„Fast din Regat”, o nouă expoziție de costume tradiționale, la Muzeul Satului...

„Fast din Regat”, o nouă expoziție de costume tradiționale, la Muzeul Satului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Satului Bănățean vernisează marți, 23 august, la ora 13:00, expoziția „Fast din Regat”, cu costume tradiționale din Muntenia, aceasta fiind cea de-a zecea expoziție din cadrul proiectului „Colecții și colecționari din România”, coordonat de muzeograful Marius Matei.

Expoziția prezintă costume populare tradiționale din Muntenia, deținute de Elena Iagăr într-o remarcabilă colecție.


Cele mai multe sunt din zona Muscelului, și se remarcă printr-o eleganță aparte, avantajând orice siluetă, au proporții perfecte, iar câmpurile ornamentale sunt dispuse în așa fel încât spațiile albe sunt aproape inexistente. Motivele geometrice sau florale de pe ie se regăsesc și pe fotă, într-o armonie perfectă a formelor și culorilor, piesele de port muscelene având nu doar o valoare estetică ci și puteri magice protectoare, cu semnificații profunde, motiv pentru care mulți sunt îmbrăcați în costumul strămoșesc la săvârșirea din viață. Sunt piese extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică, pe care Elena Iagăr se străduiește să le pună în valoare prin intermediul acestei expoziții. Cu ocazia vernisajului, vor avea loc și două momente artistice inedite – dansul călușarilor și un moment muzical interpretat la caval.

Expoziția va fi deschisă între 23 august și 23 septembrie, de marți până sâmbătă  între orele 10:00 și 17:00, iar duminica de la ora 12:00 până la ora 19:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.