Percheziții ale DNA la firme din Timișoara într-un dosar de evaziune fiscală...

Percheziții ale DNA la firme din Timișoara într-un dosar de evaziune fiscală de peste 6,5 milioane lei. Vezi circuitul de fraudare pus la cale UPDATE 1 Suspecţi la audieri

4
DISTRIBUIȚI

 

fit dna 1

Procurorii și polițiștii de la DNA Timișoara au început, în această seară, mai multe percheziții la firme din Timișoara într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul este de peste 6,5 milioane lei, statul fiind păgubit prin introducerea în contabilitatea firmei Power Distribution SRL de facturi în perioada 2009- 2012″ reprezentând achiziţia unor servicii de promovare în valoare totală de 18.977.541 lei,  existând date şi indicii certe că aceste servicii ar fi fictive, în sensul că acestea nu ar fi fost prestate. Există indicii rezonabile că societăţile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor „fantomă”, în sensul că nu funcţionau la sediile declarate şi nu au raportat la organele fiscale activitate economică, fiind doar furnizoare de facturi fictive.În urma înregistrării în contabilitate a acelor facturi false a fost creat un prejudiciu bugetului statului în cuantum de 6.534.125,46 lei, din care TVA în sumă de 3.662.998,69 lei şi impozit pe profit în sumă de 2.871.126,77 lei”, se arată în comunicatul DNA. Conform aceleiaşi surse totu ar fi fost supervizat de administratorul firmei, Fiţ Ioan Radu.

Patronul de la Power Distribution este acuzat de faptul că „a iniţiat şi condus un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior Ilcău Lupu Titus Emil Nicodim, Ilieşi Ioan şi Paven Sebastian Cosmin, administratori unici ai S.C Balcan Frukta S.R.L., S.C.


Ritmus S.R.L. şi respectiv S.C. Bascos Trans S.R.L.  După ce emiteau facturi fictive ce atestau operaţiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plată aferentă acelor facturi lui Fiţ Ioan Radu, în numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente şi un flux aparent de lichidităţi în numerar care să justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit şi TVA) a firmei administrate de Fiţ Ioan Radu, iar pe de altă parte să îi asigure justificarea provenienţei majorării patrimoniului personal şi a veniturilor pe care acesta le obţinuse. Din actele de urmărire penală efectuate în cauză reiese că Fiț Ioan Radu a fost sprijinit în activitatea infracțională şi de alte persoane, respectiv Bălu Laurian Claudiu,  Șișu Valentin Claudiu şi Chiriac Costică. Aceştia, în calitate de asociați sau administratori ai unor societăți comerciale, au acceptat propunerea lui Fiț Ioan Radu de a se implica în această activitate infracțională, respectiv de a emite facturi fiscale fictive către S.C. Power Distributions S.R.L., de a încasa prin bancă contravaloarea acestora și ulterior de a extrage sumele în numerar și a le  returna în numerar  numitului Fit Ioan Radu, în schimbul unui comision cuprins între 2%-5% din valoarea sumelor astfel tranzacționate”.

Ancheta DNA a scos la iveală şi faptul că peste 5,1 milioane lei au fost plimbaţi prin mai multe conturi bancare aparţinând lui Fit şi altor persoane, ulterior suma ajungând la acesta. Fiţ Ioan este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor, Ilcău, Ilieşi şi Paven de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare a banilor, iar Bălu, Şişu şi Chiriac de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare a banilor. Percheziţiile continuă. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Fiţ Ioan Radu a fost adus sub escorta la audieri la sediul DNA Timişoara, acesta susţinând că a fost ridicat „pentru că suntem cunoştinţe”.

4 COMENTARII

  1. Felicitari procurorilor de la DNA Timisoara!Numai in acest fel ne vom putea scade taxele ,atunci cind fiecare si pt. o paine isi cere bonul fiscal,si banii sint colectati pe taxa pe profit,altfel cum si cind????

  2. Dupa 24 de ani de acumulare primitiva de capital poate iesim odata din jungla asta eterna a smenului fiscal si a bisnitei. Poate reusim sa intram in lumea afacerilor adevarate, a businessul-ui competitiv si responsabil , intr-un cuvant, in adevarata si atat de necesara economie de piata

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.