
Festivalul „Timișoara Muzicală” aduce în fața melomanilor un eveniment deosebit, alături de talentații membri ai Orchestrei de Cameră „Liszt Ferenc” din Budapesta. Concertul va avea loc la Sala Capitol, joi 29 mai, de la ora 19, iar biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și aici.
Orchestra de Cameră Franz Liszt este, de 60 de ani, o prezență constantă în elita internațională a scenei muzicii clasice, fiind, pe bună dreptate, considerată una dintre cele mai prestigioase reprezentante ale muzicii de cameră. Din 2016, ansamblul este condus de Péter Tfirst și susține, an de an, concerte în cele mai importante săli ale lumii, alături de soliști de prim rang, care revin cu plăcere datorită preciziei, versatilității și capacității excepționale de adaptare a orchestrei.
Orchestra a fost fondată în anul 1963 de către câțiva foști studenți ai Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. În decursul a peste o jumătate de secol – sub conducerea lui Frigyes Sándor, apoi a lui János Rolla – ansamblul a obținut recunoaștere internațională, concertând în peste cincizeci de țări, în săli renumite precum Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokyo, Opera din Sydney, Teatro Colón din Buenos Aires și Théâtre de la Ville din Paris.
Ultimii ani au fost marcați de concerte remarcabile: orchestra a urcat pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Düsseldorf, Musikverein din Viena, Victoria Hall din Geneva, Carnegie Hall din New York și Heydar Aliyev Center din Baku. De asemenea, a fost invitată la Festivalul Mecklenburg-Vorpommern și la Gstaad Menuhin Festival. A concertat în faimosul National Centre for the Performing Arts din Beijing și a fost invitată la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din Asia: China-Shanghai International Arts Festival.
În 2011, a deschis Anul Liszt și Președinția ungară a Consiliului UE la Auditorio Nacional din Madrid, concert la care au asistat regele Juan Carlos I al Spaniei și regina Sofia. Pe lângă turneele de mare succes din Germania și Italia, orchestra a susținut o serie de concerte în America de Sud în 2013 și în Japonia în 2014.
De-a lungul timpului, orchestra a colaborat cu mari nume ale scenei muzicale internaționale, precum Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Isaac Stern, Yehudi Menuhin și Jean-Pierre Rampal, iar în ultimii ani, cu artiști de renume precum Martha Argerich, Julia Fischer, Vadim Repin, Emmanuel Pahud, Vadim Gluzman, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Maxim Vengerov, Ilya Gringolts, David Fray, Denis Bouriakov și Martin Fröst. Dintre soliștii de renume din Ungaria, amintim nume precum Júlia Pusker, Gábor Boldoczki, Ödön Rácz, Emőke Baráth, Kristóf Baráti și Gábor Takács-Nagy.
În 2016, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat un album realizat în colaborare cu Ödön Rácz, care a fost apreciat unanim de critica de specialitate.
De la preluarea conducerii artistice de către concertmaestrul Péter Tfirst, orchestra continuă să susțină concerte atât în Ungaria, cât și în întreaga lume, păstrând același nivel înalt de interpretare artistică și timbrul sonor unic al Orchestrei de Cameră Franz Liszt. La începutul anului 2020, atât în Ungaria, cât și pe plan internațional, s-a răspândit vestea că faimosul violoncelist István Várdai s-a alăturat orchestrei în calitate de Director Artistic, cu scopul de a crea un nou concept artistic și de a sprijini dezvoltarea profesională a ansamblului. Orchestra de Cameră Franz Liszt este mândră să fie un ansamblu național al Ungariei și să reprezinte și să promoveze cultura maghiară în întreaga lume.