Peste 400 de educatori şi tot atâţia învăţători din judeţul nostru care au terminat licee pedagogice au solicitat să le fie echivalate competenţele profesionale cu ale colegilor care au finalizat studii superioare. Şi asta după ce Ministerul Educaţiei a încheiat un acord cu sindicatele, la sfârşitul lunii ianuarie, prin care funcţiile didactice de educator sau învăţător se vor menţine în sistem. Potrivit acestui acord, învăţătorii şi educatorii sunt îndreptăţiţi să fie încadraţi în învăţământul primar sau gimnazial ca titulari, iar dacă vor pot urma şi o facultate.
Totuşi, cei care au şi o diplomă de licenţă primesc salarii mai mari cu 50 % faţă de cei care au doar liceul. „Un învăţător debutant cu liceu pedagogic are un salariu brut de 825 de lei, iar unul cu studii superioare primeşte 1.252 de lei. Zeci de ani am avut în învăţământul primar şi preşcolar absolvenţi de licee pedagogice şi văd că fac faţă cu brio. Mai ales că se ştie că și copiii mici agreează, în general, persoanele tinere”, a afirmat astăzi Cornel Petroman, șeful Inspectoratului Județean Timiș (ISJ).
Inspectorul este de părere că învăţătorii au nişte salarii „mizerabile”, iar acest lucru se resimte în calitatea prestaţiei didactice pentru că nu „se poate face nimic doar din plăcere”. „În spatele activităţii de predare stă pregătirea lecţiilor. Eu am 40 de ani experienţă în învăţământ şi îmi ia aproximativ o jumătate de oră să îmi pregătesc lecţia, şi nu am doar una”, a mai declarat Petroman.
Foto: edunews.ro