Traian Berbeceanu și acuzatorii săi, trimiși în judecată, în paralel, de DIICOT...

Traian Berbeceanu și acuzatorii săi, trimiși în judecată, în paralel, de DIICOT și DNA. Vezi care sunt acuzațiile

2
DISTRIBUIȚI

berbeceanu cu mascati

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost trimis în judecată, miercuri, de DIICOT, în timp ce procurorii care l-au arestat anul trecut au fost trimiși în judecată de DNA pentru fabricarea dosarului fostului șef al BCCO Alba. Berbeceanu este acuzat că a luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia.

Berbeceanu mai este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Potrivit DIICOT, în 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupeţiu şi alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat. Maşina, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost primită de la soţii Gheorghe şi Anca Rusu, iar Berbeceanu urma să le furnizeze celor doi date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL, a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei maşinii, s-a creat aparenţa transmiterii către Traian Berbeceanu a autoturismului, în baza unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul i-a fost oferit de cei doi soţi. Astfel, ei au falsificat un contract de vânzare-cumpărare pentru a crea aparenţa unei vânzări a maşinii, motiv pentru care fostul şef al BCCO Alba Iulia este acuzat şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În plus, Berbeceanu nu a trecut nici în declaraţia de avere faptul că deţine această maşină, motiv pentru care va fi judecat şi pentru fals în declaraţii.

„În perioada mai – octombrie 2012, având calitatea de ofiţer de poliţie judiciară şi funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziţii (în dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpaţilor Cupeţiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin şi Şionei Dorin. Din probele administrate a rezultat că, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, în mod direct şi personal, a divulgat inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan faptul că se vor efectua în acelaşi dosar percheziţii la domiciliul inculpatului Cupeţiu Dorin Eugen Ioan în data de 08 octombrie 2012, precum şi alte date confidenţiale privind obiectul şi existenţa acestui dosar penal”, conform DIICOT.

În cadrul aceluiaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane, între care cei doi soţi care i-au dat maşina în valoare de 20.000 de euro, precum şi firma administrată de soţii Gheorghe şi Anca Rus.

Astfel, Gheorghe Rus, aflat în momentul de faţă în stare de arest preventiv, va fi judecat pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată – patru infracţiuni , doua infracţiuni de evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, toate în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Procurorii spun că, în 2011, bărbatul a sprijinit o grupare infracţională, din care făceau parte Dorin Eugen Ioan Cupeţiu, Traian Berbeceanu şi alte persoane, el fiind cel care i-a dat maşina fostului şef al BCCO Alba Iulia. Gheorghe Rusu este cel care le-a comunicat membrilor acestei reţele, formată din Dorin Eugen Ioan Cupeţiu, Dan Balint, Călin Udrea şi Călin Şionei, informaţii cu privire la derularea unor dosare instrumentate de DIICOT Alba Iulia , care îi viza pe cei patru.

„Acţionând în coautorat cu inculpaţii Rusu Anca şi Berbeceanu Traian, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011, factura fiscală nr. 361/17.08.2011, chitanţa nr. 360/12.09.2011 şi dispoziţia de plată fără număr, din 12.09.2011, către casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare. Fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor”, susţin procurorii DIICOT.

În plus, Gheorghe Rus, în calitate de administrator şi ulterior de împuternicit al firmei Uranus Junior 2003 SRL, ajutat de Anca Rusu, a evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.


În urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu circa 1,2 milioane de lei.

Anchetatorii au decis, de asemenea, trimiterea în judecată a soţiei lui Gheorge Rusu, Anca Gheorghe, aflată în arest la domiciliu, pentru dare de mită, spălare a banilor, delapidare, două infracţiuni de evaziune fiscală, precum şi 134 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Astfel, ea este acuzată că i-a dat acea maşină lui Berbeceanu, iar ulterior a disimiulat faptul că i-a vândut-o, prin falsificarea mai multor documente. Ea urmează să fie judecată şi pentru prejudicierea statului român că aproape 1,2 milioane de lei, pentru că a evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.

„În calitate de asociat unic şi administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, acţionând în coautorat cu inculpatul Rusu Gheorghe, în calitate de administrator de fapt şi ulterior, din luna decembrie 2010, împuternicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, în perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea credinţă impozitele şi taxele, şi ulterior, în mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obţinerea fără drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibilă în sumă de 544.786 lei. Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală”, precizează reprezentanţii DIICOT.

Procurorii au dispus, de asemenea, trimiterea în judecată şi a lui Ioan Vasile Urs, aflat în stare de libertate, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor şi mărturie mincinoasă. El este acuzat că a încercat să îl acopere pe Traian Berbeceanu, motiv pentru care a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la întâlnirile conspirate dintre el, fostul şef al BCCO Alba şi Gheorghe Rusu. De asemenea, el i-a ajutat pe soţii Rusu să îşi însuşească fraudulos din patrimoniul societăţii Uranus Junior 2003 SRL autoturismul Volkswagen, pentru a-l oferi ulterior, cu titlu de mită, lui Berbeceanu.

Potrivit procurorilor DIICOT, în acelaşi dosar urmează să fie judecat şi Mihai Adrian Mihalache, pentru că, în cursul urmăririi penale, fiind audiat în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la activităţile BCCO Alba Iulia, pentru a-l acoperi pe Traian Berbeceanu.

În plus, în baza probelor strânse, a fost ferită justiţiei şi firma Uranus Junior 2003 SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Fostul şef al DIICOT Alba, trimis în judecată pentru fabricarea dosarului lui Berbeceanu

Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi ofiţerul Alin Muntean au fost trimişi în judecată pentru fabricarea dosarului fostului şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu, folosind în cauză declaraţii obţinute prin ameninţări, promisiuni sau favoruri şi date false.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Potrivit rechizitoriului, în 2013, Ioan Mureşan, împreună cu Alin Muntean şi cu complicitatea lui Nicolaie Cean, şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu şi a dispus, în 21 decembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, suspendat ulterior din funcţie, pentru sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

În 23 octombrie 2013, Mureşan a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar o zi mai târziu, Traian Berbeceanu a fost reţinut. În 24 octombrie 2013, Mureşan a propus arestarea lui Berbeceanu, în urma administrării, fie personal, fie de către Alin Muntean, a unor probe nelegale şi cu un conţinut nereal. În acest sens, Muntean ar fi folosit „declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri, declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian, declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate, declaraţia inculpatului Cean Nicolaie Ion, audiat cu identitate protejată, procese verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin Mirel Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat, documente fără relevanţă probatorie”, susţin procurorii.

În acelaşi context, fostul şef al DIICOT Alba nu verificat alte variante de anchetă, deşi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru, susţin procurorii.

„În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul Mureşan Ioan a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În acest fel, Ioan Mureşan, Alin Muntean şi Nicolaie Cean au obţinut, atât pentru ei, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, „foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta”, se mai arată în rechizitoriu.

2 COMENTARII

  1. lasa-l in amarul lui de mizerie….intradevar aici au facut manevra cu el …dar si el a facut la viata lui de habar nu aveti…cata lume a bagat degeaba la puscarie ca sa ii scape pe altii care ii dadeau bani cu gramada

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.