EXCLUSIV O parte din blocurile reabilitate din Timișoara, transformate în torțe, în...

EXCLUSIV O parte din blocurile reabilitate din Timișoara, transformate în torțe, în caz de incendiu. Vezi ce AVERTISMENT au primit autoritățile şi cum vrea Primăria Timişoara să acopere neregulile UPDATE 1 Reacţia constructorului

4
DISTRIBUIȚI

bloc reabilitat 1

Autorităţile au primit un avertisment alarmant despre posibilitatea producerii unor nenorociri la blocurile care acum se reabilitează termic de către Primăria Timişoara cu bani europeni din cauza nerespectării legislaţiei şi a proiectului iniţial. Vă reamintim faptul că PRESSALERT.ro a dezvăluit că încă de la începutul acestui proiect s-au produs ilegalităţi, iar primarul Nicolae Robu a admis că s-ar putea pierde finanţarea europeană din cauza întârzierilor.
Inspectoratul Regional în Construcții Vest, ISU Timiș și cei de la ADR 5 Vest au primit o adresă din partea proiectantului, firma Proiect C&A SRL, în care sunt informate despre „abateri grave privind siguranţa la incendiu în legătură cu reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe prin programul POR 2007 – 2013″. În cazul blocurilor cu zece etaje de pe Calea Şagului nr.1, 3 şi 5 şi bulevardul 16 Decembrie nr.79, scările A, B, C, proiectantul a constatat că nu s-au respectat cele stabilite iniţial deoarece „în proiect era prevăzută conform normativelor în vigoare o bandă de vată minerală de 30 cm lăţime dispusă perimetral la fiecare nivel care să împiedice propagarea incendiului de la un nivel la altul. Cu ocazia unei vizite la şantier s-a constatat că această bandă este întreruptă sau lipseşte în totalitate. (…) De asemenea, sesizăm faptul că faţada principală este finalizată, iar pozele realizate de proiectant săptămâna trecută  arată că a celelalte faţade unde aceste grave abateri se pot vedea că sunt într-un proces alert de ştergere a urmelor prin aplicarea în regim de urgenţă a tencuielilor care să acopere aceste abateri”.

Proiectantul susţine că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că timp de două luni s-a lucrat fără diriginţi de şantier, lucru interzis de lege, deoarece primăria „a făcut presiuni asupra executanţilor să continue lucrările în ciuda faptului că nu exista un cadrul legal privind continuarea lucrărilor”.


De asemenea, municipalitatea este acuzată că a ascuns constant gravele abateri şi „a încercat să muşamalizeze şi aşte sesizări din partea proiectantului privind folosirea unor materiale neconforme din punct de vedere al reacţiei la foc. Considerăm că atitudinea municipiului Timişoara este iresponsabilă şi pune în pericol siguranţa locatarilor”. Firma de proiectare a anunţat autorităţile că nu a fost solicitată de către beneficiarul lucrărilor să le verifice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, şi că Primăria Timişoara „intenţionează să recepţioneze aceste lucrări pe baza unor expertize tehnice care să „confirme” buna execuţie a lucrărilor, expertize făcute pe cheltuiala executanţilor. Având în vedere că la data realizării acestor expertize lucrările sunt ascunse este foarte posibil ca expertul să nu aibă cunoştinţă despre ceea ce s-a executat, iar aceste lucrări să devină nişte bombe cu ceas„.

Blocurile la care se face referire în acest document sunt reabilitate de către firma AF Consulting SRL din Bucureşti. Acum lucrările la aceste blocuri turn sunt executate cu puşcăriaşi. Am încercat să contactăm reprezentanţii companiei, dar nu a răspuns nimeni la numărul de telefon. Directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Timişoara, Culiţă Chiş, a susţinut că „de o săptămână de când s-a schimbat organigrama, reabilitarea tehnică nu mai e la mine, e la city manager. Echipa a rămas identică, dar este în subordinea sa. Luaţi legătura cu el, eu nu mai pot să dau informaţii”. Telefonul city managerului Sorin Drăgoi era închis când am încercat să-i aflăm opinia.

UPDATE 1 La solicitarea PRESSALERT.ro, AF Consulting SRL a trimis un punct de vedere în care se confirmă faptul că „într-adevăr, în execuţia contractelor mai sus menţionate au existat perioade în care nu au fost asigurate serviciile de dirigenţie, ceea ce a dus la întârzieri în execuţia lucrărilor de reabilitare termică”. Compania a precizat că lucrările se execută strict în baza prevederilor contractuale şi a disciplinei în construcţii şi că a fost constituită garanţia de bună execuţie a contractului şi că şi-a asumat garanţia de 36 de luni de la finalizarea contractului, urmând ca în respectiva perioadă să execute pe cheltuială proprie toate remedierile solicitate.

4 COMENTARII

  1. Piedone si-a dat demisia.
    La noi trebuie sa asteptam sa abie loc un incendiu pentru ca cei responsabili de aceste abateri sa-si dea demisia?
    Trebuie sa moara cateva zeci de persoane dintr-un asemenea bloc cu risc ridicat de incendiu pentru ca responsabili sa-si de demisia?

  2. Blocurile B56 si B57 ,Calea Sever Bocu,sunt in curs de reabilitare termica.Inspectoratul in Constructii,ISU,Protectia Consumatorilor nu au sarcina sa verifice aceste lucrari ?.Se simte lipsa unui sef de lucrari,diriginte,proiectant,Primaria Timisoara.Eu solicit ca aceste organe sa verifice de urgenta aceste lucrari si,sa impiedice producerea unei tragedii, ca la Colectiv-Bucuresti.

  3. Locuiesc in blocul de pe 16 dec. Banda perimetrala de vata minerala exista, se poate vedea cel putin in spatele blocului (poate cel care a facut reportajul putea sa faca mai multe poze). Dirigintele de santier nu ar trebui sa fie numit de Primarie fiindca ea este beneficiarul lucrarii?

  4. O mare porcarie si iresponsabilitate este aceasta asa zis anvelopare a constructilor de locuit.Polistirenul este un material,usor inflamabil;cancerigen si emana in timpul arderi noxe care in cazul inalari duc la o moarte sigura.Acest material multi ani a fost interzis a fi folosit in izolarea spatilor de locuit ci doar a spatilor frigorifice;magazii;spatii industriale.Scriptele si scripcarii nu rezolva problema ci doar studii si cercetari serioase si masuri urgente luate de adevarati specialisti in materie nu de experti de doi lei care au absolvit niste cursuri de doua saptamini si sunt membrii ai partidelor mafiote care au distrus aceasta tara si pe locuitori ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.