Mário Bihári, muzicianul care nu vede lumea, dar simte sunetul: „Muzica ţigănească...

Mário Bihári, muzicianul care nu vede lumea, dar simte sunetul: „Muzica ţigănească este vie, veselă, despre viaţă“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

bachtaleapsa (2) [1024x768]

Mário Bihári şi trupa sa Bachtale Apsa din Cehia au reprezentant probabil cel mai interesant moment muzical de vineri seara din Timișoara. Concertul a avut loc la Cuib d’Arte în faţa unui public numeros care a savurat pe deplin fiecare moment al prestaţiei artistice. „Acum trei ani am pus bazele acestei trupe alături de Petr Horváth, iar în formula actuală evoluăm de doi ani. Prelucrăm piesele tradiţionale ţăgăneşti în stilul nostru, dar avem şi compoziţii proprii.


Am scos un album cu numele nostru Bachtale Apsa (n.n. – care înseamnă “Lacrimi fericite”) , care e de fapt înregistrarea unui concert live, iar pentru luna martie a acestui an pregătim un nou material discografic“, ne-a declarat Mário Bihári, liderul trupei.

Aflaţi pentru a treia oară în ţara noastră, după un concert la Clubul Ţăranului din Bucureşti şi participarea la IRAF (International Romani Art Festival) în vara anului trecut, Bachtale Apsa este o trupă care s-a format în jurul lui Mário Bihári, dar care se remarcă şi prin calităţile vocale şi instrumentale ale celorlalţi membri. „Am cântat în multe ţări, unde am fost primiţi cu drag. Muzica ţigăneasacă este destul de internaţională, îşi poate găsi publicul în fiecare ţară. În Cehia tinerii sunt destul de deschişi la muzica tradiţională şi sunt foarte interesaţi de tot ceea ce este nou pentru ei“, ne-a declarat Mário Bihári, care şi-a format reputaţia ca muzician datorită colaborării cu faimoasa cântăreaţă cehă Zuzana Navarová.

Turneul formaţiei în România va conţine, pe langă concerte şi workshop-uri pentru copiii din satele ceheşti din Banat, cu copiii străzii din Bucureşti, şi cu copii nevăzători. „Facem ceea ce ne place şi peste tot unde am cântat am avut parte de un public care a gustat fiecare clipă a recitalurilor noastre. Muzica ţigănească e una specială din mai multe motive. Este şi lentă, are acea doză de emoţie în care oamenii de toate naţiile se regăsesc pe deplin, are şi ritmuri de rumba, flamenco sau csardas. Pe scurt, e o muzică vie, veselă, despre viaţă“, a mai adăugat muzicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.