Aquatim a explicat, astăzi, de ce Timişoara a fost inundată joia trecută, în timpul ploii torenţiale. Astfel, potrivit reprezentanţilor societăţii, în 20 august, staţia de epurare a preluat cantităţi foarte mari de apă uzată, într-un timp scurt, dar reţeaua de canalizare s-a blocat şi din cauza deşeurilor aruncate în ea.
Prin urmare, în 20 august, între orele 20.00 – 23.00, staţia de epurare a funcţionat la un vârf de debit de 24.300 de litri de apă pe secundă, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi. Mai mult, tot în seara zilei de joi, în urma ruperii de nori, în câteva ore, la staţie s-au adunat 35 de tone de deşeuri şi 30 de tone de nisip. A urmat şi ploaia de sâmbătă, 22 august, când s-au mai adunat încă 30 de tone de nisip.
„Lucrătorii stației au trebuit, în câteva rânduri, să elibereze grătarele stației de scânduri și alte deșeuri voluminoase care au ajuns acolo din rețeaua de canalizare.
Reţeaua de canalizare, având o lungime de aproximativ 500 km, funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, pot fi depășite, pentru scurt timp, capacitățile de preluare proiectate. Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenţionate a materialelor de construcţii sau a altor deșeuri voluminoase”, transmit reprezentanţii Aquatim.
Nu mai puţin de 35 de milioane de euro au fost investiţi în staţia de epurare a Timişoarei, care a fost pusă în funcţiune în 2011. „Deșeurile aruncate în canalizare și ajunse în stația de epurare îngreunează însă procesul tehnologic și pun în pericol utilaje scumpe. Facem apel la toți cetățenii Timișoarei să nu arunce în rețeaua de canalizare a orașului obiecte sau substanțe care duc la colmatarea ori la defectarea ei”, mai transmite Aquatim.