
Comisia Națională pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii l-a declarat pe Miron Muntean din satul hunedorean Feregi, comuna Cerbăl, „Tezaur Uman Viu”, o distincție onorifică acordată ca o recunoaștere a contribuției sale la păstrarea tradițiilor, pentru munca sa neîntreruptă, mai bine de 40 de ani în prelucrarea tradițională a lemnului și a meșteșugului rotăriei cu tehnici vechi, moștenite din strămoși, și pentru prelucrarea fierului în același mod arhaic. Recunoașterea celor care păstrează viu patrimoniul cultural imaterial a venit în urma unei inițiative UNESCO pentru salvarea păstrarea și transmiterea acestuia.
În județul Hunedoara, acest titlu a fost dobândit de cinci meșteri populari – taragotistul Pera Bulz, ale cărui taragoate au fost meșterite de nu mai puțin cunoscutul Gavrilă Safta din comuna timișeană Dudeștii Noi, Mircea Lac, un păstrător al artei și meșteșugurilor pădurenești de altădată, Cosana Vinca, rapsod de cântece populare vechi din același ținut, Petru Borza, unul din puținii meșteri olari din Țara Zarandului și Petru Mateș, ultimul meșter fluierar din același ținut.
Satul Feregi se află în Ținutul Pădurenilor, aflat între Valea Mureșului, Țara Hațegului și Munții Poiana Ruscă, unde domnește o atmosferă arhaică, cu case vechi și tradiții strămoșești aproape neschimbate, la fel ca în Țara Zarandului, unde întâlnești un colț de lume desprins parcă din povești. Puțini sunt însă cei care mai practică vechile meșteșuguri, pe cale de dispariție, căci îndeletnicirile lor nu mai sunt căutate de cei din lumea de azi, deprinși cu produsele de serie. Satul Feregi, aflat în masivul muntos Poiana Ruscă, mai are astăzi doar 62 de locuitori, mai puțin de 40 de case și o veche bisericuță datată la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar mai este cunoscută și pentru spectacolele locale cu două jocuri arhaice ale dubașilor, „Spicul de grâu” și „Brâul pădurenesc”.




