Cum arată casa-minune, construită lângă Timișoara, pentru care proprietarul plătește doar 150...

Cum arată casa-minune, construită lângă Timișoara, pentru care proprietarul plătește doar 150 de lei la întreținere

8
DISTRIBUIȚI

passive-house-exterior-rendering_1

Un arhitect timișorean a decis să construiască o casă-minune, care își ia energia necesară încălzirii de la soare. Astfel, de aproape doi ani, Dan Stoian, proprietarul „casei pasive” din Dumbrăvița și proiectantul acesteia, plătește facturi pentru întreținere de doar 150 de lei pe lună, pentru o casă ce are o suprafață utilă de 145 de metri pătrați.

Casa este una de-a dreptul inteligentă, și asta pentru că reușește să păstreze căldura captată în locuință cu ajutorul unui sistem de ventilație, iar geamurile cu trei rânduri de sticlă reduc până la jumătate pierderile de căldură.


Prin urmare, pe timpul iernii, temperaturile în interiorul casei pasive sunt mai ridicate, iar vara este mai răcoros.

Arhitectul Dan Stoian povestește că această casă nu numai că are un consum foarte scăzut de energie, dar oferă locatarilor săi și un confort mai mare decât orice altă clădire obișnuită. „Casa pasivă am construit-o pentru mine. În România, acest produs este o noutate, dar în străinătate astfel de case se construiesc încă din anii ’80. Toate elementele construcției sunt gândite astfel încât să contribuie la crearea unei case cu consum scăzut de energie, începând de la termoizolație și până la ferestre. Costul de  întreținere este scăzut, în primul an am plătit 150-200 de lei pe lună pentru încălzire, răcire și consumul electric casnic”, a precizat proprietarul singurei case pasive din Timișoara.

Deși costurile pentru realizarea unei astfel de locuințe sunt mai mari cu 15 – 25% față de una obișnuită, arhitectul Dan Stoian spune că o asemenea investiție se amortizează în cel mult 12 ani. “Cel mai mare consum la o casă în climatul nostru este energia folosită pentru încălzire, și poate vara și pentru răcirea sa. Casa pe care am construit-o este reacordată doar la sistemul de electricitate, ea folosește pentru încălzire o pompă de căldură, am făcut acest lucru pentru a putea compensa foarte ușor, de exemplu, energia electrică pe care o consumăm cu energia electrică produsă prin panouri fotovoltaice, pe care le-am amplasat pe acoperiș”, a mai explicat proiectantul timișorean. Realizarea unui metru pătrat al casei l-a costat pe Dan Stoian în jur de 800 de euro.

8 COMENTARII

  1. Asta este vrajeala ieftina.
    Casa din imagine are cel putin 300 mp utili.
    o po,pa de caldura cu instalarea ei cu toate accesoriile sale costa in jur de 25.000 Euro
    Etc

    • Pentru că motive 😛
      Articolul e scris prost. E duplex, normal că ce se vede nu sunt doar 150mp.

  2. Cam mare pretul pe metru patrat pentru hala . Cred ca l-au tapuit maramuresenii cu care a lucrat sau vrea sa vanda si sa faca profit mare fiid hala unicat in Timisoara .

  3. Zici ca ii depozit…..locuieste singur ca daca nu avea intretinerea mai mare si cred ca vine rar acasa….e scumpa si urat…sunt total dezamagit de articol

  4. Nu e chiar asa urata pe cat credeti dar e smechera rau va asigur.eu am executat lucrarea de climatizare respectiv incalzire inpreuna cu domnul arhitect si va asigur ca astea sunt costurile pt ca stiu ce s-a lucrat la acea casa si ce sistem s-a montat si nu ar avea cum sa fie alte costuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.