Care este instrumentul de măsură al succesului repurtat de un festival? Numărul participanţilor? Atmosfera? Feedback-ul celor care au participat? Toate acestea la un loc.
Haterii de serviciu, cei care au comentat multe şi nevrute înainte ca Revolution Festival să aibă loc, au tăcut mâlc după desfăşurarea celor două zile de festival la Muzeul Satului Bănăţean. Mă rog, nu au mai fost atât de vehemenţi, ca înainte. Fiindcă a fost un succes de netăgăduit. Spuneam înainte de festival că evenimentul acesta va fi un „examen“ pentru piaţa de entertainment din Timişoara. Din fericire, am trecut cu brio examenul şi nu ne rămâne decât să sperăm că acest precedent va fi repetat de cât mai multe ori în orăşelul nostru care se vrea a fi în viitor o capitală culturală a Europei.
Desigur, nu totul a fost roz. Au existat şi lucruri mai puţin puse la punct. Cum a fost de exemplu zona de „haleală“ unde lucrurile nu au mers aşa cum ar fi trebuit. Şi scena dedicată rockerilor împătimiţi a fost o problemă căci sunetul de aici a fost sub standardele de normalitate. Lucrurile bune au eclipsat însă micile probleme. Ideea că peste 12.000 de oameni au participat la Revolution Festival, după doar două săptămâni de promovare agresivă, rămâne cea principală. Aşadar, am avut parte de un festival „ca afară“.
Desigur, „cârcotaşii“ de meserie nu s-au împăcat cu ideea de concurenţă. Drept urmare au lansat tot felul de idei. Năstruşnice, unele. De exemplu aceea cu „dacă banii ăştia ar fi fost daţi unui organizator local, evenimentul ieşea şi mai bine“. Sau aia cu „de ce trebuie să le dăm bani sârbilor, noi nu ştim să facem?“.
Dragilor, lucrurile sunt simple. Trăim în capitalism, unde funcţionează reguli de piaţă. Să spunem că cei aproape 300.000 de euro care au fost daţi de la buget pentru Revolution Festival ar fi fost oferiţi unui organizator de evenimente din Timişoara. Care şi-a făcut sau nu treaba în trecut. Atunci când ai de ales între un organizator cu know-how şi care e celebru în lume şi un organizator care nu a demonstrat încă know-how-ul pe care se presupune că îl are, decizia e clară. E ca şi cum ai avea 300.000 de euro de dat pe un concert cu Horia Brenciu sau Robbie Williams. Alegerea e clară. Desigur, până la un anumit punct frustrarea unor organizatori locali poate fi înţeleasă. Şi asta pentru că până nu demult, nu a existat nici un Robbie Williams pe piaţa organizării de evenimente de entertainment în oraşul nostru. Iar acum, din neant au apărut cei de la EXIT.
Dincolo de toate, faptul că Revolution Festival a avut loc în Timişoara şi a avut parte de succes, e ceea ce contează. Frustările vor dispărea încetul cu încetul şi poate vom avea parte de şi mai multe festivaluri. Cu turişti mulţi şi artişti de marcă. Cu atitudine pozitivă şi fără hatereală ieftină.
Cu totul de acord, dar cu 2 observaţii: feedback = reacţie, iar hater poate fi un uricios. Altfel, munca celor implicaţi merită felicitări, deoarece întrreg evenimentul a fost un succes. Mie unul mi-a plăcut şi sunt curios ce se va întîmpla de acum încolo.