Terapiile celulare, cele mai avansate în tratarea cancerului și considerate “medicamentul secolului XXI”, vor fi folosite pentru prima dată în România și în sud-estul Europei, la Timișoara. Orașul de pe Bega va bifa o nouă premieră peste doar câteva săptămâni, când vor fi finalizate lucrările la Centrul de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului. Institutul a fost construit lângă Spitalul Județean Timișoara, proiectul în valoare de aproape 55 de milioane de lei fiind cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Lucrările ar fi trebuit să se termine în primăvara anului trecut, dar conducerea Spitalului Județean a reușit să convingă Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică să prelungească termenul de finalizare cu încă opt luni, pentru că au apărut niște probleme tehnice. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Județean Timișoara, dă asigurări că cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie, construcția va fi finalizată.
În Centrul de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului vor lucra 35 de specialiști timișoreni care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice, explica în urmă cu un an, la inițierea lucrărilor, Carmen Bunu, managerul adjunct de proiect. Mai mult, folosind aceste terapii avansate, se vor putea face testări pe bolnavii de cancer, în cadrul unei unități GMP, numită și “cameră albă”, unică în România, ce va permite dezvoltarea celulelor și folosirea lor în terapii umane.
Centrul construit lângă Spitalul Județean are patru etaje, plus parter, iar dotarea cu echipamente, instrumente și software se va face la standarde internaționale. Obiectivul proiectului este înlocuirea metodelor clasice de tratament anti-tumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest.
Ma bucur ca se face ceva ptr.oamenii bolnavi,eu ar trebui sa fac raze ptr o tumora benigna inoperabila,am inceput sa ma informez si aparatul Cyberknife ar fi cel mai potrivit ptr ce am eu,fiind situat intr–un loc sensibil (cervical).Am aflat cu stupoare ca la noi in tara nu exista aparatul.Vreau pe aceasta cale sa atrag atentia cuiva,care ar putea face sa fie adus si la noi acest aparat.pentru mine va fi tarziu dar sunt atatia bolnavi in tara asta carora le-ar salva viata! daca tot primim fonduri europene aduceti aparatura performanta! acest aparat radiaza doar tumora fara sa atinga celulele sanatoase,este de o mare precizie.nu provoaca stari de rau ca radioterapia,daca se modifica pozitia pacientului nu emite radiatia.