Atracțiile turistice mai puțin cunoscute din zona pădurii Ceala: cetatea uitată, copaci...

Atracțiile turistice mai puțin cunoscute din zona pădurii Ceala: cetatea uitată, copaci neobișnuiți și o localitate atestată documentar încă de acum 800 de ani (foto)

0
DISTRIBUIȚI


În vecinătatea Aradului există un loc minunat de agrement și deloc costisitor, oferit de natură prin pădurea Ceala, unde cei dornici de plimbări au de ales între mai multe trasee. Unul dintre acestea, care presupune o plimbare de aproximativ șase ore, are ca punct de plecare centrul de vizitare al parcului natural Lunca Mureșului, care duce la Bodrogul Vechi.

Există și un traseu de biciclete de 13,4 kilometri care străbate pădurea, marcat pe teren cu culoare albastră. Traseul dezvăluie o mulțime de atracții, prea puțin cunoscute, începând cu vestigiile cetății Ceala, cel mai bătân copac al pădurii – un plop negru care are o jumătate de mileniu, pădurea de chiparoși de baltă și satul Bodrogul Vechi.

Istoria cetății Ceala

Prima atestare documentară a cetății Ceala este din anul 1486, ca proprietate a lui Országh Sebestyén, din sistemul defensiv al cetății nobiliare, care avea o formă aproximativ dreptunghiulară, mai observându-se astăzi valul de pământ și șanțul de apărare. Cetatea a fost cucerită în 1514 de cetele țărănești conduse de Gheorghe Doja. Între 1526 și 1539 a fost proprietatea lui Petrovics Péter iar în 1551 a fost ocupată de otomani.

A fost recucerită în1595 de Mihai Viteazul, dar la începutul secolului al XVII-lea, când era stăpânită de Balassa Ana, ajunsese într-un stadiu avansat de degradare. Cetatea este menționată pentru ultima oară în 1725 dar la sfârșitul secolului al XIX-lea, pivnițele ei erau încă intacte. Cercetările făcute în zona cetății au scos la iveală ceramică și monede romane.

Frumusețea chiparoșilor de baltă

Chiparosul de baltă (Taxodium distichum), o specie exotică, originară din America de Nord, este unul din cei mai longevivi arbori, care poate ajunge, în anumite condiții, și la 6.000 de ani. Este o specie ornamentală, ale cărei frunze devin portocalii toamna, dând impresia unui foc. Specific pentru această specie este faptul că pe terenuri mlăștinoase, rădăcinile sale formează niște protuberanțe de până la doi metri înălțime, care ajută arborele să respire.

În pădurea Ceala există un arboret care cuprinde în jur de 200 de pomi, cu vârsta de mai bine de jumătate de secol.

Cea mai veche așezare și loc de vamă pe Mureș

Bodrogul Vechi este atestat documentar în 1233, fiind cea mai veche așezare de pe malul drept al Mureșului din județul Arad, urmată de cetatea Șoimoșului. Documentul acorda așezării, care a avut mai mulți proprietari, mai multe privilegii pentru piatră și sare, semn că la vremea respectivă era loc de vamă pentru comerțul cu sare pe Mureș. În zonă se află și mănăstirea Hodoș Bodrog, una din cele mai vechi așezări mănăstirești din țară, care fusese înconjurată de apă, fiind una din mănăstirile fortificate ale vremii. Călugării de la mănăstire au avut în grijă ortodocșii din sat, până la înființarea parohiei, în anii interbelici.

După tradiție, Bodrogul Vechi ar fi fost întemeiat de niște haiduci. Numărul locuitorilor a crescut de-a lungul secolelor, ajungând la peste 200 la mijlocul secolului al XIX-lea. În urma inundațiilor din 1970 și 1975, care au pricinuit localnicilor pagube însemnate, aceștia au început să părăsească satul. În ultimul deceniu al secolului trecut au reapărut primii locuitori și după 2000 s-a consolidat și malul râului.

În anul 2000, în mijlocul unei pădurici din marginea satului, s-a ridicat schitul de lemn „Sfânta Parascheva” și un mic așezământ monahal în care mai trăiesc trei măicuțe, dar cum locul este extrem de pitoresc, acesta se extinde și au fost construite mai multe case de odihnă ale celor din împrejurimi, care-și petrec aici sfârșitul de săptămână, împrejurimile fiind foarte atrăgătoare pentru amatorii de turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.