Când vor putea timișorenii să obțină noile cărți electronice de identitate

Când vor putea timișorenii să obțină noile cărți electronice de identitate

0
DISTRIBUIȚI

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, șeful Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat, astăzi, că primele cinci milioane de cărți de identitate electronică vor fi tipărite gratuit pentru cetățeni, urmând ca plata să fie făcută din fondurile alocate prin PNRR. ”Guvernul a adoptat ordonanța pentru modificarea și completarea unor dispoziții referitoare la evidența persoanelor și cartea electronică de identitate. Trebuie să reținem că principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat din fonduri PNRR a costului cărții electronice de identitate”, a declarat acesta.

Chestorul Giulescu a anunțat că procedurile vor fi simplificate –  ”cetățeanul va trebui să se prezinte fizic, nu va mai fi obligat să se prezinte cu certificate de stare civilă.


În măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să-și stabilească domiciliul sau urmează să fie preluate din interoperaționalizare. Un alt element este faptul că vom introduce în circulație cartea electronică de identitate opțională pentru minori, chiar începând de la naștere. Un alt element esențial este acea opțiune a cetățeanului de a alege între cartea electronică de identitate și cartea de identitate simplă”.  Ambele tipuri de cărți de identitate, simplă și electronică, vor avea dimensiunile unui permis auto sau card bancar și nu vor conține sub formă tipărită informațiile privind domiciliul.

Cartea electronică de identitate va avea atașată și un certificat digital care va permite cetățeanului să aibă acces la toate ”uneltele” de e-guvernare. Noile cărți electronice de identitate vor fi emise în primă fază în București, în vara acestui an, iar în marile municipii, inclusiv Timișoara, în toamna acestui an, urmând ca până la sfârșitul anului să poată fi emise noile acte de identitate și în restul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanei. Conform unei modificări adoptate astăzi, cetățenii vor putea solicita oricând preschimbarea actualelor acte de identitate, indiferent de anul în care vor expira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.