Statuia rușinii pentru maghiari aprinde spiritele: UDMR se opune public deciziei lui...

Statuia rușinii pentru maghiari aprinde spiritele: UDMR se opune public deciziei lui Robu de a muta Coloana Fidelității în Bălcescu

9
DISTRIBUIȚI

protest_maghiari
„Coloana Fidelității” a fost dăruită în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif  I ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. ”Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranță aveți cunoștință despre faptul că la insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei”, explică liderii UDMR. Ei îi atrag atenia primarului Nicolae Robu, printr-o scrisoare deschisă, că se opun inițiativei care, în opinia lor, ”reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie”.

Coloana urmează să fie montată în chiar centrul Pieței Bălcescu care mâine dimineață intră în reorganizare, startul lucrărilor urmând să fie dat de primarul orașului, la ora 10.30.


”Noi, conducătorii UDMR din județul Timiș, în calitate de reprezentanți ai comunității maghiare din oraș și din județ, luăm act cu profundă îngrijorare și respingem hotărât această inițiativă, care reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie. În opinia noastră, gestul reinstalării monumentului nu contribuie în niciun fel la imaginea Timișoarei moderne, cel mai mare oraș al porțiunii occidentale a țării, iar semnificația lui periclitează obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, pentru care candidează orașul. În Europa secolului al XXI-lea nu putem fi competitivi cu principii din secolul al XIX-lea, iar Banatul, renumit pentru toleranța sa etnică nu își poate permite să-i fie pusă sub semnul întrebării alinierea la valorile Europei. Minoritățile etnice autohtone din Banat, ca și înțelegerea și respectul reciproc apărut între ele în cursul tradițiilor și conviețuirii seculare sunt niște valori ale meleagurilor noastre, care le deosebesc de celelalte regiuni ale țării și care au contribuit semnificativ la dezvoltarea județului și orașului în care trăim. Reinstalarea monumentului echivalează cu negarea diversității, a respectului etnic și al realizărilor pozitive ale trecutului comun.  Prin urmare vă adresăm solicitarea de a vă retrage inițiativa și de a nu plasa în spațiul public un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiară a orașului”, transmit Halász Ferenc, președintelr UDMR Timiș și Molnár Zsolt, deputat UDMR în Parlament, în scrisoarea deschisă adresată edilului Nicolae Robu.

9 COMENTARII

  1. Japitele dracului.Dar statuia din Arad a celor 13 generali unguri,care s-au remarcat prin ferocitatea cu care au ucis romani,nu lezeaza demnitatea stramosilor celor ucisi?Tupeul si nesimtirea este tipica pentru unguri.Unii,nu toti ce e drept.

  2. Ba, udmr-istilor mai existati si voi in Timisoara !! V-ati trezit si voi sa agitati spiritele!! Mai bine beti o bere rece si linistiti-va!!! Lasati-o mai moale cu „lezatu” ca poate il enervati pe domn primar si va pune statuia in fata sediului UDMR .

  3. @widoqq
    Pai tocmai asta e problema…ca UDMR nu vrea sa ne lase sa ne punem noi statuile unde vrem. Si nici macar nu sunt ale noastre ci ale fostului Imperiu Austriac. Asa ca din pacate avem de-a face cu o manifestare extremista in cazul de fata. Nu credeam sa ajung sa vad astfel de reactii in Timisoara. Rusine reprezentantilor UDMR din Timisoara si rusine si celor care voteaza astfel de infecti.

  4. Dar demnitatea Romanilor unde e?Nimic nu e mai important decat recunoasterea meritelor istorice pe care le au romanii,cetatenii de drept ai Romaniei.Minoritatile trebuie sa se conformeze realitatii istorice a tarii in care sunt primiti ,nu sa atenteze asupra realitatii istorice.

  5. Jos palaria pentru: „Alin Gorscovoz” & „udemereu”. Bravo Domnilor! Ceea ce aveam eu sa le spun a fost deja spus de dumnevoastra domnilor. Afara din Tara Romaneasca. Fonduri Europene nu stiti sa atrageti in tara noastra unde sugeti seva romanilor, ca sa ne ajutati si voi cu ceva dar sa comentati si sa aveti pretentii stiti. Oare si romanii nostrii au astfel de figuri in cap in Ungaria voastra? Rusine UDMR! V-a pus USL prin functii cheie ca sa nu va simtiti marginalizati chiar daca multumim lui Dumnezeu nu mai sunteti in Guvern si asta e multamul… Nerecunoscatorilor!

  6. maghiari sunt autohtoni in banat si in intreaga romania?????????????hahhahahahahha.
    toata stima pentru domnu Robu.sunt si pe la noi in albania aromani care port numele Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.