
Inspectoratul de Poliție Județean Timiș 112 a inițiat o campanie de informare, intitulată „Martor tăcut”. Aceasta este realizată în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Asociația de Mediere a Conflictelor „M.I.S.I.T.” Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
Campania de informare a fost lansată astăzi, 28 mai, și se adresează atât victimelor violenței domestice, cât și întregii societăți, cu scopul de a stopa acest fenomen și de a încuraja femeile, precum și pe cei care au cunoștință de astfel de fapte, să ceară ajutor.
„Am ales să aducem prevenirea violenței domestice în mijlocul comunității, într-un spațiu public accesibil – pentru că tăcerea nu mai poate fi o opțiune. În spatele ușilor închise, prea mulți oameni suferă în tăcere. Am vrut să-i facem vizibili, să le dăm o voce, și să spunem răspicat: ajutorul există, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi”, transmit reprezentații IPJ Timiș.
Violența domestică reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima. Împiedicarea femeii să își exercite drepturile și libertățile fundamentale constituie, de asemenea, violență în familie.
Ce trebuie să faci în cazul unui episod cu violență fizică?
Atunci când izbucnește un episod cu violență fizică, sunați imediat la 112. În urma sesizării, la fața locului se va deplasa o echipă de polițiști care, în urma celor constatate poate emite un ordin de protecție provizoriu pentru cinci zile și poate sesiza echipa interinstituțională constituită la nivelul județului Timiș, care are rol consultativ în prevenirea violenței domestice.
Puteți merge la secția de poliție pe a cărei rază teritorială aveți domiciliul/ reședința și depuneți plângere penală împotriva agresorului. Agenții de poliție înregistrează plângerea depusă și vă îndrumă, fie către Serviciul de Medicină Legală, fie către o unitate spitalicească de primiri urgențe.
În cazul în care ați suferit leziuni fizice, vă puteți adresa la Unitatea Medicală Primiri Urgențe pentru evalua/ trata. Consultul medical de urgență este gratuit. Scrisoarea medicală pe care o primiți de la spital, vă va fi de ajutor pentru obținerea certificatului medico-legal. Dacă starea de sănătate vă permite, este necesară deplasarea la Serviciul de Medicină Legală pentru obținerea certificatului medico-legal de constatare a agresiunilor.
„Siluetele sunt simboluri ale victimelor nevăzute – femei, bărbați, copii – care trăiesc sau au trăit abuzul. Le-am colorat în roșu pentru a atrage atrenția și a exprima durerea, frica, dar și curajul. Fiecare siluetă poartă un mesaj real, inspirat din mărturii sau situații autentice. Ele vorbesc pentru toți cei care nu pot – sau nu mai pot – să o facă”, precizează polițiștii.
„Veți fi ajutați”
Centrele de primere în regim de urgență, centrele de recuperare și locuințe protejate, aflate în subordinarea DASTM și DGASPC Timiș, sunt destinate victimelor violenței domestice, cu găzuire pe perioadă determinată. De asemenea, aplicația BRIGHT SKY, disponibilă în limba română, engleză și maghiară, are rolul de a oferi informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă, în scopul prevenirii violenței domestice. Aplicația poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play.
„Mesajul nostru este simplu și puternic: «Vorbește. Nu ești singur(ă) ». Violența domestică nu este o problemă privată, ci una care privește întreaga societate. Nu este despre rușine, ci despre dreptul fiecăruia de a trăi în siguranță și demnitate. Prin această campanie, încurajăm victimele să ceară sprijin și invităm comunitatea să fie parte din soluție – prin informare, empatie și reacție”, mai spus cei de la IPJ.
În cadrul Complexului de Servicii pentru Victimele Violenței Domestice și Agresori sunt sprijinite persoanele implicate în cazuri de violență domestică, prin:
- Consiliere socială;
- Consiliere psihologică;
- Informare și consiliere periodică;
- Asistență școlară și în cadrul locului de muncă;
- Consiliere de grup (parental, suport, mediere, educație pentru sănătate etc.).
„Atât minorii, cât și victima – fie că este mama sau, în unele cazuri, tatăl – beneficiază de protecție prin scoaterea imediată a agresorului din locuință. Ordinul de protecție are o valabilitate inițială de 5 zile, însă acesta poate fi prelungit până la 3 luni, 6 luni sau chiar un an, în funcție de gravitatea situației. Prima intervenție într-un astfel de caz constă într-o ședință în care se adună toate informațiile necesare pentru a stabili ce resurse trebuie furnizate și de ce servicii are nevoie persoana implicată. În cadrul complexului nostru, oferim servicii atât pentru victimele adulte, cât și pentru cele minore. De asemenea, asigurăm sprijin și pentru agresori, prin consiliere socială, psihologică și juridică. Majoritatea cazurilor ajung la noi într-o stare de criză, iar primul serviciu accesat – sau, mai exact, cel pe care noi, ca specialiști, îl considerăm prioritar – este sprijinul psihologic, alături de măsurile de siguranță care trebuie aplicate imediat”, a declarat Ana-Maria Lufei, șef a complexului.
Dacă vă aflați într-o situație de violență domestică, puteți suna, de luni până vineri, între orele 08:00 – 16:00, la numărul de telefon: 0739 002 221, sau pe email: c.victimeagresori@gmail.com. Serviciul Social este situat în zona Modern, pe strada Simion Bărnuțiu, nr. 11A, scara B. De asemenea, există și o linie telefonică gratuită și disponibilă non-stop: 0800 500 333.









