Italianul Aniello Desiderio va susține un concert extraordinar în cadrul celei de-a...

Italianul Aniello Desiderio va susține un concert extraordinar în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Chitară de la Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a patra ediție a festivalului Internațional de Chitară Timișoara, va aduce melomanilor un concert extraordinar alături de unul dintre cei mai renumiți chitariști de pe mapamond, un nume cu rezonanță pentru orice cunoscător al genului, Aniello Desiderio.

Muzicianul a absolvit cu onoruri Conservatorul de Muzică din Alessandria în 1992, Italia. La vârsta de opt ani, a interpretat în public pentru prima dată, afișând calități muzicale remarcabile pe care criticii le-au observat rapid începând să vorbească despre el ca despre „un copil prodigios”, „wunderkind”, „un geniu”, „Orfeu al chitarei”, „un chitarist al secolului” și „il Fenomeno”.

A câștigat 18 premii internaționale atât în concursuri naționale cât și internaționale, inclusiv Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a muzicii sud-americane la Concursul Internațional de Chitară din Havana, Cuba (1988); Premiul „Neapolitan of the Year”, Italia (1988); Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a muzicii lui Tarrega la Concursul Internațional „Francisco Tarrega”, Benicasim, Spania (1992); și Premiul I la Concursul Internațional „Guerrero”, Madrid, Spania (1995). Concertează ca solist în recital și acompaniat de orchestre din America de Nord și de Sud, Europa, Asia și Africa; în mod regulat concertează în cele mai importante săli de spectacole din lume, printre care Carnegie Hall, Palau de La Musica, Filarmonica din München, Alte Opera, Tonhalle, Teatro delle Palme, Radio France, Die Gloke, Filarmonie din Istanbul, Filarmonica din Berlin și Opera Viena.

Aniello Desiderio a susținut concerte alături de Virtuosi di Mosca cu Vladimir Spivakov, RSO Berliner, Deutche Kammerphilarmonie, Alessandro Scarlatti, I Pomeriggi Musicali, Bach Collegium, Wiener Kammerorchester participând la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri muzicale din întreaga lume.

În 1999, televiziunea germană BR / ARD a produs un film muzical și un portret al lui Desiderio in Napoli, difuzat în întreaga Europă.


De asemenea, a primit premiul „Artist in Residence 1999” de la Radio German DLF și Musikfest Bremen împreună cu Gidon Kremer. Domnul Desiderio a fost invitat să participe la Gala aniversării a 70 de ani al maestrului Lorin Maazel de către postul de Radio și Televiziune din Bavaria. Împreună cu frații săi, Gennaro și Gaetano Desiderio, și cu alți muzicieni napolitani, a fondat grupul Passione Napoletana, cu care a interpretat muzica extrem de emoțională a orașului său natal, Napoli: „Serenate, Tanghi, Danze, Canzoni e Tarantelle Napoletane”.

Printre aparițiile recente s-au numărat spectacole în Germania cu Orchestra de Cameră bavareză și Romulo Larrea (Bandoneon) – Tango con passion, și cu Orchestra Simfonică de Stat din Istanbul din Turcia.  În toamna anului 2009, a realizat ultimul său proiect de înregistrare: „Quartetto Furioso” împreună cu violonistul Gennaro Desiderio, pianistul Gaetano Desiderio și percuționistul Salvatore Minale, cu care a interpretat programul „Four Seasons” de Vivaldi și „Four Seasons of Buenos Aires” de Piazzolla. producând un CD audio al acestui proiect pentru faimoasa casă de discuri germană Termidor, care include artiști precum Paquito D ‘Rivera și Sabine Mayer.

În 2010, Aniello a interpretat „Concertul Madrigal” al lui J. Rodrigo alături de legendarul chitarist clasic Angel Romero. De atunci, el oferă masterclass-uri de vară la Academia Internațională Mozarteum (Salzburg, Austria). Renumitul chitarist John McLaughlin l-a ales Aniell Desiderio pentru premiera europeană al concertului său „Thieves and Poets” („Hoți și poeți”). Este un pedagog foarte căutat, fiind profesor titular la Universitatea de Muzică din Potenza, Italia. Cel mai recent proiect al său intitulat „De la A la Z” este un duo de chitare alături de mai vechiul său colaborator, Zoran Dukic, o altă legendă vie a chitarei clasice contemporane.

Chitaristul italian va susține un recital de neratat pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara, joi 7 martie, de la ora 19.00, evenimentul fiind inclus în ediția din acest an a Timisoara International Guitar Festival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.