Trei zile de renovare a caselor bătrânești din Ilidia, cu Asociația „Acasă...

Trei zile de renovare a caselor bătrânești din Ilidia, cu Asociația „Acasă în Banat” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat” începe joi, 17 iunie, o nouă campanie „Color the Village”, care se desfășoară, timp de trei zile, în satul cărășean Ilidia, din apropierea Oraviței.

În jur de 400 de voluntari care au răspuns apelului asociației vor repara și zugrăvi fațadele a 30 de case din sat, reprezentative pentru această parte a Banatului Montan. Proiectul, unic în țară, se află la a treia ediție și se desfășoară în fiecare an în altă localitate bănățeană, din dorința de a pune în valoare arhitectura rurală care definește această zonă. „Suntem bucuroși că proiectului nostru s-au alăturat atât de mulți oameni și suntem convinși că va avea un impact pozitiv în comunitatea din Ilidia. Ne dorim ca aceste case frumoase, construite din piatră, să își păstreze specificul, satul să își păstreze identitatea și farmecul deosebit, să se transforme într-o adevărată destinație turistică” spune Radu Trifan, președintele asociației.

Localitatea a fost supranumită „Mica Americă”, după ce, la cumpăna veacurilor trecute,  mulți localnici au emigrat pentru o vreme în Statele Unite. Reîntorși acasă, aceștia și-au construit, cu banii câștigați acolo, case în satul de baștină, care se remarcă prin decorurile frumoase, precum și prin porțile și ferestrele sculptate cu grijă.

Pentru munca lor, voluntarii vor fi răsplătiți cu momente sportive și artistice. Seara de vineri va fi dedicată muzicii populare bănățene, cu Traian Jurchelea, originar din Ilidia, Elena Cozîltea, Aurelia Ardeleanu și Mariana Chirilovici.  Pavel Brebu, autorul monografiei satului, le va povesti voluntarilor momente din istoria acestuia și va prezenta ultima sa carte, „Portul popular în Ilidia”, iar sâmbătă seara, teatrul de artă socială Mina va prezenta un spectacol inedit, susținut de artiști consacrați care vin special la Ilidia pentru a oferi voluntarilor o reprezentație.


Grupul de copii din Ilidia va oferi, la rândul lui, un moment artistic. În fiecare seară vor avea loc momente sportive cu copiii din sat și voluntari, cu sprijinul Decathlon România, care se implică în acest an pentru susținerea și promovarea mișcării în comunitățile rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.