RETROSPECTIVĂ 2017 Contact cu B-ul și pentru noua Ripensia Timișoara. Echipa din...

RETROSPECTIVĂ 2017 Contact cu B-ul și pentru noua Ripensia Timișoara. Echipa din Ciarda Roșie mizează pe Codrea după blocajul din toamnă

0
DISTRIBUIȚI

La doar cinci ani de la reînființare, FC Ripensia Timișoara a reușit un mic miracol în 2017. Roș-galbenii au obținut accesul în eșalonul secund și au fost chiar lideri în primele runde. Primele probleme dintr-un lot oricum subțire valoric au avut însă impact de-a lungul toamnei. Tehnicianul Remus Steop a spus pas, iar după interimatul lui Radu Suciu omul desemnat să încheie pozitiv ediția 2017-18 e ex-polistul Paul Codrea.

Anul 2017 nu a început sub auspicii entuziasmante în Ciarda Roșie. Ripensia se afla doar pe locul 3 în Liga a III-a, la patru puncte de liderul din Sebiș după prima jumătate a campionatului. Se părea că roș-galbenii nu se grăbesc niciunde. Poate așa se explica și cedarea lui Adrian Ungureanu, sub formă de împrumut, pentru jumătate de sezon la concitadina din B, ASU Poli. Echipa s-a și reunit cu întârziere sub comanda lui Remus Steop. Totuși, sezonul de primăvară avea să fie senzațional pentru formația cu nume de legendă. Iar sosirile lui Andrei Dumiter, Flavius Vlădia și Claudiu Matiș s-au dovedit inspirate. În ciuda unui start cu eșec în fața aceleiași eterne candidate la promovarea în B, CS Național Sebiș, ”Ripi” s-a descurcat minunat în continuare. La finele lunii aprilie roș-galbenii preluau poziția I din Seria a IV-a după patru victorii consecutive în care a marcat câte patru goluri. O perioadă în care poate și ”tunarul” Ștefan Dobay zâmbea, de undeva de sus, la reușitele băieților lui Steop. În ultima etapă, ripensiștii erau ”la mâna” lor și nu au dezamăgit. Doar CSM Școlar Reșița mai putea profita de un pas greșit după ieșirea definitivă din cursă a Sebișului. Cu trofeul și noile tricouri albe de campioni trimise de FRF ”pe masă”, trupa din Ciarda Roșie a zdrobit-o și pe Pandurii II, scor 4-0, din nou patru goluri marcate! Fiesta a fost gustată de Adi Popa și compania, mai ales că Ripensia nu avea neapărat ca obiectiv promovarea după 69 de ani de absență de la acest nivel. Dar performanța nu avea cum să fie refuzată când ai un asemenea nume.

Fără întăriri, dar cu un start perfect

Ripensia a părut în vară mai preocupată să-și aranjeze micuța arenă pentru a simți că joacă cu adevărat acasă și în B. Capitolul transferuri, în lipsa unui buget generos – cotat la circa 250.000 de euro pentru tot sezonul de Liga a II-a – a suferit. Doar tânărul Laurențiu Tudor putea fi considerat o achiziție cât de cât notabilă. De altfel, toți cei aduși în vară au fost jucători sub 21 de ani. Cu toate neajunsurile nou promovata timișoreană a avut parte de un start facil. Liceenii cu care s-a prezentat Foresta în prima rundă au fost umiliți. Mediop și compania au stabilit scorul campionatului, unul greu de ”bătut”: 16-0! Moralul s-a întărit prin succesele cu Luceafărul și cu Snagov pe teren propriu. Primul examen cu adevărat important a fost și el trecut cu brio, un 3-2 spectaculos cu ASA, considerată printre echipele cu ștaif ale seriei, mureșenii fiind proaspăt retrogradați, împrospătați, dar și cu probleme financiare. După acest joc, ”Ripi” uluia pe toată lumea, menținându-se singură în fruntea ierarhiei, chiar și după egalul de la Brăila.

Seria neagră și demisia lui Remus Steop

Tot după începutul bun au apărut însă și problemele de lot. Primul plecat a fost chiar tânărul titular dintre buturi, Georgios Gakos, decizie care i-a prins pe picior greșit pe cei din conducere. Rădulescu s-a achitat bine de sarcini iar celălalt portar adus în cele din urmă a fost Dalin Munteanu, tot un tânăr, care activase doar în C până acum. A urmat și supărarea veteranului Florin Nanu, care a coborât chiar două eșaloane mai jos, la Dumbrăvița. ”Ripi” începea să resimtă lipsurile și pe tabelă, cedând prima dată în runda 7 la Târgoviște. Părea doar o sincopă după succesul clar cu o altă nou promovată, Metaloglobus (4-1), dar a urmat prima serie cu adevărat neagră.


Nu mai puțin de cinci înfrângeri consecutive. Trebuie subliniat însă și că cea cu Balotești de pe teren propriu s-a ”concretizat” după un penalty uluitor acordat de arbitrul Mircea Ardelean împotriva bănățenilor. La finalul întâlnirii conducătorii din Ciarda au reacționat pentru prima dată peste măsura fairplay-ului.

Contrapeformanța a dus echipa destul de jos în clasament, în partea a doua a tabelei, și l-a determinat pe Remus Steop să lase scaunul de pe bancă liber. Din nou, oficialii clubului s-au poticnit în a face următoarea mutare. Totuși, soluția de ”interimat”, cu Radu Suciu revenit în fruntea staffului, a părut potrivită. Chiar dacă următoarea victorie s-a lăsat destul de mult așteptată. A urmat o nouă serie ciudată, cu patru remize consecutive și toate cu același scor: 1-1. Prima a fost destul de solidă: cu Dunărea lui Dan Alexa. Trebuie evidențiată aici și cea de pe ”Dan Păltinișanu”, cu UTA, dar din păcate una fără culoare, pe o arenă vastă, golită și înghețată. În acel meci a apărut și fundașul Marius Toma, legitimat de urgență de la nivelul D-ului după ce absența lui Hecsko (accidentat) lăsa urme meci de meci. Când se aștepta ieșirea la liman, a venit și usturătorul eșec din propriul fief în derby-ul local cu ASU Poli. Alb-violeții impunându-se cu 2-0 într-un meci disputat pe Arena ”Ciarda Roșie”, fapt care a generat mici scântei, dar departe de încleștările din urmă cu doi ani dintre cele două părți cu culori diferite. A urmat un eșec și mai sever, ca scor, pe terenul modestei Știința Mirosalva. Cu toate acestea, roș-galbenii nu au căzut mai jos de locul 11. În fine, gheața a fost spartă oarecum neașteptat, în prima rundă din retur, la Suceava, căci Foresta e de fapt o echipă nouă și destul de solidă. Ultimul joc din an a adus-o în Ciarda pe Luceafărul, echipa la care a ajuns Gakos. Duelul a fost poate și cel mai spectaculos din B, un 4-4 cu Mediop Ndiaye printre protagoniști. Senegalezul a marcat un hattrick și a ajuns în fruntea ierarhiei golghetereilor alături de Bogdan Rusu (Sibiu) și Valentin Alexandru (Călărași), toți cu câte 14 reușite. Mai mult, după acest joc, ripensiștii au confirmat interesul campioanei FC Viitorul pentru african.

Descinderea lui Codrea

Încă dinaintea ultimei runde din 2017 Paul Codrea a confirmat pentru Pressalert.ro că va prelua postul de tehnician al Ripensiei. Fostul internațional tocmai se despărțise amiabil, în acest scop, de ACS Ghiroda, pe care o condusese în premieră în Liga a III-a. Antrenorul urmează să colaboreze cu Radu Suciu și a fost prezentat într-o conferință în care conducerea a și recunoscut minusurile de pe parcursul sezonului de toamnă. De asemenea, ”Ripi” și-a arătat intențiile de a se concentra mai mult pe partea juvenilă a proiectului. De altfel, în timpul sezonului roș-galbenii au preluat practic pepiniera celor de la FC Auto Timișoara.

”Partea sportivă a luat-o mult înaintea organizării. A fost o promovare în Liga a II-a la un moment dat greu previzibilă… Nu a fost timp suficient pentru a se ameliora tot ce înseamnă organizare a clubului. Atât din punct de vedere al organigramei, cât și a infrastructurii. Asta e marea problemă. Avem o problemă, trebuie să continuăm și să îmbunătățim pas cu pas activitatea Academiei și echipei Primavera. Cred că viitorul clubului se leagă de aceasta. Ar trebui să devină pepinieră, clubul nu își permite să cumpere jucători de valoare… Sper ca împreună să acordăm suficient timp și resurse și pentru această academie și pentru echipa a doua”, a conchis Radu Suciu.

La ”Ripi” sunt așteptate acum întăriri, mai ales în condițiile în care cei mai importanți jucători sunt urmăriți de echipe din elită. Roș-galbenii trebuie să se depărteze rapid și de zona inferioară pentru a nu avea emoții la finele primăverii. În acest moment, doar cinci puncte o despart de ”zona roșie” a clasamentului. Va fi, de asemenea, și un test al maturității ca antrenor pentru Paul Codrea.

RIPENSIA TIMIȘOARA (statistica primei părți a sezonului 2017-18):

Georgios Gakos 4 prezențe / 0 goluri (plecat la Luceafărul), Iulius Rădulescu 12/0, Dalin Munteanu 5/0 (portari);

Claudiu Apro 16/0, Adrian Popa 21/5, Mihai Hecsko 8/1, Flavius Vlădia (17/0), Călin Toma 21/0, Andrei Horcea 6/0, Marius Toma 5/0, Laurențiu Luca 0/0 (accidentat) (fundași);

Andrei Dumiter 19/7, Gabriel Stoi 20/0, Adrian Zaluschi 19/2, Adrian Ungureanu 20/4, Sebastian Bobină 21/2, Florin Nanu 4/0 (plecat la Dumbrăvița), Marius Semeniuc 6/0, Laurențiu Tudor 13/1, Eduard Codrean 1/0, Cosmin Mânecan 6/0, David Berivoescu 1/0 (mijlocași);

Ndiaye Mediop 21/14, Claudiu Matiș 15/3, Denis Golda 7/1, Darius Neamțu 2/1 (atacanți).

*cu italice sunt indicați jucătorii care au părăsit deja echipa

Lider la pase decisive: Călin Toma, 6 assist-uri.

Linia de clasament FC Ripensia Timișoara:

Locul 11    21 meciuri      6 victorii    7 egaluri     8 înfrângeri  golaveraj: 42-31    25 puncte

25 de jucători folosiți

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.