
Premierul Ilie Bolojan și ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, au susținut vineri o conferință de presă în care au vorbit despre al doilea pachet de măsuri fiscale pe care Guvernul îl pregătește. Executivul va impune în perioada următoare un număr maxim de angajați în primării și în consiliile județene, a anunțat Ilie Bolojan. Pentru primăriile care se află în situația în care nu își pot plăti din veniturile proprii salariile, Guvernul va interveni și va impune grila de salarizare pentru angajați. O altă măsură anunțată vineri îi vizează pe șoferi: cei care nu își vor plăti amenzile de circulație în termen de 90 de zile vor rămâne fără permis.
„Țara nu se schimbă doar din București. România se schimbă din fiecare județ, din fiecare reședință de județ și din toate orașele și comunele țării noastre. Sunt trei direcții importante pe care le vizăm prin măsurile pe care le propunem prin acest pachet. O direcție importantă este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. A doua direcție este să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, pentru a genera dezvoltare în așa fel încât primăriile din localitățile noastre să fie factori de dezvoltare comunităților, iar a treia direcție ține de componenta de politici publice, de descentralizare, de simplificare și de digitalizare în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia cât mai aproape de cetățeani, dar care lucrează într-o formulă simplificată și digitalizată”, declară prim-ministrul.
El adaugă că „o să mă refer la prima direcție, cea de administrație mai eficientă și am să punctez principalele măsuri pe care le propunem în această zonă”.
„Una din măsurile importante care vor fi propuse este legată de plafonarea numărului de angajați, deci stabilirea unui număr maxim care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național.
Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori, pentru că în general primăriile au funcții asemănătoare, iar pentru consiliile județene pot fi indicatorii rafinați, nu doar numărul de locuitori dintr-un județ, poate fi numărul de unități administrative sau dacă are un spital județean în subordine sau dacă nu are un consiliu județean, atunci trebuie să aibă, de exemplu, un mic compartiment, două, trei persoane care să gestioneze această activitate sau în funcție de numărul de autorizații de construire pe care direcția arhitectului șef le eliberează pentru toate unitățile administrative”, explică Bolojan.
El precizează că „în felul acesta vom avea un număr maxim de angajați ai primărilor din România, în funcție de mărimea localității și un număr maxim de angajați pentru consiliile județene”.
„De ce este nevoie de această măsură? Astăzi avem situații în care avem primării cu un număr mic de angajați care funcționează foarte bine și avem aceleași primării, deci o populație asemănătoare, cu un număr mult mai mare de angajați unde nu se vede niciun plus de servicii, un plus de capitate pe care cetățenii respectivi să îl perceapă. Avem consilii județene care au un număr de aproximativ 100 de angajați și avem consilii județene mai mici care au un număr de peste 200 de angajați și nu s-a constatat că la cele cu număr redus sunt disfuncționalități în activitate sau că nu își gestionează problemele”, mai spune premierul.
Potrivit prim-ministrului, „această măsură le va permite celor care au personalul calculat în mod corect să aibă flexibilitate de a-și stabili organigramele așa cum doresc”.