Toate detaliile din operaţiunea prin care tripleta portocalie Ostaficiuc, Popoviciu, Sămărtinean bani...

Toate detaliile din operaţiunea prin care tripleta portocalie Ostaficiuc, Popoviciu, Sămărtinean bani pe seama statului, dezvăluite, încă din 2012, de PRESSALERT.ro

0
DISTRIBUIȚI

 

 

ostaficiuc samartinean alain

Tunul cu spaţiile comerciale de la aeroportul internaţional „Traian Vuia” din Timişoara a fost dezvăluit, în premieră, de PRESSALERT.ro care a prezentat, încă din 2012, toate ilegalităţile comise sub conducerea directorului de atunci, pedelistul Cornel Sămărtinean, pentru ca „vadurile” cele mai bune să ajungă la firma Trinvest Bakery SRL a lui Cristian Iga, verişorul deputatului Alin Popoviciu, omul de încredere al lui Constantin Ostaficiuc.

Profitând de faptul că expirau contractele de închiriere și făcând presiuni ca să-i evacueze pe chiriași – o firmă din București și o alta a fiicei deputatului PD-L Viorel Oancea – au pus la cale șmecheria. Au fost organizate  două licitații – pentru un spațiu de 80mp în zona publică și pentru două spații de 5 și 4 mp,  aflate în sălile de îmbarcare a pasagerilor. La licitații au participat aceleași trei firme, care la ambele licitații au depus ofertele fix în aceeași ordine – SC Dinastia J SRL, Lehesim Company SRL și Trinvest Bakery SRL. În cazul ambelor licitații, în care spaţiile au fost închiriate din 2011 până în 2015, a câștigat Trinvest Bakery SRL cu o ofertă de 40 euro/mp/lună, în condițiile în care, anterior, spațiile au fost închiriate cu 161 euro/mp sau 70 euro/mp.  Unul dintre asociaţii de la Trinvest  Bakery este Cristian Iga, care înainte a fost angajat ca agent la SC San Marzano, unde asociaţi sunt, printre alţii, Popoviciu şi fiica lui Ostaficiuc. Deşi anterior spaţiile au fost închiriate la preţuri mult mai mari, acum preţul minim a fost stabilit la doar 30 euro/mp. În cazul spaţiului de 80 mp, singurele documente de eligibilitate cerute au fost certificatul fiscal şi certificat de atestare fiscală. Condiţii mult mai dure au apărut în cazul celorlalte două spaţii unde exista posibilitatea ca foştii chiriaşi să se înscrie la licitaţie – un minim de trei locaţii funcţionale cu suprafaţă de minim 40 mp şi cel puţin cinci ani de funcţionare în alimentaţie publică. Chiar dacă Trinvest Bakery nu îndeplinea, conform datelor de la Registrul Comerţului, condiţia cu numărul de spaţii, a fost admisă la licitaţie şi declarată câştigătoare. De asemenea, o altă firmă admisă la licitaţie – Lehesim Company SRL nu îndeplinea criteriul numărului de spaţii. Legăturile dintre firmele participante nu se opresc aici – Cristian Iga este asociat într-o altă firmă, New World Promotion, cu Paul Taichiş care este asociat în firma Spandex SRL cu unul dintre asociaţii de la Dinastia J SRL, Moş Vasile. Întâmplător acesta este din localitatea Leheceni, din judeţul Bihor, de unde este şi Lucian Blaga de la Lehesim Company SRL.

Lucrările de amenajare a spaţiul închiriat, tot pe banii aeroportului 

În caietul de sarcini pentru spaţiul de 80 mp se prevedea foarte clar că „amenajarea cade în sarcina câştigătorului”, adică a firmei Trinvest Bakery SRL.


Teoretic pentru că, practic, toate lucrările au fost efectuate tot din bani publici. În paralel cu licitaţiile, subordonaţii directorului aeroportului, pedelistul Cornel Sămărtinean, au propus şi acesta a acceptat lucrări de reamenajare a spaţiului pe motiv că „după părăsirea şi dezafectarea amenajărilor spaţiul necesită reparaţii şi igienizare în vederea unui alt contract de închiriere. Este necesară reparaţia gresiei, pereţilor, tavanului, zugrăvirea acestora şi înlocuirea parchetului”. În mare grabă s-a întocmit un caiet de sarcini care are fix…nouă rânduri, fiind înşirate doar lucrările care trebuie efectuate fără alte clauze şi obligaţii. S-a făcut rapid o selecţie de oferte şi într-o lună toate lucrările s-au făcut din bani publici, firma de construcţii Tir Cons facturând aeroportului 25.548,96 lei. Noul chiriaş s-a mutat într-un spaţiu gata amenajat, aşa că „amenajarea” rămasă în sarcina sa fiind aşezarea meselor şi scaunelor.

Contract falsificat, în favoarea chiriaşului

PRESSALERT.ro a dezvăluit că pentru spaţiul de 80 de metri pătraţi există două contracte de închiriere semnate de directorul Cornel Sămărtinean, dar cu numere de înregistrare şi clauze diferite, cel falsificat având condiţii mult mai avantajoase pentru firma portocalie. Pentru a-şi înregistra punctul de lucru de pe aeroport  Trinvest Bakery SRL a înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului contractul de închiriere cu numărul 11.163/28.10.2010. Contractul încheiat cu firma vărului deputatului are la aeroportul din Timişoara numărul 11.185/01.11.2010. Dincolo de diferenţa de număr, contractul cel nou are clauze modificate, cele mai importante fiind legate de modul de reziliere a contractului. Cea mai importanta schimbare este cea legată de valabilitatea contractului, iniţial acesta operând de la 1 noiembrie 2010 şi până la 1 noiembrie 2013. În documentul falsificat, perioada de închiriere a crescut cu doi ani, de la 1 ianuarie 2011 până la 31 decembrie 2015.

Ulterior, Sămărtinean le-a explicat fără succes celor de la Curtea de Conturi  că “numărul 11163 a fost alocat iniţial pentru un DRAFT de contract, care nu era ştampilat şi care a plecat în ambele exemplare către societatea parteneră, nu s-a întors NICIODATĂ deoarece societatea nu a fost de acord cu unele condiţii, neînregistrându-se în sistemul electronic al AIT NICIODATĂ, automat acel DRAFT s-a anulat neproducând nici un efect juridic sau comercial”. Aşa-zisul draft avea ştampilă şi semnăturile şefilor de la aeroport, iar în baza acestui document a fost înfiinţat punctul de lucru al societăţii Trinvest Bakery.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.