Femeia marfă

Femeia marfă

0
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Știu că expresia de mai sus are două sensuri. Și depinde foarte mult de ce ne vine în minte când citim cuvintele alăturate. Nu o să mă refer azi la acea „femeie marfă” care se vinde ieftin pe la tarabele televiziunilor, care este traficată sexual în văzul lumii și pe care milioane de fete o admiră pentru că are silicoane, buze botoxate și un iubit bogat și frumos. Nu femeia aceea este etalon pentru o societate sănătoasă și normală, pentru o societate evoluată, în care locul femeii este exact acolo unde trebuie să fie, respectiv unde vrea ea. Astăzi voi vorbi despre femeia care este cu adevărat un model, o amprentă adânc imprimată în sufletele și în mințile noastre.

Maya Angelou. O poetă afro-americană, unul dintre cei mai aprigi activiști pentru drepturile civile, s-a stins ieri din viață. Avea 86 de ani și o viață lăsată moștenire pentru viitoarele generații de femei care pun mintea și sufletul în alte sertare ale existenței, decât în cel burdușit cu bani, faimă efemeră și carnalul vulgar al zilelor noastre. Cei care nu au citit niciuna dintre operele sale, sigur s-a lovit, pe Facebook sau pe vreun portal de citate celebre, de expresii transformate în mantre motivaționale, precum:

Dacă nu îţi place ceva, schimbă acel ceva. Dacă nu poţi schimba acel ceva atunci schimbă-ţi atitudinea. Nu te plânge.

sau

Gelozia într-o relaţie e ca sarea în bucate. Puţin poate da savoare mâncării, când e prea mult, strică plăcerea de a mânca şi, în unele împrejurări, îţi poate ameninţa viaţa.

Așa răsună Maya Angelou în mentalul colectiv mediocru al generației Facebook. E bine și atât, ați spune, măcar așa să ajungă și oamenii de valoare la urechile/ochii tinerilor.


Nu e bine deloc. Nu e bine că un scriitor de asemenea calibru (exemplele nu sunt deloc puține, și Țuțea, Paleologu sau Bukowski) devine viral pe o rețea de socializare, prin citate rupte din context, care primesc aceeași apreciere ca mult mai “shareuit-ul” Radu F. Constantinescu sau deja viralul Poptamas. Opera unui scriitor de valoare nu poate fi redusă la citate motivaționale. O societate nu se educă prin fraze menite să ne ridice moralul în urma unei decepții suferite în dragoste sau unei zile mai proaste la serviciu. Maya Angelou a fost interesată de individ și de evoluția lui personală în contextul unei dezvoltări generale a societății. Să punem mâna pe tomuri, kindle-uri și toate celelalte device-uri care sunt „doxă de carte” și să studiem un scriitor, un curent, un subiect, în ansamblul lui. Să nu mai lăsăm superficialul și incredibilul să ne aline sufletele și mințile schilodite de eul egoist, care se visează stăpânul lumii și să ne îndreptăm spre cei care contează.

Maya Angelou a fost o femeie cu adevărat “marfă!”, care nu a vrut să știe niciodată ce vor bărbații sau femeile să spună prin “sexul slab”, care a luptat, alături de alte minți luminate, ca societatea să se bucure de libertatea pe care o are astăzi. Dacă tot căutăm modele și prototipuri, să mai scoatem puțin capetele din revistele glossy și să ne uităm spre ceea ce contează. Până se vor inventa și silicoanele pentru creier, nu avem încotro, trebuie să ne antrenăm mintea după metoda clasică.

Iar, dacă tot suntem mari amatori de citate, o să închei cu unul care ar trebui să ne dea de gândit asupra percepției generale, pe care ne simțim parcă obligate să o alimentăm.

“Femeia este un animal cu păr lung și idei scurte” – Arthur Schopenhauer

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.