Breasla energeticienilor, sărbătorire fără fast și prin muncă la Cons Electrificarea Instal

Breasla energeticienilor, sărbătorire fără fast și prin muncă la Cons Electrificarea Instal

0
DISTRIBUIȚI

20 iulie este Ziua Energeticianului, o zi marcată începând cu anul 1992 de lucrătorii din sectorul energetic. O zi care stă sub semnul patronului spiritual, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, cel care stăpânește fulgerele, unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Istoric vorbind, Ziua Energeticianului, a fost statuată prin decretul nr.507/1972 și este una dintre puținele sărbători încă marcate de breslele din România.

„Este un moment special în care este obligatoriu să vorbim despre importanța celor care, prin munca lor, proiectează, realizează, exploatează şi întreţin sistemul energetic național. Chiar dacă nu par sau chiar dacă lumea nu are timp să-i observe, acești oameni sunt și ei niște eroi ai zilelor noastre. Zi, noapte, iarna pe ger cumplit sau vara în căldură sufocantă, acești oameni muncesc să asigure confortul și siguranța cetățenilor dar și derularea fără incidente a unor activități vitale. Și pentru o secundă ar trebui să ne gândim ce s-ar întămpla dacă ar rămâne un spital fără curent, un aeroport sau o fabrică. Și tot pentru o secundă, ar trebui să ne gândim ce bine că există oamenii din sectorul energetic.


La mulți ani tuturor!”, a transmis Horațiu Rada, manager Cons Electrificarea Instal.

Activitatea celor care au grijă de rețelele și instalațiile electrice din sistemul național este de ani de zile sub semnul crizei forței de muncă, a lipsei de personal calificat și a unei competiții inegale cu munca la gri existente în ciuda eforturilor autorităților. Exploatarea și întreținerea sistemului este dificilă, implică muncă, disponibilitate permanentă, pregătire profesională și seriozitate maximă, pentru că o fracțiune de secundă poate fi vitală și repercursiunile catastrofale.

„Sper să-mi fie înțeleasă comparația, un electrician are aceeași responsabilitate ca un chirurg, cu diferența că o mișcare greșită poate fi fatală pentru el și/sau pentru pacient, în cazul acesta pacientul fiind o altă persoană sau o rețea care alimenteaza o casă, un cartier, un spital sau o fabrică. Din păcate, evaluăm și apreciem munca lor doar atunci când avem o problemă și în rest le banalizăm activitatea”, a mai spus Horațiu Rada.

Anul acesta Ziua Energeticianului a fost sărbătorită prin muncă, prioritățile fiind asigurarea bunei funcționări a sistemului și realizarea activităților curente. Apoi, poate un respiro la final de program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.