Primăria Caransebeş, prima din ţară care va avea în dotare drone agreate...

Primăria Caransebeş, prima din ţară care va avea în dotare drone agreate NATO. Vezi la ce vor fi folosite

1
DISTRIBUIȚI

drona

Primăria Caransebeș este prima din România care va avea în patrimoniu drone agreate de NATO.  Banii pentru cumpărarea acestora sunt asiguraţi din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier România – Serbia. Caransebeşul va  cumpăra trei drone, una singură  costând aproximativ 90.000 de euro. Valoarea proiectului este puțin peste un milion de euro, iar banii vin în urma unei asocieri cu Ministerul Afacerilor Interne de la Belgrad. Concret, este vorba de un proiect ”în oglindă” în care atât orașul din Caraș Severin cât și autoritatea din țara vecină se dotează cu echipamente de ultimă oră.

Vor fi cumpărate în total şase drone, câte trei pentru fiecare partener al proiectului, plus câte o mașină de teren care poate ajunge în locuri greu accesibile de unde să fie lansate dronele. Dronele vor fi unele  capabile să urce la 2000 de metri altitudine și cu autonomie mare, având capacitatea să ”vadă” și noaptea. ”De alegerea tipului de drone s-a ocupat Ministerul de Interne de la Belgrad. Sârbii au stabilit fișa tehnică a dronelor. Au și termoviziune. Tot ce vă pot eu spune e că sunt unele agreate de NATO”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Marcel Vela, primarul din Caransebeș. Licitația  pentru achiziția dronelor va fi lansată până la finele acestei săptămâni.

 ”Dacă nu m-am înțeles cu românii am făcut proiectul cu sârbii”

”Suntem  prima primărie din România care achiziționează pe un program transfrontalier trei drone, dispozitive de observare aeriană cu care să putem interveni, inclusiv în zona alpină din jurul municipiului, pentru salvarea vieților în caz de avalanșe sau rătăciri în munți, mai ales că speram la dezvoltarea turismului în zonele Nedeea, Țarcu și Muntele Mic“, a precizat edilul Caransebeşului, imediat după ce a semnat contractul de finanțare.

Aparatele vor fi folosite în operaţiunile de salvare din zonele montane, greu accesibile, pentru identificarea victimelor.


În munții din Caraș Severin au loc mai mereu accidente în care victimele își pierd viețile deoarece nu se ajunge la ele la timp. Autoritățile din Caransebeș speră ca, ajutați de drone, salvamontiștii să poată descoperi mult mai repede persoanele disparate sau accidentate. Marcel Vela a mai precizat și că dronele vor fi folosite și la observarea teritoriului municipiului din punct de vedere cadastral sau al infracțiunilor silvice, în colaborare cu alte instituții ale statului. ”Motivul pentru care cumpărăm aceste drone – în contextul în care eu mi-aș fi dorit un elicopter, însă sârbii care sunt titulari de proiect au decis că dronele sunt mai folositoare – este că  în zona noastră montană  au loc frecvent accidente și astfel vom putea găsi ușor victimele. Am să amintesc numai cazul meteorologului suprins de furtună pe munte în luna decembrie și care a fost descoperit, mort, abia în primăvară. Cu dronele pe care le vom avea și cu elicopterele care vor ajunge în zonă vom reduce la minim riscul de pierderi de vieți la accidentele din zonă”, a mai spus Vela.

Tot în cadrul acestui proiect se achiziționează și un soft ”deștept ”care analizează riscurile oricărui tip de de accident, indicând metoda de intevenție, resursele umane necesare și capacitățile tehnice. ”Am făcut proiectul acesta pentru că m-a enervat Igaș. Elicopterul SMURD trebuia să vină la noi. Domnul Igaș l-a mutat din pix la Arad, în timp ce toată lumea din minister spunea că locul cel mai bun este aici, ca să supravegheze drumul european 70, zona montană și partea de graniță. Plus că noi aveam aici cer liber. Așa am zis că, dacă nu mă înțeleg cu românii, să fac proiectul cu sârbii”, a mai declarat Marcel Vela.

 

1 COMENTARIU

  1. Centura de ocolire a Caransebesului este inchisa ,iar astia achizitioneaza drone!!! Nu stiu cum pot admite europenii sa se cheltuie bani pe astfel de proiecte !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.