
„Sarmale, Oale și Taclale: Redescoperirea Gustului Tradițional Bănățean”, este o inițiativă culturală dedicată redescoperirii și promovării patrimoniului gastronomic al Banatului, cu sarmaua în rol principal, care presupune o meticuloasă incursiune în tradițiile culinare ale regiunii.
În perioada august-decembrie vor avea loc o cercetare etnografică de teren, cu interviuri și documentare în satele bănățene, expoziții foto și vernisaje dedicate femeilor păstrătoare de rețete tradiționale, reinterpretări gastronomice ale rețetelor de sarmale, realizate de „chefi” din restaurante contemporane, ateliere creative pentru copii și concursuri literare pentru elevi, conferințe și lansări de carte pe tema evoluției gastronomice bănățene și campanii media cu parteneri precum gastroart.ro și cosmindragomir.ro.
Proiectul dorește să contribuie la pregătirea județului Timiș pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028, demonstrând cum identitatea culinară locală poate fi conservată, reinterpretată și transmisă generațiilor viitoare.
„Sarmalele sunt mai mult decât un preparat culinar — ele sunt un simbol viu al tradiției și ospitalității bănățene.
Prin acest proiect ne propunem să le redăm relevanța într-un context cultural și contemporan”, este de părere Mariana Faur, președintele asociației Miltonia, care a inițiat acest proiect.
