ALERTĂ Timișoara riscă să plătească despăgubiri de milioane de euro pentru că...

ALERTĂ Timișoara riscă să plătească despăgubiri de milioane de euro pentru că administrația Robu a blocat un proiect strategic

0
DISTRIBUIȚI

retim gunoi

Timișoara riscă să rămână fără un obiectiv strategic și să plătească milioane de euro despăgubiri din bugetul local pentru că administrația condusă de Nicolae Robu a blocat realizarea centralei de ardere a deşeurilor combustibile (energetice). Avertismentul apare într-un document oficial transmis Consiliului Local Timișoara de către asocierea Roelectro SA București – Baumgarte Boiler Systems Gmbh Bielefeld Germania care reclamă faptul că nici până acum nu s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor, deși contractul a fost semnat încă din decembrie 2013 și se prevedea că terenul va fi pus la dispoziție în două săptămâni. Vă reamintim că licitația a fost câștigată de această asociere în defavoarea altui competitor care are legături cu acționariatul german al firmei Retim. În timpul licitației, nemulțumit că erau contestații, primarul Nicolae Robu a anunţat că „vreau să sesizez public Serviciul Român de Informaţii să vadă ce se ascunde în spatele acestor contestaţii care ne împiedică să realizăm acest sistem atât de important pentru Timişoara şi timişoreni, pentru a vedea dacă nu sunt nişte interese oculte”. După semnarea contractului cu câștigătorii, care trebuie să asigure finanțarea proiectului cu 66 milioane de euro credit furnizor,  brusc primarul a devenit un adversar al proiectului pe motiv că ar putea polua și chiar a încercat să ducă exploatarea energetică a deșeurilor tot în curtea Retim, dar proiectul în favoarea firmei care-i plătește Mercedes-ul cu care se plimbă a picat în consiliul local.

”Societatea International Recycling Energy SA (IRE) Timișoara, constituită în baza HCLT nr.302/27.09.2011, fiind beneficiarul proiectului, la care Consiliul Local Timișoara împreună cu Colterm Timișoara dețin la această dată 88,5% din acțiuni, încă de la semnarea contractului, a funcționat haotic, neavând o organizare și o administrare care să poată gestiona și coordona legal și judicios resursele puse la dispoziție și nici să transpună în practică hotărârile Consiliului Local Timișoara referitoare la activitatea și obiectivele acesteia”, se arată în documentul semnat de directorul general al Romelectro SA, Cristian Secoșan.


 În adresă se precizează că nu s-a clarificat situația juridică a terenului alocat, nu s-au finalizat demersurile pentru eliberarea autorizațiilor de construcție, pentru obținerea avizelor și aprobărilor pentru avalizarea biletelor la ordin, conform celor prevăzute în documentația de atribuire, toate având ”ca scop premeditat întârzierea și neînceperea proiectului”.

Din cauza întârzierilor, cei de la Romelectro susțin că s-a ajuns ”la pierderea fondurilor din Planul Național de Investiții care reprezentau cel puțin 25% din valoarea investiției, ceea ce va obliga Municipalitatea la eforturi financiare suplimentare”. În loc ca proiectul să ducă la scăderea prețului energiei termice și a tarifului pentru timișoreni, așa cum reiese din studiul de fezabilitate, există riscul ca să fie plătite despăgubiri de milioane de euro către asocierea care a câștigat contractul și care a făcut o serie de investiții. Firmele câștigătoare au solicitat un punct de vedere Consiliului Local Timișoara și au atașat un răspuns trimis, anul acesta, primarului Robu în care sunt prezentate, printre altele, și alte incineratoare construite de firma germană în zone rezidențiale sau în apropierea acestora din Frankfurt/Main, Viena sau Paris.

”Menționăm că în intenția noastră este începerea și finalizarea lucrărilor și nu prioritar recuperarea pe cale judecătorească a daunelor și pierderilor suferite până în prezent”, se arată în documentul trimis consilierilor locali din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.