Corneliu Vaida, dezvăluiri TERIFIANTE la PRESSALERT LIVE, despre zilele în care Timișoara...

Corneliu Vaida, dezvăluiri TERIFIANTE la PRESSALERT LIVE, despre zilele în care Timișoara a luptat pentru libertate. Vezi firul evenimentelor VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

corneliu vaida

Purtătorul de cuvânt al Revoluţiei din 1989, Corneliu Vaida, a povestit în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, cum a trăit zilele eliberării de sub regimul comunist. Vaida a declarat că în seara de 15 decembrie a plecat spre locuința mamei sale care era în vecinătatea bisericii pastorului Laszlo Tokes, însă pe drum a fost capturat de forțele de ordine. Eliberat înscurt timp, Vaida s-a adăpostit la un amic de-al său până ziua următoare, în 16 decembrie, când a a ajuns acasă. Ziua de 17 decembrie l-a prins pe acesta pe stradă, mai exact în drum spre Județeana de Partid, însă din cauză zona era blocată, Vaida, însoțit de un amic, a ajuns spre Pestalozzi.

„În zona Pârvan la un moment dat a venit dispre Pestalozzi o coloană şi atunci s-au pornit în mișcare TAB-urile care erau parcate pe aleea care ducea la Podul Neptun. Şi când ne-am unit cu ceilalţi, căci am prins şi noi curaj când am văzut că vine şi coloana aceea, au venit TAB-urile şi au început să ne hăituiască pe acolo. Nu era sensul giratoriu care e acum. Şi tot aşa alergând am auzit un urlet în spatele meu, tocmai trecea cu TAB-ul peste o femeie. Nu am să uit niciodată. Era o femeie cu un balonzaid maro şi avea în mână două plase din care se vedeau franzelele”, a spus invitatul.


Ulterior Vaida a fugit pe malul Begăi şi le-a cerut oamenilor care se uitau de la balcoane sticle pentru a face cocktail-uri Molotov.

Invitatul a explicat şi că pe durata revoluției a scris pe ziduri, cu un spray de detectat fisuri în metale, mesaje de eliberare a poporului. Vaida a relatat că în după-masa zilei de 20 decembrie liderii străzii negociau la sediul actualei Prefecturi în vreme ce oamenii din stradă păreau deznădăjduiți, iar pentru a-i încuraja a luat atitudine. „Am scos spray-ul, m-au ridicat două persoane de picioare când au văzut că eu mă chinui să scriu și când am ajuns sus m-am cam crispat că mi-am dat seama că după ce mă dau jos de aici ăștia o să mă salte cumva. Dar nici nu puteam să nu scriu, și atunci primul instinct a fost să scriu „Jos Ceaușescu, dar nu am avut curajul să scriu asta și am zis să scriu ceva neutru și am scris Poporul a învins” a spus Vaida.

Cine a tras în protestatari?

Acesta a explicat că la intrarea sa în Operă liderii făceau deja guverne, în vreme ce în stradă oamenii scandau împotriva regimului. Totuşi, Vaida a spus că prezenţa Securităţii în Piaţa Operei nu s-a făcut simţită, dar a explicat că el este convins că Armata a tras în protestatari. Mai mult, invitatul a povestit şi cum a ajuns purtător de cuvânt al Revoluţiei din 1989. ”Dimineaţa‚în 23 apăruseră ziarişti. Ţin minte că erau din Ungaria, din Germania, din Serbia cred că era şi un englez, iar ofiţerii nu ştiau decât ruseşte. Eu ştiam din şcoală franceză şi engleză, de acasă mai ştiam germană şi maghiară, mai ştiam să rup şi în italiană fiind bişniţar. Venireseră ofiţerii şi au zis că sunt nişte ziarişti străini şi au spus că nu ne înţelegem cu ei şi am încercat eu să le explic şi am lăsat-o aşa”, a povestit Vaida, care a mai explicat că prima curiozitate a presei a fost legată de numărul de morţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.