost realizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dellʹ Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, cu sprijinul CJT, principalul finanțator al evennimentului, cel al numeroșilor sponsori și al unor instituții partenere de prestigiu.





