„Memorie istorică, memorie literară: provocări și perspective”, conferință internațională la Institutul filialei...

„Memorie istorică, memorie literară: provocări și perspective”, conferință internațională la Institutul filialei timișorene a Academiei Române

0
DISTRIBUIȚI

Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, în colaborare cu Universitatea de Vest și cu Universitatea Politehnica din Timișoara, organizează prima ediție a conferinței internaționale „Memorie istorică, memorie literară: provocări și perspective”, un eveniment de înaltă ținută științifică, la care și-au anunțat participarea peste 90 de specialiști din domeniul arheologiei, istoriei, filologiei și literaturii. Lucrările conferinței vor fi deschise  vineri, 8 noiembrie, la ora 9:00, în aula filialei Timișoara a Academiei Române, iar cele pe secțiuni se vor desfășura în sălile Academiei și în amfiteatrele UVT.

După cuvintele de salut adresate de președintele filialei, acad. Dan Dubină, rectorul UPT conf. Dr. Florin Drăgan și prorectorul UVT conf. Dr. Valy Ceia, prof. dr. habil Jurczak de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia va susține conferința „Memoria transgeneraționalǎ și cea culturalǎ: un conflict inevitabil? Dezbateri poloneze cu privire la istoria secolului XX” iar prof. dr. Costin Feneșan va vorbi despre „Robi din Banat și Transilvania în Imperiul otoman în timpul ultimului război austriaco-turc (1788-1791) – o tragedie umanǎ”.

De la ora 11:00, programul va continua pe secțiuni. Printre lucrările prezentate de secțiunea Arheologie și istorie veche, se numără cele referitoare la tell-ul epocii bronzului de la Foeni-Gomila Lupului, lumea mega-forturilor epocii bronzului târziu de la Mureșul de jos, așezarea de tip Cruceni-Belegiš de la Dumbrăviţa-Parohia Ortodoxă, datarea așezării din epoca fierului de la Crivina-Leopoldsberg, comuna Nădrag, cercetările arheologice preventive în situl de la Moșnița Nouă, ceramica „terra sigillata” de la Mehadia sau nativi și coloniști la Tibiscum, dar și unele de referință pentru cercetări recente în alte situri din țară, toate susținute de cunoscuți cercetători.


Teme interesante precum podoabe din epoca medievală timpurie, monoxile din colecția Muzeului Național al Banatului, cercetările din satul Macedonia și orașul Ciacova, localizarea castrului arpadian Timiș, judecăți regale în comitatele Banatului medieval în epoca lui Sigismund de Luxemburg, sistemul defensiv medieval de pe linia Dunării sau misiunea iezuită în Timișoara în secolul al XVII-lea vin să completeze informațiile despre istoria medievală a Banatului, iar la secțiunea de istorie modernă și contemporană vor fi prezentate informații interesante despre negustorii din Banatul premodern, dascăli români din perioada dualismului și vechi cărți românești tipărite la Buda, istoriografia Banatului de limbă germană sau mișcarea națională din Banat.

Printre temele secțiunilor de literatură și lingvistică se numără memoria cărților, memoria colectivă în literatura română la începutul secolului XX precum și cea a corespondenței intime din secolul al XIX-lea, jurnalul de penitenciar al lui Petre Pandrea, literatura memorialistică feminină, Monica Lovinescu și actul critic în exil, Arghezi – conferențiar la radio, Lena Constante și evadarea în memorie, sau orașul, oglinda unei identități locale.

Lucrările vor fi susținute de cercetători timișoreni și timișeni, de invitați de marcă din Arad, Cluj-Napoca, Alba Iulia, București, Brașov, Constanța, Caransebeș, Reșița, Oradea, Sibiu, Iași, precum și de invitați de la universitățile din Cracovia,Torino, Udine și Novi Sad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.