Un nou spectacol nerecomandat minorilor, în încheierea stagiunii la Teatrul Național Timișoara...

Un nou spectacol nerecomandat minorilor, în încheierea stagiunii la Teatrul Național Timișoara GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>intim avamprmiera13

Stagiunea 2014-2015 a Teatrului Național din Timișoara se încheie marți, 30 iunie, cu un nou spectacol semnat de regizorul Peter Kerek, un spectacol nerecomandat minorilor, care vorbește despre fuga de realitate.

Intim este un spectacol care aduce în discuție un subiect care, deși incomod, trebuie abordat cu sinceritate.  Adulții anilor 80-90 formează, după explozia flower power, o societate nouă; răstoarnă toate valorile părinților, întregul eșafodaj pe care îl presupune exteriorizarea sentimentelor, traiul laolaltă de tip ashram sau kibbutz  și se închid într-un sistem în care a fi office, sau bussiness înseamnă în primul rând a fi circumscris unui tip de conduită comun, în care împlinirea nu e reală, ci se regăsește doar în spațiul virtual.

„Avem în față realitatea unei epoci în care nimeni nu cunoaște pe nimeni cu adevărat, în care comunicarea profundă „nu se cuvine” și în care nici măcar introspecția nu-și are locul. Așa se face că astăzi ne confruntăm cu cele mai variate modalități prin care oamenii încearcă să evadeze din această cușcă socială. Adevărata viață e lăsată în spate, virtualul primează, cu fantezii, vise, stări susținute sau alimentate artificial de diverse droguri. E o dependență de orice altceva decât viața reală, în  care oamenii se îndepărtează de însăși natura lor. Se îndepărtează de comunicare, le e frică de afecțiune, le e frică de celălalt, le e groază de-a dreptul de o relație live, iar așa-zisa «salvare» vine pe chat, online, unde pot fi oricine-și imaginează”, afirmă Ada Lupu–Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

intim avamprmiera07

Chiar dacă simptomele diferă – fie că vorbim despre dependența de mediul online, fie că vorbim despre dependența de droguri sau de alcool, cauzele sunt aceleași. Și sunt cauze  (și efecte, în egală măsură) pe care Teatrul Național  le descoperă de aproape un deceniu, probând mereu și mereu soluția comunicării, a dialogului, a creativității, a întâlnirii dintre oameni, a întâlnirii de idei  și, mai ales, punând, prin spectacolele sale, acele întrebări ale căror răspunsuri individuale  deschid poate, alternativa împlinirii.

Distribuția spectacolului îi aduce  împreună pe scenă pe actorii Naționalului timișorean Claudia Ieremia, Victor Manovici, Ana Munteanu și Colin Buzoianu, cărora li se alătură muzicianul Sebastian Hamburger, care cântă live, la tobe. Scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, conceptual video aparține lui Lucian Matei, iar light designul lui Ovidiu Zimcea. Spectacolul se va relua în stagiunea viitoare.  Biletele pot fi procurate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, respectiv Agenția „Sala 2”, Parcul Civic, orar marți-duminică, orele 11-19, tel. (0256 201 117) sau online, pe www.tntimisoara.com.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.