
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, care cuprinde colecții și artefacte extrem de valoroase, și-a reluat obiceiul de a prezenta în fiecare lună câte un obiect deosebit și povestea acestuia, în măsura în care ea a putut fi descifrată. Obiectul care va fi expus până la sfârșitul lunii aprilie este un vârf de săgeată din corn de cerb descoperit la Ardeu, foarte bine păstrat, care a fost modelat cu ajutorul unei lame de cuțit și, cel mai probabil, „călit” în foc, dar nu prezintă urme care să indice că ar fi fost folosit. Artefactul a fost descoperit în inventarul unui atelier, împreună cu alte obiecte din os și corn, unele aflate în lucru. În inventarul aceleiași încăperi au mai fost descoperite vârfuri de săgeată din fier sau bronz de diferite forme, folosite pentru diferite tipuri de vânat, alături de oase de animale, atelierul aparținând, cel mai probabil, unui vânător, o ocupație importantă în epoca anterioră cuceririi romane, pentru procurarea hranei. Experimentele făcute au demonstrat că săgeata din corn de cerb provoca o rană care răpunea mai repede vânatul. Părți ale animalului vânat erau folosite ca amulete, pentru a-i proteja împotriva forțelor malefice.
Tot în luna aprilie, muzeul din Deva prezintă expoziția „Chipurile Mariei – Regina tuturor românilor”, care va avea vernisajul în 4 aprilie, la ora 19:00, și va fi deschisă până în 26 aprilie. Expoziția marchează cei 150 de ani de la nașterea celei mai iubite regine a României, care a iubit la rândul ei țara și poporul în slujba cărora și-a pus întreaga energie, influență și întregul devotament.
„Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români” este expoziția organizată de Muzeul Banatului Montan din Reșița, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare în perioada 2-28 aprilie. Expoziția este dedicată mărturisitorilor credinței românești, Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu și cinstirii memoriei episcopilor martiri, prin evidențierea rolului acestor ierarhi de-a lungul timpului, cu ajutorul documentelor și a fotografiilor de arhivă. Printre exponatele prezentate se regăsesc panouri cu fotografii de epocă, documente rare, veșminte liturgice, publicații, articole din presa vremii și picturi ce îi înfățișează pe ierarhii Bisericii Române Unite. După scoaterea bisericii greco-catolice în afara legii, în 1948, ierarhii uniţi, printre care şi cei şapte episcopi, au avut de ales între renunţarea la credinţa lor şi puşcărie, cinci dintre cei șapte episcopi sfârșindu-și zilele în pușcărie și doi în domicilii forțate. Cei șapte episcopi martiri au fost beatificați de Papa Francisc în urmă cu șase ani, pe Câmpia Libertății din Blaj, oraşul în care se află sediul istoric al Bisericii Unite cu Roma.
Un disc din lut decorat cu nervuri în relief, a cărui semnificație a fost pusă în legătură cu un cult solar sau celest de regretatul istoric și arheolog Florin Medeleț, cel care l-a descoperit în urmă cu mai bine de patru decenii în situl arheologic din hotarul satului Remetea Mare, este exponatul lunii la Muzeul Național al Banatului. Pe două grinduri aluvionare formate de-a lungul Begăi, cunoscute sub numele de „Gomila lui Pituț” și „Gomila luʹ Gabor”, cercetările arheologice au identificat mici așezări rurale, care, după artefactele descoperite, au aparținut primei vârste a fierului. Discul de lut, considerat un simbol al așezării, decorează, într-o manieră stilizată, gardul fostului han „Privighetoarea”.




