Medicamente noi, introduse în lista de compensate și gratuite, pentru pacienții cu...

Medicamente noi, introduse în lista de compensate și gratuite, pentru pacienții cu afecțiuni cronice

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății anunță că au fost introduse medicamente noi în lista celor compensate și gratuite, pentru pacienții cu afecțiuni cronice. 17 molecule noi, care vizează afecțiuni grave, între care hemofilie, talasemie, HIV/SIDA sau boli oncologice sunt, de luni, pe listă.

Guvernul a aprobat, luni, la solicitarea Ministerului Sănătății, o hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, pe lista medicamentelor de care beneficiază persoanele asigurate, incluse în programele naționale de sănătate, în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc, se adaugă 17 molecule noi ce vizează afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate.

Din cele 17 molecule noi, 10 medicamente asigură tratamentul unor afecțiuni rare, precum colagenoze majore, hemofilie şi talasemie, amiotrofia spinală musculară, hemofilia, boala Fabry, boala Castelman și nu au alternativă terapeutică.


Alte 6 medicamente sunt destinate bolilor oncologice și oncohematologice, iar un medicament asigură tratarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere respectiv.

„Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, în acord cu programul de guvernare, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite cu încă 17 medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit MS, anul acesta au mai fost introduse două molecule noi pe lista medicamentelor compensate și gratuite, care se utilizează în tratarea unor boli grave, precum neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic și scleroza multiplă.

Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative pentru alte afecțiuni, între care afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.