Castelul Huniade, una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara, distrus picătură...

Castelul Huniade, una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara, distrus picătură cu picătură. Ce efecte devastatoare are neglijența UPDATE Cum va protesta un timișorean FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Dezastru. Nepăsare. Lipsă de respect pentru istorie. Când va fi gata reabilitarea, ne vom întreba dacă nu cumva a fost o chestiune programată ca să distrugă. Lucrările pentru reabilitarea Castelului Huniade, gazda Muzeului Banatului din Timișoara, care au început acum 10 ani, repară și distrug în egală măsură. După ce artefacte unice în lume au fost profanate, acum trei ani, acum se pare că a început distrugerea programată a Sălii cavalerilor.

Sala Cavalerilor din Castelul Huniade stă să pice, apa infiltrându-se în coloanele masive care susțin plafonul și în pereți. Firma care reabilitează Muzeul Banatului din Timișoara, SC Constructim SA, a oprit lucrările în martie, lăsând acoperișul fără scurgeri, neprotejat în fața intemperiilor, astfel că apa ultimelor ploi deosebit de puternice a ajuns în pereți. Specialiștii consultați de PRESSALERT.ro spun că probabil, în cazul unui cutremur, coloanele ar cădea, la cât sunt de ude.

Castelul Huniade, a fost construit între anii 1443 – 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea, ridicat în timpul regelui Carol Robert de Anjou. Sala Cavalerilor datează din secolul al XVIII-lea.

Directorul muzeului, Claudiu Ilaș, a declarat că lucrările s-au oprit din cauza lipsei unei autorizații: „Am oprit în primăvară lucrările de reabilitare, pentru că expirase autorizația de construire. Acoperișul e finalizat 99%”.

„Am fost înștiințați de către beneficiar în luna martie că lucrările de execuție vor fi sistate. Dar din ceea ce știm și am discutat cu beneficiarul, contractul cu firma de execuție este încă în derulare, acesta nefiind întrerupt.


În momentul de față lucrările la acoperiș sunt în mare măsura finalizate, dar nu sunt realizate scurgerile apelor pluviale și meteorice prin jgheaburi și burlane, iar zona descoperită nu este deloc protejată cu prelată, fapt ce duce la infiltrații majore”, arată arhitectul Adrian Botici.

Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Pentru partea nefinalizată, în lipsa jgheaburilor s-a pus o prelată, care s-a rupt, și nu a mai fost înlocuită, în ciuda faptului că, pe de o parte, firma executantă a primit banii pentru conservare, arată autoritățile, sau, pe de altă parte că, până la urmă, contractual de execuție a lucrărilor de reabilitare e încă în derulare.

„În ceea ce privește protecția clădirii, țin să vă precizez că proiectantul, împreună cu expertul tehnic, au sesizat pe toată perioada supervizării lucrărilor atât beneficiarul cât și executantul asupra tuturor neregulilor de execuție, atat verbal cât și prin notificări scrise. În plus, am emis mai multe dispoziții de șantier prin care am dispus că protecția la intemperii trebuie asigurată în permanență, indiferent de faza de lucrări de execuție. În urma ultimei vizite pe șantier am luat legătura cu beneficiarul și i-am recomandat ca, în caz că nu se ajunge la o înțelegere cu firma de execuție si aceasta nu va face protecția necesară, să ia legătura cu instituțiile abilitate și să găsească o alternativă de contractare pentru aceste lucrări de protecție. În ceea ce privește valoarea pagubelor, aceasta nu poate fi estimată acum. În primul rând, așa cum am atenționat beneficiarul și constructorul, trebuie de urgență realizată protecția cu prelată, oprite alte infiltrații și curățată zona de infiltrații. Ulterior se va analiza dacă aceste infiltrații au produs avarii la bolțile și pâlniile de zidarie din căramidă și, dacă da, care sunt măsurile ce trebuie luate”, a mai arătat Botici.

Directorul Ilaș spune că toate distrugerile „le vom imputa constructorului”.

UPDATE Corneliu Vaida e primul reprezentant al societății civile care ia atitudine. „Eu am să aprind o candelă în fata Consiliului Județean Timiș, instituție în subordinea căruia se află Muzeul Banatului și care este responsabilă de starea actuală a monumentului. Nu vă invit să faceți același lucru, fiindcă NU organizez un protest, ci doar va anunț ce am eu de gând să fac. Voi, faceți ce vă îndeamnă conștiința și «spiritul timișorean»!”, a scris Vaida pe Facebook, unde a creat un eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.