Turiștii, invitați în anul 2021 să admire stelele din turnul de apărare...

Turiștii, invitați în anul 2021 să admire stelele din turnul de apărare din Ciacova, care va fi restaurat pe fonduri europene. Află ce legendă fascinantă are construcția

1
DISTRIBUIȚI

turn ciacova

Un nou obiectiv turistic din vestul țării va fi restaurat pe fonduri europene. Este vorba de Turnul de apărare din orașul timișean Ciacova, care va fi reabilitat în cel mult doi ani în cadrul unui proiect în valoare de peste un milion de euro.

Astăzi, la sediul ADR Vest a fost semnat contractul de finanțare al proiectului “Restaurarea și promovarea Turnului de apărare monument istoric din orașul Ciacova, județul Timiș”. Potrivit primarului din Ciacova, în interiorul turnului de apărare, numit și Cula, va fi realizat un mini-muzeu, dar și un punct de observare astronimică, de unde turiștii vor putea admira stelele.

Până în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, Turnul de apărare din Ciacova va fi introdus în circuitul turistic.

“Acest proiect este important, în primul rând, pentru comunitatea din Ciacova. Noi avem mai multe monumente istorice care pot fi puse în valoare prin introducerea în circuitul turistic.


Avem un protocol încheiat cu Polul de Creștere Timișoara pentru anul 2021 și o parte din evenimentele din cadrul programului vor fi organizate la Ciacova. Astfel, vom reuși să punem în valoare Ciacova, să iasă din anonimat, să o punem în circuitul turistic și astfel sper că se va crea și infrastructura necesară, pentru că noi nu avem locuri de cazare, restaurant. Sper că în timp se vor dezvolta, având în vedere aceste obiective turistice pe care le avem, Ciacova fiind încărcată de istorie”, a afirmat Petru Filip.

Potrivit primarului orașului Ciacova, există și o legendă a Culei, care spune că ar avea o soră geamănă la Vârșeț, Serbia, cele două Turnuri de apărare fiind legate printr-un tunel pe care autoritățile speră să-l găsească.

“Avem și o legendă, că Turnul de apărare de la Ciacova face legătura, printr-un tunel, cu Turnul de la Vârșeț. Când este timpul frumos, noi observăm la Vârșeț și sora Culei de la Ciacova. Legenda spune că acolo a fost un tunel, noi îl căutăm, sper să-l găsim și cred că va fi mult mai atractiv. În anul 1996, cula a fost consolidată, fizic nu stă rău. Acum vrem să amenajăm interioarele, să o punem în circuitul turistic și să o dotăm. Vom face un mini-muzeu, un punct de observare astronomică”, a mai precizat Petru Filip.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va crește cu 2.000 de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului, de la 500 la 2.500.

Turnul, „donjonul“ fostei cetăţi a Ciacovei sau Cula, cum îi spun bănăţenii, datează din secolul al XIV-lea şi a fost ridicată cu scop militar. Turnul medieval a fost zidit din cărămidă, pe patru nivele – parter şi trei etaje superioare și are o înălţime de aproape 24 de metri şi cu o fundaţie care trece de patru metri adâncime.

Foto: Turism Timiș

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.