
Noul manager interimar al teatrului maghiar „Csiky Gergely”, Horváth Hunor (foto), numit în funcție din 13 mai prin dispoziția primarului Dominic Fritz, care s-a prezentat la muncă în 3 iunie, pare că a avut timpul necesar pentru a se familiariza cu toate problemele teatrului timișorean și e deja pregătit să prezinte programul, direcțiile artistice și spectacolele principale planificate pentru stagiunea 2025/2026, deși interimatul său ar urma să expire la începutul acesteia și deocamdată nu a fost anunțat concursul pentru ocuparea postului.
„Sunt pregătit, nu știu cine poate să facă treaba asta mai bine decât mine”
„Am venit la Timșoara din motive private, mă însor aici cu o actriță de la teatrul german, dar și din motive profesionale. Am lăsat cu inima grea Sibiul, am auzit că aici se caută un director interimar și apreciez foarte mult trupa de aici, există o fuziune cu viziunea mea artistică. Am venit cu dosarul și l-am depus la primărie, am avut o discuție cu primarul Fritz”, susține Horváth, deși demersuri pentru găsirea unui înlocuitor nu au fost făcute publice de municipalitate.
După un amplu expozeu asupra carierei sale profesionale desfășurate în mai multe țări europene și apoi la Sibiu, unde a coordonat secția germană a teatrului „Radu Stanca”, fiind directorul artistic al acesteia, Horváth a prezentat câteva proiecte ale teatrului maghiar din Timișoara pentru viitoarea stagiune, cu precizarea că acum are un contract de interimat pentru 120 de zile, care poate fi prelungit cu aceeași durată, dacă nu se poate organiza până atunci concursul pentru funcția de manager pe care e convins că îl va câștiga.
„Sunt pregătit, nu știu cine poate să facă treaba asta mai bine decât mine, nu știu dacă cineva și-o poate asuma mai bine decât mine. Mă bazez pe empatie, diversitate, accesibilitate, pe teatrul care aduce oamenii împreună, mă axez pe tinerii care sunt viitorul, teatrul trebuie să împace trecutul cu viitorul. Văd teatrul maghiar ca pe cel cel german, care poate deschide niște drumuri într-o cultură foarte diversă, vreau să promovez autori maghiari, să fim ambasadori pentru cultura și limba maghiară dar va fi și o deschidere spre multiculturalitate iar spectacolele vor fi traduse la fel ca până acum”, este viziunea managerului interimar.
Viitoarea stagiune va începe cu musicalul „Chicago”, care va avea avanpremiera în 20 septembrie, și în paralel se va lucra la trei proiecte noi care vor vedea luminile rampei până la sfârșitul anului, la încă un spectacol de păpuși cu animație de obiecte pentru micii spectatori, va fi început un proiect împreună cu teatrul din Pécs și există deja invitații la mai multe festivaluri, moștenite de la fosta conducere.
ITM și Tribunalul Timiș dispun repunerea pe funcție a juristului detașat ilegal
Totuși, primul proiect al managerului interimar a fost acela de a înlătura din instituție, prin exces de putere, singurul consilier juridic al acesteia și este preconizată o reformă administrativă și o organigramă nouă, considerată absolut necesară, „cu aplicații pentru diverse planificări, vizibilitate și accesibilitate”.
Întrebat de redactorul Pressalert.ro dacă palmaresul său artistic este dublat de o experiență în conducerea administrativă a unei instituții publice, Horváth susține că e pregătit, deoarece „am făcut management cultural, iar la Sibiu am făcut bugetul secției germane a teatrului”, aceasta în contextul în care întreaga activitate administrativă a teatrului „Radu Stanca” este asigurată de către această instituție, conform organigramei, iar secția germană are doar 12 persoane, în timp ce teatrul maghiar din Timișoara are 130 de angajați, după cum afirmă chiar Horváth Hunor.
În ce privește conflictul pe care l-a generat după detașarea abuzivă a singurului jurist al teatrului, Horváth s-a încurcat în explicații și a evitat să dea un răspuns clar cu privire la revenirea pe post a juristului detașat ilegal, privtor la punerea în aplicare a măsurilor trasate în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.
„E un conflict care trebuie rezolvat juridic, trebuie avocat” a conchis directorul interimar, adăugând, cu emfază, că „e timpul de a dialoga, cu empatie, nu pe scandal”. Cum ar veni, trebuie angajat un avocat pe bani publici, pentru a da afară consilierul juridic al teatrului, legal angajat.
Un prim pas pentru rezolvarea juridică a conflictului s-a făcut chiar astăzi, după ce Tribunalul Timiș a admis, prin ordonață președințială, acțiunea juristului teatrului maghiar prin care acesta cerea anularea deciziei de detașare, urmând ca litigiul de muncă să fie soluționat de instanța de fond. Așadar, Carmen Petronela Posdarie trebuie repusă pe post, urmând să-i fie plătite și zilele în care, din dispoziția lui Horváth Hunor, nu a fost pontată.
Sesizare penala pentru abuz în serviciu și hartuirea,acestui individ și șefilor lui care se cred mici dumnezei.