Istorie locală și mâncare tradițională, în două evenimente de neratat la Povergina,...

Istorie locală și mâncare tradițională, în două evenimente de neratat la Povergina, în Timiș

0
DISTRIBUIȚI


În această săptămână, la Povergina are loc cel de-al patrulea atelier interdisciplinar din cadrul proiectului de cercetare și conservare a bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” intitulat „Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – Povergina 2025”. Acum se lucrează se lucrează la montarea turnului-clopotniță exterior al bisericii, au loc ateliere de confecționare a șindrilei din stejar cu horj, se consolidează tencuiala de pământ a bisericii și se vor experimenta tehnici tradiționale de realizare a împrejmuirilor locale din țambre de salcâm crăpate manual.

Acest atelier-școală se adresează în primul rând studenților, în special celor de la arhitectură, pentru a înțelege mai bine valorile patrimoniului cultural din lemn și problemele acestuia. La seminar sunt invitați specialiști din domenii legate de patrimoniul de lemn, precum și arhitecți din străinătate. Proiectul este finanțat de Ordinul Arhitecților din România, sesiunea de finanțare din timbrul de arhitectură, și The King’s Foundation. Lucrările de restaurare au început în urmă cu patru ani și șantierul a devenit totodată un loc de formare a specialiștilor pentru restaurarea bisericilor de lemn. Doar vechea pictură, complet distrusă, nu va mai putea fi refăcută.

Datată în 1783, biserica ar fi fost ridicată de un localnic despre care legenda spune că a găsit o comoară și, în semn de mulțumire, a hotărât să ridice acest lăcaș în cimitirul satului, pe cea mai înaltă coastă a acestuia. A fost construită din bârne de stejar îmbinate la colțuri în „coadă de rândunică” iar interiorul a fost pictat cu scene biblice. Biserica, monument istoric de interes național, reprezentativ pentru bisericile de lemn din Banat, a fost distrusă în întregime de un incendiu puternic, în urmă cu zece ani.

Duminică, 27 iulie, de la ora 11:00, asociația „My Banat”, alături de asociația „Biserici Înlemnite”, revine la Povergina, în poienița de lângă bisericuța de lemn pe care locuitorii se străduiesc să o readucă la viață. Patrimoniul cultural al zonei va fi pus în valoare și prin bucătăria satului, vizitatorilor fiindu-le oferite cele mai gustoase bucate de sezon: ciorbă de fasole verde cu smântână, salată de vinete, porumb fiert, brânzeturi de la producătorii locali, ouă de casă, slănină, pâine cu untură și boia, papricaș de cartofi noi și carne de porc, pâine în țăst, miere și nelipsitele plăcinte cu brânză, mere, foi de miere sau de napolitană cu caramel ale Letiției din Bichigi. Laptele rece din cârceag și ceaiul rece de mentă vor uda gâtlejurile însetate ale vizitatorilor.

La biserica de lemn vor avea loc tururi ghidate iar oaspeții vor avea prilejul de a asculta povești ale localnicilor în timpul siestei, în iarba proaspăt cosită, sau, în caz de ploaie, într-un loc protejat, special amenajat.

Participarea la eveniment este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0722.378.391 sau la adresa de e-mail office@mybanat.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.