Invitaţi de renume la prima ediţie a Timişoara International Guitar Festival. Vezi...

Invitaţi de renume la prima ediţie a Timişoara International Guitar Festival. Vezi programul complet al evenimentelor

0
DISTRIBUIȚI

amadeusguitarduoÎncepând de joi, 22 octombrie şi până duminică 25 octombrie, Timişoara va fi gazda primei ediţii a Festivalului Internaţional de Chitară, eveniment care va cuprinde cursuri de măiestrie, conferințe, recitaluri și concerte ce se vor desfășura la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” și Sala „Orpheum” a Facultății de Muzică și Teatru.

Printre cei care vor susţine concerte se numără două nume impresionante ale chitarei clasice mondiale, cuplul Dale Kavanagh și Thomas Kirchhoff, care alcătuiesc Amadeus Guitar Duo. Cei doi cântă împreună din 1991, susținând peste 950 de concerte în peste 50 de țări din Europa, America și Asia. Criticii și audiența au remarcat temperamentul tumultuos a celor doi muzicieni în recitaluri de virtuozitate, înalta sensibilitate și abilitate creativă în frazarea și articulația muzicală, cât și prețiosul lor ton chitaristic, care rezonează în sălile mari de recital printr-un sunet cald și bogat.

Pe lângă activitatea lor camerală, cei doi adesea susțin concerte împreună cu mari orchestre simfonice în care interpretează compoziții pentru două chitare și orchestră de Joaquin Rodrigo, Gheorghe Zamfir, Sérgio Assad, Harald Genzmer, Carlo Domeniconi, Jaime M. Zenamon, Roland Dyens, Antonio Vivaldi și Joseph Haydn. Cei doi artiști predau la Musikhochschule în Detmold, Germania și au întemeiat unul dintre cele mai mari festivaluri de chitară clasică din lume – Guitarsymposium Iserlohn, Germania. Cântă în exclusivitate pe corzi D’Addario și chitare ale lutierilor Stephen Connor din Boston și Antonius Muelle din Germania.

Chitarist de origine germană, Thomas-Friedrich Kirchhoff a studiat la Musikhochschule în Dortmund și apoi în regim privat la Londra cu virtuosul chitarist britanic David Russell între 1986-1987. Din 1986 a susținut mai mult de 800 de concerte în peste 30 de țări. Este producătorul a 11 foarte apreciate albume pe CD. Interviuri cu Thomas Kirchhoff și Dale Kavanagh au apărut în revistele de specialitate Classical Guitar (2001), Gitarre & Laute (1996), Gitar och Luta (1999), Musikblatt (1994), Klassik Heute (2000), Akustik Gitarre (1998), Scala (1999) și Fono-Forum (2001).

De origine canadiană, Dale Kavanagh face parte din rândul celor mai înzestrați interpreți ai chitarei de pe mapamond. Intre 1986 – 1988 s-a numărat printre laureații concursului Segovia din Spania, a concursului Gargnano din Italia, concursului Neuchatel din Elveția și a câștigat Premiul I și Premiul Special la Concursului International de Chitară Scandinavia din Finlanda.

Un alt artist care va fi prezent la Timişoara este Goran Krivokapic. Câștigând la 14 ani primul său concurs, se consacră scenei mari în anul 2004 prin câștigarea competițiilor organizate de „Guitar Foundation of America” în Montreal, Canada și „Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance ” în Viña del Mar, Chile. Este câștigător a numai puțin de 18 competiții internaționale de chitară cât și a premiilor „Cel mai valoros tânăr chitarist al anului” (2005) și „Cel mai bun album de chitară al anului” (2006) pentru albumul său de debut, la „International Guitar Convention” din Alessandria, Italia. Din 2010 predă ca lector la prestigioasa institutie Koblenz International Guitar Academy, unde studenții săi au oportunitatea de a absolvi un program de studii post-universitare. În cadrul festivalului vor avea loc și două conferințe care au ca subiect chitara. Prima dintre ele este „Eduard Pamfil și chitara în România”, unde vor prezenta Ion Dorobanțu, Mihai Ungureanu-Pamfil, iar invitaţi vor fi Ilie Stepan şi Adina Dumitriu. Această expunere propune publicului o scurtă radiografie a chitarei clasice în România, precum și relevarea profilului muzical și cultural enciclopedic al prof. dr. Eduard Pamfil, medic psihiatru de talie mondială și întemeietoriul scolii românești de psihiatrie, în dialog cu invitații conferinței.

timisoaraguitarO altă conferinţă este „Actul componistic pentru chitară în sec XXI”, unde vor prezenta Ion Dorobanțu, Gabriel Mălăncioiu şi Gabriel Almași.


Melomanii vor putea asista şi la o expoziţie de instrumente tradiționale cu coarde ciupite, prezentată de Ovidiu Papană Ca importantă sursă de inspirație componistică, atât din punct de vedere al repertoriului cât și a tehnicilor instrumentale specifice, folclorul universal abundă de instrumente ce au ca principal mod de a generea sunet atacul cu degetele prin ciupire sau lovire. Un entuziast colecționar al instrumentelor folclorice, prof. dr. Ovidiu Papană a susținut conferințe și a expus din colecția sa personală de instrumente la diferite simpozioane, festivaluri și congrese internaționale cu specific folcloric, fiind apreciat la superlativ mai ales datorită exemplificărilor instrumentale specifice.

Organizat de Asociația „Memoria Culturii”, Festivalul International de Chitară Timișoara are ca principali parteneri Primaria Timișoara, Filarmonica Banatul Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, bucurându-se și de aportul unor inimoși sponsori. Directorul artistic al Festivalului este Ion Dorobanțu. Biletele pentru recitaluri/concerte costă 20 lei, iar pentru studenţi şi pensionari 10 lei, şi se găsesc la Casieria Filarmonicii „Banatul”, miercuri și vineri între orele 10.00 și 14.00, marți și joi între 14.00 – 19.00, dar și cu o oră înainte de începerea fiecărui concert sau recital.

Iată programul complet al evenimentelor:

JOI, 22 octombrie 2015
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Constantin Andrei, Goran Krivokapić
Ora 16, Sala Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Conferința Eduard Pamfil și chitara în România (Ion Dorobanțu & Mihai Ungureanu Pamfil)
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
Recital DUO DE AMICITIA – Daniel Castravete & Lucian Naste
Recital DUO MELOS – Constantin Andrei & Titus Flueraș

VINERI, 23 octombrie 2015
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Constantin Andrei, Goran Krivokapić
Ora 15–17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
masterclass – Goran Krivokapić, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff
Ora 17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Conferința „Actul componistic pentru chitară în sec XXI” (Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași, Ion Dorobanțu)
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
CONCERT SIMFONIC
Soliști DUO AMADEUS – Dale Kavanagh & Thomas Kirchhoff, dirijor Mihnea Ignat, orchestra Filarmonicii Banatul Timisoara
Program
Alfonso Montes – Surama pentru două chitare și orchestră
Joaquin Rodrigo – Concierto Madrigal pentru două chitare și orchestră
Jean Sibelius – Simfonia nr. 2 în Re Major, Op. 43

SÂMBĂTĂ, 24 octombrie 2015
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Goran Krivokapić, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff
Ora 15–17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff
Ora 17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Expoziție de instrumente tradiționale cu coarde ciupite din colectia Ovidiu Papană
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Recital de chitară – Peter Daboczi
Recital de chitară – Goran Krivokapić

DUMINICĂ, 25 octombrie 2015
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Goran Krivokapić, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff
Ora 15–17, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
Masterclass – Goran Krivokapić, Dale Kavanagh, Thomas Kirchhoff
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Recital de chitară – Theodor Mihai
Recital cameral DUO AMADEUS – Dale Kavanagh & Thomas Kirchhoff

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.