Război în Gaza, ziua 155. Ajutoare umanitare trimise pe cale maritimă, din...

Război în Gaza, ziua 155. Ajutoare umanitare trimise pe cale maritimă, din Cipru

0
DISTRIBUIȚI

UE deschide un coridor maritim pentru a trimite ajutoare din Cipru către Gaza, pe fondul temerilor legate de foamete.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că se așteaptă ca livrarea pilot să pornească sâmbătă, dar nu a precizat unde vor fi debarcate sau descărcate transporturile.

UE a anunțat deschiderea în acest weekend a unui coridor maritim pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza, în încercarea de a evita foametea care face deja victime.

„Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, sperăm că în această duminică. Și sunt foarte bucuroasă să văd că o primă operațiune pilot va fi lansată astăzi”, a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, după ce a vizitat instalațiile portuare din portul cipriot Larnaca, punctul de plecare pentru transporturile de ajutor.

O livrare pilot este așteptată să pornească sâmbătă, cu o navă operată de un grup spaniol de căutare și salvare, Open Arms, care va primi alimente furnizate de organizația caritabilă World Central Kitchen, anunță The Guardian.

„Astăzi ne confruntăm cu o catastrofă umanitară în Gaza și suntem alături de civilii nevinovați din Palestina”, a declarat Von der Leyen.

UE a declarat că transporturile vor merge direct în Gaza, la 210 mile marine distanță, dar nu a precizat unde vor ateriza sau descărca, sau cum vor fi distribuite alimentele de la punctul de aterizare.


De asemenea, nu a fost clar care este legătura dintre transporturile din weekend și un plan al SUA, anunțat de Joe Biden joi seară, de a construi un pod în largul țărmului Gaza în următoarele câteva săptămâni pentru a primi transporturile de ajutoare din Cipru.

Von Der Leyen nu a menționat planul american în comentariile sale din Larnaca, iar președintele SUA nu a menționat livrările planificate pentru acest weekend în discursul său privind starea Uniunii în fața Congresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.