Ești bărbat, ai colesterolul mărit, suferi de diabet, ai tensiunea arterială crescută și fumezi? În cazul în care ai doi din acești factori de risc, medicii timișoreni îți recomandă să îți faci un control. Asta pentru că există șanse mari să faci un atac vascular cerebral.
Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, atrage atenția asupra faptului că, în acest moment, accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare și cancerul. Mai mult, 25% din accidentele vasculare cerebrale sunt datorate depunerii de grăsime pe arterele carotide, care irigă creierul cu sânge. „În funcție de arteră și de zona în care nu mai ajunge sângele, omului îi poate paraliza o mână, un picior, nu mai simte miros, nu mai poate vorbi, depinde.
După vârsta de 45 de ani, o ecografie carotidiană poate reduce semnificativ riscul unui atac cerebral”, a precizat Mihai Ionac.
Potrivit medicului timișorean, o simplă operație banală, neinvazivă și nedureroasă poate reduce riscul de atac vascular cerebral, în cazul în care se constată grăsime depusă pe arterele carotide. De trei ani, astfel de operații pe carotidă se realizează și la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, perioadă în care au fost operați aproximativ 150 de pacienți. „Cu o astfel de operație scazi riscul de a face accident vascular cerebral cu 80%. În fiecare an crește adresabilitatea, realizăm mai multe operații de acest gen la clinica noastră”, a mai declarat medicul Mihai Ionac.
Săptămâna trecută, Clinica de Chirurgie Vasculară împreună cu Societatea Română de Chirurgie Vasculară a organizat primul curs practic de ultrasonografie carotidiană din țara noastră. Acesta a fost adresat medicilor rezidenți și specialiștilor în cardiologie, neurologie, medicină internă și chirurgie. „Noi am organizat un curs practic cu scopul de a-i învăța pe medici cum să identifice pacienții cu probleme și pe care dintre aceștia să-i îndrume către neurolog sau chirurgul vascular. Astfel de cursuri vor fi organizate de două ori pe an”, a conchis Mihai Ionac.