Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată în hotel. Reprezentanții UDMR încearcă...

Casa Maghiară din Timișoara va fi transformată în hotel. Reprezentanții UDMR încearcă să o recupereze

0
DISTRIBUIȚI

casa maghiara

Vești proaste pentru etnicii unguri care locuiesc în Timișoara. Casa Maghiară, aflată pe B-dul Revoluției 1989, în care are sediul și UDMR Timiș, va fi transformată în hotel în viitorul apropiat. Reprezentanții UDMR Timiș au anunțat că se opun acestei investiții, în condițiile în care clădirea a fost realizată în urmă cu aproape o sută de ani de etnicii maghiari, care au pus mână de la mână pentru construcție.

Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că această clădire a fost realizată între anii 1929 – 1930, și înscrisă la Registrul Comerțului sub titulatura de Societatea Anonimă Casa Maghiară.

„După al doilea război mondial, au intrat învingătorii ruși, care au folosit-o ca spațiu de odihnă, iar după ce și-au făcut propriile lor aranjamente imobiliare, rușii au plecat și Casa Maghiară a devenit sediul Partidului Muncitoresc Timișoara, predecesorul Partidului Comunist pe orașul Timișoara. Când sediul PCR-ului a fost mutat vizavi, unde astăzi este Prefectura, în casă au fost aduse toate publicațiile comuniste în limba română, maghiară, germană și sârbă. După 1990 începe calvarul, pentru s-au găsit niște «isteți» care au reușit, prin diferite înscrisuri, să pună mâna pe această clădire. Clădirea a ajuns în patrimoniul Timpress SA, unde se află și astăzi din punct de vedere al cărții funciare, în opinia noastră, într-un mod care nu a respectat legislația.


Toate încercările de recuperare a ceea ce s-a luat de la minorități după al Doilea Război Mondial au eșuat. Din păcate, nu am reușit să o recuperăm. În aceste condiții, noi suntem foarte legați de această casă, pentru că este o casă construită din contribuțiile maghiarilor bănățeni din regimul România Mare. Niște cetățeni români de etnie maghiară, în anii 1920 au pus mână de la mână ca să-și facă un centru cultural. Iar astăzi, prin fel și fel de întâmplări, această casă este a altora”, a afirmat Zoltan Marossy.

În urmă cu câțiva ani, Casa Maghiară a ajuns în proprietatea grupului Bega, care dorește să realizeze, în viitor, un hotel în locul clădirii. Reprezentanții UDMR Timiș spun, însă, că vor încerca să recupereze Casa Maghiară, nemulțumiți fiind că ar putea fi transformată în hotel.

„Este un afiș apărut pe poarta din față. Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara întreabă populația ce părere are dacă ar face un garaj subteran aici, în spatele Casei Maghiare. Noi prin Casă Maghiară înțelegem strict clădirea de la stradă. Ceea ce se află în spate a fost construit ulterior și nu ne interesează. Pe acel afiș apare că în viitor acest cămin cultural al maghiarimii bănățene se dorește a fi transformat într-un hotel. Noroc că nu într-un bordel, că atunci era și mai jignitor. Vom face toate demersurile ca să reobținem Casa Maghiară”, a precizat Zoltan Marossy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.