Fetița care, la doar șapte ani, nu vrea cadouri de la Moș...

Fetița care, la doar șapte ani, nu vrea cadouri de la Moș Crăciun. Cum o poți ajuta pe Nicoleta în lupta cu efectele unor boli necruțătoare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-155525949">

Majoritatea copiilor îi pregătesc lui Moș Crăciun lapte și prăjiturele sau învață poezii și colinde în speranța că îl vor întâlni. Nu și Maria-Nicoleta, o fetiță de doar șapte anișori din Timișoara care nu își dorește să primească cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la Moș Crăciun, ci de la oameni. Cu Nicoleta, viața a fost cruntă, pentru că este bolnavă, suferă de tetrapareza spastică și paralizie cerebrală. Părinții ei locuiesc în chirie, într-o cameră primită de la primărie. Ei își doresc să îi aducă micuței o bucurie de Crăciun, dar abia se întrețin de pe o lună pe alta.

Familia Trofiu locuiește într-o cameră de nici 20 de metri pătrați primită de la primărie, iar singura „avere” pe care membrii familiei o au sunt zecile de icoane aranjate pe pereți la care Maria, mama Nicoletei, se roagă în fiecare zi pentru fiica ei. Fetița suferă de tetrapareză spastică și de paralizie cerebrală. „Când am născut-o mi-au dat-o sănătoasă. La șase luni de zile am fost cu ea la medic pentru că nu putea să stea în șezut. Medicii au spus că e puturoasă și că trebuie să își revină. Eu i-am crezut și am plecat acasă. Mai târziu, când a împlinit un an de zile, am fost din nou la medic cu aceeași problemă. Atunci au diagnosticat-o cu această boală”, ne-a spus mama micuței.

Părinții și-au dus copilul la zeci de medici pentru că nu putea să meargă deloc. Într-un final au reușit să o opereze în Ungaria, iar acum Nicoleta poate să se deplaseze, însă doar cu ghetuțe ortopedice. Părinții ei nu au posibilități să îi cumpere nici măcar acele ghetuțe, pentru că mama este pensionată de boală, iar tatăl, chiar dacă lucrează, nu are salariu mare. „Acum i-ar trebuit niște ghetuțe ortopedice mai mari pentru că a crescut la picior și astea i-au rămas mici. Costă cam 400 de lei. Aș vrea să îi cumpăr, dar mai are nevoie și de ochelari și noi nu ne permitem, pentru că totul este scump”, a spus îndurerată Maria.

Fetița își dorește de multe ori bomboane și ciocolată, dar e prea mică să înțeleagă faptul că părinții ei nu au cum să îi cumpere. Nu îi place să audă de Moș Crăciun sau de Moș Nicolae și preferă să fie ajutată de oameni. „Când mergem la magazin după pâine, vede câte o bomboană sau ciocolată și cere. Dacă nu am cum să îi cumpăr plânge și face scandal. Nici nu vrea să audă de Moș Crăciun sau de Moș Nicolae, primește jucării și dulciuri doar de la oameni”, a mai spus mama Nicoletei.

Nu sunt singurele greutăți cu care se luptă familia Trofiu. Maria-Nicoleta ar trebui să meargă în fiecare an la un control în Ungaria, dar anul acesta nu au fost, din lipsa posibilităților. Micuța mai este, însă, ajutată de membrii unei asociații care au cunoscut-o în urmă cu câțiva ani. „Familia Torfiu nu este o familie care să se plângă. Noi am încercat să o ajutăm pe Nicoleta. Când a venit pentru prima dată nu vorbea deloc, nu era comunicativă. Am lucrat cu ea și a făcut progrese mari. Se poate deplasa singură și vorbește, chiar dacă are un vocabular mai sărac. A evoluat frumos, iar acum își poate semnala nevoile. Se joacă cu alți copii și iubește copiii”, ne-a spus Diana Vraciu, membră în asociața respectivă.

Cine dorește să o ajute pe fetița care nu vrea cadouri de la Moș Crăciun, ci de la oameni, poate să sune la numărul de telefon 0748.452.256.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.