
Simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a începe mâine, 17 martie. Simularea se desfășoară conform unor programe specifice, publicată de Ministerul Educației și Cercetării pe 4 februarie. Acestea includ conținuturile esențiale din programa școlară pentru Evaluarea Națională la Limba și literatura română, Matematică, Limba maternă și Limba română pentru maghiari, excluzând anumite capitole încă neparcurse la clasă pentru testarea din vară.
Probele simulării Evaluării Naționale
- 17 martie: Limba și literatura română – proba scrisă
- 18 martie: Matematică – proba scrisă
- 19 martie: Limba și literatura maternă – proba scrisă
- 31 martie: Afișarea rezultatelor.
Reguli pentru desfășurarea examenului
Elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen înainte de ora 08:30, să nu dețină materiale ajutătoare. Ei pot părăsi sala, ca la examenul din vară, după jumătate din timpul probei, adică după prima oră.
Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog decât la cerere și pot fi analizate împreună cu profesorii pentru a identifica punctele slabe și pentru a îmbunătăți pregătirea până la examenul din vară.
Recomandări
La proba de Limba și literatura română și/sau maternă
- Este permisă sublinierea pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;
- În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, elevii pot delimita propozițiile în frază fără ca aceasta să fie considerată semn particular;
- Un răspuns completat poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise și scrierea, în dreapta, a literei asociate răspunsului considerat corect;
- Un răspuns marcat cu „X” poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului „X” și marcarea cu „X” a opțiunii corecte.
La proba de Matematică
- Elevii pot realiza marcaje și completări pe figurile geometrice folosind creionul sau stiloul/pixul de culoare albastră;
- Este permisă desenarea de figuri geometrice în spațiul alocat rezolvării problemelor, utilizând creionul sau stiloul/pixul de culoare albastră;
- Un răspuns de la Subiectul I sau Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
Dacă elevul dorește să modifice din nou răspunsul, acesta va fi scris în rubrica destinată punctajului itemului respectiv, situată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Calendar Evaluare Națională 2025
- 23 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie: Afișarea rezultatelor finale