Război în Ucraina, ziua 175. Lupte grele în est. Un nou atac...

Război în Ucraina, ziua 175. Lupte grele în est. Un nou atac al rușilor, respins UPDATE China va participa la exerciţii militare multinaţionale organizate pe teritoriul Rusiei

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Militari chinezi se vor deplasa în Rusia la sfârşitul lunii august pentru a participa la exerciţii multinaţionale, la care sunt invitate şi trupe din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, în contextul tensiunilor cu Occidentul.

Rusia a anunţat că, în pofida războiului din Ucraina, va organiza în perioada 30 august – 5 septembrie Exerciţiul multinaţional Vostok.

Ministerul Apărării de la Beijing a comunicat miercuri că trupe chineze vor participa la exerciţiile militare din Rusia. Vor fi prezenţi şi militari din alte ţări, inclusiv din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan.

Ultimele exerciţii militare de acest fel au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

„Participarea Chinei la exerciţii nu are legătură cu actuala situaţie internaţională şi regională. Obiectivul este să aprofundăm cooperarea practică amicală cu armatele ţărilor participante, să intensificăm nivelul de colaborare strategică şi să consolidăm capacitatea de a răspunde la diverse ameninţări de securitate”, a precizat Ministerul chinez al Apărării, citat de agenţia Reuters.

Preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping şi Vladimir Putin, au decis aprofundarea relaţiilor între cele două ţări. În februarie, cu puţin timp înainte de lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, Beijingul şi Moscova au anunţat un parteneriat „fără limite”, deşi oficialii americani afirmă că nu au observat ca Rusia să fi primit asistenţă din partea Chinei pentru evitarea sancţiunilor internaţionale şi nici livrări de armament chinez.

Administraţia de la Beijing a refuzat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a cerut respectarea suveranităţii naţiunilor şi a recomandat Occidentului să ţină cont de preocupările strategice exprimate de Rusia.

La rândul său, Rusia a semnalat că susţine suveranitatea Chinei asupra Taiwanului şi a criticat vizita efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.

 Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN.

Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană.


Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta.

„În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras”, au mai spus ucrainenii.

Luptele se desfășoară în acel district de mai bine de o lună. Ucrainenii spun că obiectivele rușilor rămân aceleași, aceștia fiind „concentrați pe desfășurarea unor acțiuni active de ofensivă și asalt în direcțiile Kramatorsk, Bakhmut și Avdiivka”, a precizat Statul Major General. Bakhmut și Avdiivka se află la câțiva kilometri de linia frontului de câteva luni, dar rămân în mâinile ucrainenilor.

Ucrainenii spun că încercările rușilor de a avansa în zona Bakhmut au fost respinse. Între timp, rușii par să încerce să străpungă liniile ucrainene în sudul Donețk, între Pavlivka și Novomykhailivka, unde „ostilitățile continuă”, potrivit Statului Major General.

Mai la nord, în regiunea Harkov, aproape 20 de așezări au fost ținta unor atacuri, inclusiv câteva în apropierea graniței cu Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.