Şapte metode pentru a evita răceala în sezonul rece

Şapte metode pentru a evita răceala în sezonul rece

0
DISTRIBUIȚI

Iarna in Timisoara

Medicii au identificat peste 200 de virusuri, fiecare cu mai multe tulpini, responsabile pentru răceli şi infecţii respiratorii, dar toate au în comun faptul că se dezvoltă în medii umede şi mai reci, ceea ce explică de ce oamenii răcesc mai ales în sezonul rece.

Cotidianul britanic dailymail.co.uk a adunat sfaturi de la mai mulţi medici şi specialişti pentru a scădea şansele contractării unei răceli.

1. Încălzirea nasului. Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii răcesc mai mult iarna este că în această perioadă nasul are o temperatură mai scăzută, ceea ce face ca mucoasa nazală să fie un mediu propice dezvoltării virusurilor. Sfatul medicilor este ca oamenii să poarte o eşarfă sau un fular peste nas şi să evite să respire aer foarte rece şi umed.

2. Strânsul mâinilor. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a arătat că gestul politicos de a strânge mâna cuiva permite transmiterea între două persoane a de la zece până la 20 mai multe bacterii şi virusuri decât o simplă atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenţi. Acest lucru se întâmplă pentru că strânsul mâinilor durează mai mult şi implică o suprafaţă de piele mai mare.

3. Spălatul hainelor la temperaturi mai mari. Virusurile care provoacă răceala sau gripa rezistă la temperaturi de 40 de grade Celsius, aşa că, dacă un membru al familie este bolnav, hainele şi lenjeria de pat a acestuia trebuie spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.


Dacă acest lucru nu este posibil pentru că ar deteriora ţesăturile, specialiştii recomandă utilizarea unui detergent dezinfectant care va omorî agenţii patogeni.

4. Mai puţin zahăr în alimentaţie. Mai multe cercetări ale Universităţii Loma Linda din California au arătat că atunci când o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahăr, celulele imunitare numite fagocite au mâncat mai puţine bacterii pentru o perioadă de până la cinci ore. Concluzia specialiştilor este că reducerea cantităţii de zahăr dă o mai mare şansă sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor.

5. Cel puţin opt ore de somn. Un somn mai scurt de şapte ore pe noapte îi face pe oameni de trei ori mai predispuşi la a contracta o răceală, comparativ cu persoanele care dorm cel puţin opt ore. Un somn defectuos sau lipsa acestuia interferează cu acţiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numită TLR-9, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii.

6. Gelurile dezinfectante pentru mâini. Dacă gelurile dezinfectante nu conţin cel puţin 60% alcool, este puţin probabil să fie capabile să omoare virusurile şi bacteriile, mai ales dacă utilizatorul este şi foarte murdar pe mâini. Medicii recomandă folosirea clasicului săpun cu apă caldă.

7. Spălarea nasului cu o soluţie salină. Sarea poate reduce numărul de răceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Pennsylvania State University. Soluţia salină ajută datorită faptului că previne instalarea confortabilă a agenţilor patogeni în interiorul nasului. Medicii recomandă utilizarea unei soluţii din apă fiartă şi răcită în care aţi dizolvat sare, cu care să spălaţi cavitatea nazală sau utilizarea unui spray nazal disponibil în farmacii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.