Aventura emoțiilor începe în Timișoara. 50 de copii descoperă puterea culturii (foto)

Aventura emoțiilor începe în Timișoara. 50 de copii descoperă puterea culturii (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Ora lui Robert” lansează o nouă etapă a proiectului „Supereroii emoțiilor”, o inițiativă educațională cu impact cultural, dedicată dezvoltării emoționale a copiilor din centre de plasament și medii vulnerabile din județul Timiș. Proiectul își propune să contribuie la integrarea acestor copii în comunitate prin educație non-formală și sprijin emoțional, oferindu-le un cadru sigur în care să se descopere și să se exprime.

„Pornim în aventura supereroilor care vor descoperi, în cele 10 misiuni, emoții și principii de cultură care să-i ghideze în drumul lor în viață și în integrarea lor în comunitate”, a declarat Robert Năstăsie, președintele Asociației „Ora lui Robert”.

Cei 50 de copii implicați sunt eroi proveniți din case de tip familial și din medii defavorizate.

„Încercăm, prin educație non-formală, să-i integrăm în comunitate și să le arătăm că educația este un factor care îi ajută să se integreze și să ajungă cineva”, a adăugat el.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de șase luni și include zece ateliere tematice, care folosesc instrumente culturale – povești, teatru, jocuri, reflecție – pentru a stimula conștientizarea emoțiilor, dezvoltarea identității, abilitățile de comunicare și cooperarea între copii. Deschiderea oficială a avut loc în 12 iulie, la ora 10:30, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, cu un atelier special structurat în cinci misiuni interactive pentru explorarea emoțiilor prin activități culturale.

Simona Amânar, fostă gimnastă, consideră că sportul, arta și cultura pot deveni adevărate oglinzi în care copiii se pot vedea cu alți ochi.

„Eu cred că, prin sport, artă și cultură, copiii se redescoperă și, poate, își descoperă anumite talente pe care nu le știu încă. Prin aceste evenimente, ei pot descoperi la ce sunt buni – poate unii sunt buni la sport, alții la cultură, alții la literatură sau muzică”, a transmis fosta gimnastă.

Ea a subliniat faptul că mulți dintre acești copii, deși sunt minunați și talentați, nu au curajul să se exprime.

„De multe ori sunt închiși în ei și nu au curajul să vorbească, să se redescopere. Prin astfel de proiecte, cred că putem să-i ajutăm să devină copiii minunați care sunt, și – de ce nu – să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, a mai precizat Simona Amânar.

Coordonatoarea proiectului, Oana Dău-Gașpar, psihoterapeut, a explicat că inițiativa nu promite transformări magice peste noapte, dar lucrează în profunzime, pas cu pas.

„Proiectul nostru nu promite superputeri peste noapte, dar construiește, pas cu pas. Și superputerile se vor arăta. Pentru că, atunci când construiești, când ești diligent, când pui sufletul la treabă și nu te dai bătut, lucrurile se întâmplă”, a precizat psihoterapeutul.

Ea a subliniat că unii dintre copiii participanți au fost implicați și în edițiile anterioare ale proiectului, iar anul acesta pornesc într-o nouă aventură – una în care cultura joacă un rol central.

Ideea proiectului a pornit, spune Oana Dău-Gașpar, de la o întrebare simplă, dar profundă: „Ce-ar fi dacă un copil, care nu este expert în viața de adult – evident – ar fi ghidat să-și afle emoțiile, să le înțeleagă, să le gestioneze și să pornească pe un drum văzând lumea cu alți ochi?”. Astfel s-a născut Supereroii Emoțiilor – cunoașterea prin cultură, un demers care adaugă dimensiunea culturală misiunii de dezvoltare emoțională.

„Cultura ne oferă suficient de multe modele — și noi, și vechi, și contemporane, și de acum sute de ani — care să ne inspire, să ne ajute să ne înțelegem mai bine, să ne înțelegem lumea mai bine, dar și pe noi înșine”, a completat ea.

Pentru copiii din casele de tip familial și din medii vulnerabile, aceste experiențe sunt cu atât mai importante cu cât ei duc cu ei emoții puternice, adesea neexprimate.

„De multe ori, nu au unde să le așeze sau cu cine să le împărtășească”, spune Oana Dău-Gașpar.

Atelierele sunt gândite ca pași într-o redescoperire de sine. Prin metode experiențiale – teatru, reflecție, jocuri de rol –  fiecare atelier le oferă copiilor ocazia de a învăța despre sine, despre ceilalți și despre cum cultura poate deveni o busolă în viață.

Printre susținătorii proiectului se numără și sportiva olimpică Ana-Maria Brânză, care, deși nu a fost prezentă fizic la eveniment, a transmis un mesaj video plin de încurajare.

„În toți acești ani, emoțiile m-au însoțit pe acest drum al performanței.


Am învățat din propria experiență și, bineînțeles, cu ajutorul oamenilor din jurul meu, că emoțiile sunt bune”, a precizat Ana-Maria Brânză.

Ea a vorbit despre multitudinea de culori pe care le pot avea emoțiile – de la cele mai strălucitoare la cele mai întunecate – și despre importanța gestionării acestora.

„Important este când și cum învățăm să ne gestionăm aceste emoții, să ne împrietenim cu ele și să le folosim în favoarea noastră. Voi sunteți Supereroii Emoțiilor și aveți șansa să aveți în jurul vostru oameni care vă ajută să vă descoperiți și să vă înțelegeți emoțiile”, a spus fosta scrimeră.

În aceeași notă inspirațională, scriitorul Robert Șerban le-a vorbit copiilor despre puterea cuvintelor:

„Cuvintele sunt un secret la vedere. Cine știe să le folosească, o va duce mai bine. E foarte simplu. Cuvintele sunt, ca să spun așa, banii noștri virtuali. Cu cât ai mai multe, cu cât știi să le aranjezi mai bine, cu cât știi să vorbești și să scrii mai bine, cu atât cota ta de piață urcă”, a precizat acesta.

El și-a exprimat dorința de a-i învăța pe copii, pe durata acestui proiect, cum să folosească aceste „monede” ale limbajului și să le transforme în ceva magic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.