
Cea de-a IV-a ediție a ineditei expoziții de modelism și istorie feroviară dedicată tuturor pasionaților de trenuri, indiferent de vârstă și intitulată „Călătorie cu trenul la Arad”, care s-a bucurat de un mare succes în anii trecuți, este organizată de Complexul Muzeal Arad în colaborare cu AR-Rail Club-Arad și va fi deschisă publicului la Sala Polivalentă, între 30 mai și 1 iunie.
Vernisajul va avea loc în data de 30 mai, la ora 10,00, în prezența organizatorilor și a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor, organizațiilor și producătorilor de machete din România, Ungaria, Germania și Italia. În cadrul expoziției va fi prezentată și o parte din fascinanta colecție de machete realizate de Ioan Popoviciu (colecția Maria Popoviciu), care ilustrează un fragment valoros din istoria feroviară arădeană, reconstituind călătoria cu trenul în Aradul de altădată și vor fi expuse imagini din colecția Complexului Muzeal Arad, legate de istoria feroviară a orașului la începutul secolului al XX-lea. Totodată, expoziția oferă o atractivă incursiune în istoria transportului feroviar, de la începuturile sale, în 1835, trecând prin epoca modernizării interbelice, până la era Diesel și trenurile electrice de astăzi.
Colecționarii și producătorii de machete din România, Ungaria, Germania și Italia vor anima un circuit interactiv de peste 350 de metri de linii de cale ferată, cu machete de clădiri feroviare, stații, depouri și o selecție impresionantă de trenuri în miniatură, de la primele locomotive cu aburi până la trenurile de mare viteză din prezent. În cadrul expoziției vor fi deschise și două ateliere, destinate micilor pasionați de modelism.
Expoziția va putea fi vizitată între orele 10,00 și 18,00 vineri și duminică, iar sâmbătă, de la ora 10,00 până la ora 19,00. Taxa de intrare este de 20 de lei pentru adulți, zece lei pentru pensionari, cinci lei pentru preșcolari, elevi și studenți și patru lei pentru grupuri organizate ale acestora. În data de 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii, de acces gratuit beneficiind și fundațiile cu scop cultural, organizațiile sociale, veteranii și văduvele de război, cei care au suferit persecuții politice sau cei din domeniul muzeelor.







