Călin Lupu a revenit cu o piesă nouă în atenția melomanilor: Pentru tine

0

Călin Lupu a lansat o nouă piesă care poartă numele de „Pentru tine“, melodia fiind înregistrată la ARTonic, produsă de Ovidiu – Dodo Moldovan și masterizată de Alin Luculescu.

Anul trecut, artistul a participat la ahow-ul TV „Batem palma” și la cea de-a doua ediție a festivalului caritabil Doomfest, organizat de Doomstriker LEMC Banat. Fostul participant la concursul Vocea României a lansat în 2017 melodia „Angels With Dirty Wings“, care un an mai târziu s-a calificat în finala concursului „The UK Songwriting Contest“, la categoria rock. Albumul său de debut „Angels with dirty wings“, cuprinde 11 piese. Călin Lupu este unul din artiștii care va susține un recital în cadrul evenimentului Folk de Tabără la Giroc, care se va desfășura astăzi vineri 4 iulie în Parcul Căminului Cultural din Giroc, cu intrarea liberă.  

O nouă ediție a Târgului Colecționarilor, la Deva

0

Asociația Colecționarilor Hobby Club „Decebal” organizează sâmbătă, la Deva, cea de-a LXXII-a ediție a Târgului Colecționarilor, un eveniment de tradiție care va avea loc în holul centrul cultural „Drăgan Muntean”, între orele 7,00 și 13,00.

Vor fi prezenți zeci de colecționari pasionați din toate colțurile țării, anticari și deținători de piese rare din diverse domenii, precum filatelie, cartofilie, numismatică, cartele telefonice, insigne, obiecte de artă și alte domenii, care își vor expune colecțiile, multe din ele valoroase, unde cei interesați pot cumpăra piese vechi și chiar rare.

Intrarea publicului la târg este liberă.

Documentarul dedicat carierei formației Pro Musica a cucerit premiul pentru film la Festivalul Underground din Arad

0
Foto: Alin Zelenco

Filmul documentar „Pro Musica. Vreme trece, vreme vine”, despre destinul grupului timișorean Pro Musica începând din anul 1973 și până astăzi a câștigat premiul pentru film la Festivalul Underground din Arad.

Printre subiectele care se regăsesc în acest film se numără referiri la prima operă folk din istoria muzicii românești, primul concert rock organizat în România într-un spital de psihiatrie, detalii despre concertul susținut în 20 decembrie 1989 în balconul Operei sau primul concert rock în aer liber susținut vreodată în estul Europei, într-un penitenciar. Printre episoadele hazlii ale acestui film se numără și amănunte despre un concert susținut la Casa Tineretului, care a rămas în amintirea tuturor drept concertul Krepkaya, fiindcă fiecare spectator a avut în buzunar o stilcă de vodkă procurată de la magazinul alimentar aflat visavis de locație. Din acest film nu lipsește nici cel mai nou videoclip Pro Musica, AnteApocalipsa, despre care Ilie Stepan spune că este țipătul mut al deznădejdii unei lumi, al iubirii, al credinței și luminii, al rugăciunii și speranței.

Premiera filmului regizat de Gheorghe Șfaițer a avut loc recent, iar următoarele proiecții ale acestuia vor avea loc la Cinema Timiș duminica 6 iulie, de la ora 17.30 și vineri 11 iulie, de la ora 18.30.

„Ilie mi-a propus să facem un film. I-am spus că nu aș fi dispus să mai fac film documentar. I-am propus să facem un film cu infuzie artistică. I-am explicat și logica propunerii. Noi suntem bătrâni… dacă facem numai interviuri cu cei din trupă… lipsește o scânteie, o emulație de tinerețe… lipsește vigoarea și dinamica. De aceea am propus să-l facem sub forma de docu-dramă. Asta înseamnă să fie și o infuzie de ficțiune. Ilie s-a bucurat de idee. La început am fost foarte entuziasmați, fiindcă existau niște propuneri de bugetare. Dar… știți cum e… în ziua de azi, mulți au părăsit corabia. Desigur că până la urmă am primit niște bănuți… dar… a fost prea puțin. Noi am făcut acest film gratis… ne-am acoperit doar închirierile de aparaturi, doar logistic„, ne-a declarat regizorul Gheorghe Șfaițer despre acest film în cadrul unui interviu pe care îl puteți citi în întregime aici.

Temperaturi mai ridicate decât cele specifice până la începutul lui august. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

0
soare vreme

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă până la începutul lunii august, portivit prognozei pentru următoarele patru săptămâni publicată vineri de ANM.

Săptămâna 07.07.2025 – 14.07.2025

Valorile termice vor fi mai ridicate decâ cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice, nord-estice și centrale, dar și ușor deficitar în extremitatea de sud-vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Săptămâna 14.07.2025 – 21.07.2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi deficitare, mai ales în vest, nord și centru.

Săptămâna 21.07.2025 – 28.07.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sudice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 28.07.2025 – 04.08.2025

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Război în Ucraina, ziua 1.524. Atacul asupra Kievului a rănit 23 de persoane. În Rusia un om a murit iar dronele au vizat infrastructura energetică

0

Foto: arhivă

Rusia a bombardat Kievul cu drone într-un atac care a durat toată noaptea, rănind cel puțin 23 de persoane, avariind infrastructura feroviară și incendiind clădiri și mașini în tot orașul, au declarat autoritățile din capitala ucraineană vineri dimineață, informează Reuters.

Alertele de raid aerian au durat mai mult de opt ore în timpul nopții, cu mai multe valuri de atacuri. Rusia a lansat în total 539 de drone și 11 rachete care au vizat teritoriul ucrainean, au anunțat Forțele aeriene ucrainene.

„Principala țintă a atacurilor a fost capitala Ucrainei, orașul Kiev!”, au transmis Forțele Aeriene într-o postare pe Telegram.

Paisprezece dintre răniți au fost spitalizați, a spus pe Telegram primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Au fost înregistrate pagube în șase din cele 10 districte ale Kievului de pe ambele maluri ale râului Dnipro, iar resturile de dronă care au căzut au incendiat o unitate medicală.

Președintele american Donald Trump a declarat că o convorbire telefonică avută joi cu președintele Vladimir Putin nu a dus la niciun progres în eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina.

Un mort în Rusia

O persoană a fost ucisă în noaptea de joi spre vineri de un atac ucrainean cu drone, în regiunea Rostov din sudul Rusiei, a anunțat guvernatorul regional, citat de AFP.

„Dronele au atacat peste noapte districtele Azov, Millerovsky și Tarasovsky. Armata a respins atacul aerian, dar, din păcate, nu a fost fără consecințe tragice”, a scris pe Telegram Yury Slyusar, guvernatorul interimar al regiunii Rostov din Rusia.

În satul Dolotinka din districtul Millerovsky, o dronă s-a prăbușit într-o clădire rezidențială cu două etaje, ucigând un pensionar, a spus el, adăugând că nimeni nu a fost rănit în celelalte atacuri.

De partea ucraineană, autoritățile de la Kiev au anunțat că atacurile rusești cu rachete și drone asupra mai multor cartiere ale capitalei au rănit cel puțin 14 persoane în cursul nopții, dintre care 12 au fost spitalizate.

Potrivit companiei naționale de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznytsia, bombardamentele rusești au deteriorat infrastructura feroviară în partea de vest a orașului, ceea ce a dus la devierea traficului.

Infrastructura energetică de la Sergiyev Posad, vizată de ucraineni

Ucraina a lansat un atac cu dronă asupra districtului Sergiyev Posad de lângă Moscova, vineri dimineață, rănind o persoană și deteriorând infrastructura electrică, informează Reuters.

„Le cer tuturor să rămână calmi, să nu se apropie de ferestre, să nu fotografieze activitatea apărării aeriene”, a scris șefa districtului, Oksana Yerokhanova, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ea a declarat că cel puțin patru explozii au fost înregistrate în întregul district, situat la aproximativ 75 de kilometri de Kremlin, și că o stație electrică a fost avariată, lăsând părți din district fără electricitate.

Centrul administrativ al districtului, orașul Sergiyev Posad, este considerat centrul religios al regiunii Moscova. Mănăstirea orașului, Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie, care a fost fondată în secolul al XIV-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial Unesco.

A murit actorul american Michael Madsen

0

sursa foto: abc7chicago.com

Michael Madsen, actorul american celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino, a murit joi dimineață în locuința sa din California. Avea 67 de ani.

Michael Madsen, unul dintre actorii emblematici ai cinematografiei americane, a fost găsit fără viață în casa sa din Malibu, California, joi dimineață, potrivit presei americane.

Conform BBC, autoritățile au fost alertate printr-un apel la 911 și l-au declarat decedat la ora 08:25, ora locală.

Potrivit unui reprezentant al actorului, cauza probabilă a morții a fost un stop cardiac.

Madsen a fost cunoscut pentru roluri memorabile în filmele regizate de Quentin Tarantino, inclusiv Reservoir Dogs, Kill Bill: Vol. 2, The Hateful Eight și Once Upon a Time in Hollywood.

În Reservoir Dogs, rolul său ca Mr. Blonde, un infractor psihotic care a rămas celebru pentru scena violentă în care tortura un polițist.

Cu o carieră de peste patru decenii, Madsen a jucat în numeroase filme și seriale TV, interpretând atât personaje din forțele de ordine, cât și criminali sau asasini, precum hitman-ul decăzut din Kill Bill.

În ultimii ani, a fost activ și în industria jocurilor video, oferindu-și vocea pentru titluri populare precum Grand Theft Auto III și Dishonored.

Nume noi și la echipa de baschet masculin SCM Timișoara. Întăriri din Croația și de la Craiova după confirmările din staff

0

Foto: arhivă

Echipa de baschet alb-violetă are parte de asemenea de întăriri. După achizițiile în cascadă pentru formația de handbal, SCM Timișoara a anunțat și primele achiziții sub panou. Marcu Badiu, de la SCMU Craiova, și muntenegreanul Starovlah Milić, de la GKK Šibenka (Croația) s-au alăturat echipei bănățene, care a confirmat de asemenea că Laszlo Lazar și Adam Mirkovic continuă alături de „lei”.

Spre deosebire de echipa de handbal, la baschet va fi continuitate în staff. Astfel, Dragan Petricevic, cât și secunzii săi, Milos Pesic și Nenad Markovic, cel din urmă îndeplinind și rolul de scouter.

Marcu Badiu (24 ani), cea mai recentă achiziție, evoluează pe poziția 2 și vine de la SCMU Craiova, unde a evoluat în stagiunea recent încheiată. „De-a lungul carierei el a mai jucat la Rapid București, CSO Voluntari și Dinamo București. Perioada junioratului a petrecut-o la Izmir, în Turcia, oraș în care s-a născut. Acolo, cluburile la care a activat sunt Ege Asist și Gelisim Koleji”, a transmis SCM.

Starovlah Milić (27 ani) este originar din Pljevlja (Muntenegru) și vine din campionatul Croației, unde a evoluat în stagiunea precedentă la GKK Šibenka. „Lovćen Cetinje, Budućnost, Studentski centar, Szedeák, Zlatibor și Mornar Bar sunt celelalte echipe din cariera celui care evoluează pe postul de shooting guard.

Milić (2 metri, 90 kg) a contribuit la câștigarea puternicei competiții regionale ABA League și este totodată campion în țara sa natală și triplu deținător al Cupei Muntenegrului”, se mai arată în comunicatul clubului.

Sorin Grindeanu: „Dacă, în două luni consecutive, nu vor fi atinse țintele, voi fi primul care solicit demiterea conducerii Fiscului”

0

Foto: arhivă

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a spus că va cere demisia noului șef al ANAF dacă acesta nu va oferi rezultate rapide. Dacă, în două luni consecutive, nu vor fi atinse țintele, voi fi primul care solicit demiterea conducerii Fiscului, a amenințat Grindeanu.

Mesajul a fost trimis pe Facebook.

„ANAF are, de ieri, un nou președinte. Am înțeles perfect motivele pentru care prim-ministrul își asumă o nouă conducere a Fiscului, instituție-cheie pentru aplicarea Pachetului fiscal anunțat tot ieri. Românii nu mai pot primi doar explicații, ci rezultate rapide! De aceea, toți contribuabilii corecți – atât populația, cât și întreg mediu de afaceri – trebuie să vadă o schimbare majoră de atitudine a Fiscului, adică efecte concrete în lupta împotriva marii evaziuni fiscale și a tuturor celor care fraudează banul public. Altfel, pe bună dreptate, oamenii vor spune că povara fiscală este pusă tot pe cei care își plătesc onest taxele către stat”, a scris Sorin Grindeanu.

Liderul interimar al PSD i-a cerut noului șef al ANAF să stabilească ținte clare pentru a crește gradul de colectare.

„Consider, însă, că este absolut obligatoriu ca, odată cu măsurile de consolidare fiscală anunțate de prim-ministrul Ilie Bolojan, să existe și ținte lunare pentru conducerea ANAF în privința creșterii gradului de colectare și a sumelor recuperate de la marii evazioniști (în special TVA). Sper ca noul președinte al Fiscului să înțeleagă pe deplin uriașa răspundere a poziției sale și să acționeze în consecință. România nu-și mai poate permite doar să constate că există aproape 50.000 de firme înregistrate la o listă de adrese care se suprapun, însumând datorii de aproape 30 de miliarde de lei la bugetul de stat. Mă aștept să văd echipe de control ale ANAF la toate aceste adrese și o comunicare constantă cu opinia publică cu privire la rezultatele acestor controale”, a transmis Sorin Grindeanu.

La final, Grindeanu a avertizat că va cere demisia șefului ANAF dacă nu își atinge obiectivele.

„Dacă, în două luni consecutive, nu vor fi atinse țintele, voi fi primul care solicit demiterea conducerii Fiscului”, a precizat Sorin Grindeanu.

Adrian Nicușor Nica a fost numit în funcția de președinte al ANAF, cu rang de secretar de stat. Nica o înlocuiește pe Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, care a fost eliberată din funcție prin decizie guvernamentală. Anterior, noul șef al fiscului român a ocupat poziția de șef al Corpului de control al prim-ministrului.

„Aitherium”, o nouă expoziție la Galeria Park din Timișoara

0

Galeria Park găzduiește până în data de 18 iulie expoziția „Aitherium”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 4 iulie, la ora 18:30, curatori fiind Anca Maria Ciofârlă și Bianca Ioniță.

Reunit sub numele de „Himerele”, grupul înființat în urmă cu patru ani este alcătuit din artiste care împărtășesc concepții și tendințe de lucru  comune. Inițial, grupul a reunit patru artiste, dar pe parcurs s-au alăturat nume noi, din grup făcând acum parte Diana Brăescu, Mihaela Laura Boeru, Mihaela Constantin, Anca Maria Ciofîrlă, Andreea Floreanu, Cristina Ionescu-Berechet, Bianca Ioniță, Alexandra Tătaru și Dagmar Oprea. De-a lungul acestor ani, ele au organizat mai multe expoziții în diverse orașe din țară.

Într-o lume saturată de informație dar adesea săracă în simțire, „Aitherium” propune o regăsire a dimensiunii subtile a existenței, acel spațiu eteric unde emoția, proiecția și percepția devin limbaj. Expoziția reunește lucrări ale unor artiste contemporane care sondcează granița dintre real și iluzoriu, între forma vizibilă și vibrația invizibilă. „Aitherium” este chipul nevăzut al sufletului, ecoul sinelui invizibil,  materializat prin culoare, gest și vibrație. Este o invitație la contemplare profundă, unde întrebarea nu este „ce reprezintă?”, ci „ce trezește în mine?”.

Expoziția debutează cu lucrări ce transfigurează realul. Aici, percepția devine spațiu de creație, iar imaginația intersectează vizibilul într-un teritoriu fluid. Arta se manifestă ca ecou al sufletului în materie, ca expresie temporară a ceea ce, altfel, s-ar pierde în neantul celor nespuse. Imaginile eterice, structurile translucide sau tușele în vibrație par să aparțină unui vis: o plutire între lumi, unde logica e suspendată și emoția se exprimă deplin.

În centrul reprezentării vizuale se află ideea de reflecție și metamorfoză. Omul devine ceea ce percepe, absorbind din natură, sunete, gesturi sau energii subtile. Ființa umană este în continuă remodelare, iar celălalt devine oglinda gândurilor și proiecțiilor noastre. Lucrările adunate aici evidențiază această permeabilitate între sine și lume, între eu și celălalt. Arta devine un canal nevăzut, fragil, dar puternic, prin care se reconfigurează realitatea.

O secțiune importantă a expoziției analizează visul ca motor al percepției și sursă de creație. Visele artistei devin forme energetice, care modelează spațiul și emoția. Cu cât ne lărgim orizonturile interioare, cu atât putem asimila mai mult din complexitatea lumii. Pânze, colaje și obiecte care sugerează imagini onirice sau cartografii mentale deschid porți către o realitate extinsă. Artistele provoacă privitorul să se transforme din spectator în explorator senzitiv.

Expoziția oferă, totodată, un omagiu sincerității exprimării. Atunci când cuvântul nu mai ajunge, culoarea, ca limbaj al sufletului, îl continuă. Când vocea se blochează, vizualul preia comunicarea. Fiecare lucrare devine o mărturie a unei interiorități exprimate, fără filtre, printr-un limbaj personal și profund.

Președintele CCIAT, apel către oamenii de afaceri în noul context economic: „Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să fim uniți”

1

În actualul context economic, marcat de noile modificări legislative și fiscale în care mediul antreprenorial balansează între optimism și îngrijorare, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș reitereză rolul de interfață între antreprenori și instituțiile statului, asumându-și responsabilitatea de a identifica problemele cu care se confruntă companiille timișene și rezolvarea acestora la cel mai înalt nivel și a transmis membrilor și întregii comunități de afaceri locale un mesaj prin care invită companiile să își facă cunoscute problemele pe care le întâmpină în activitate.

„Conform legii, camerele de comerț reprezintă singurul factor abilitat legal să desfășoare activitate de lobby, fără a se considera trafic de influență sau conflict de interese. Vom interveni concret, prin acţiuni ce au scopul de a evidenţia aceste probleme, vom susține drepturile şi interesele dumneavoastră legitime în adoptarea, modificarea sau abrogarea unor decizii şi acte normative, printr-un dialog deschis și direct cu guvernul, ministerele și autoritățile locale. Unde va fi cazul, voi interveni personal, așa cum am făcut-o și până acum, cu succes. Stimați antreprenori, nu sunteți singuri! CCIAT este mai mult decât un furnizor de servicii, este un partener activ în rezolvarea problemelor reale cu care vă confruntați”, a transmis președintele CCIAT, Florica Chiriță.

De-a lungul ultimilor ani, CCIAT a reușit să creeze o platformă solidă de comunicare și reprezentare a intereselor mediului de afaceri local prin care au fost aduse la cunoștința factorilor de decizie nemulțumirile și dificultățile cu care se confruntă mediul antreprenorial timișean, în general – instabilitate legislativă, reglementări de taxe și impozite în perioada pandemiei, birocrație excesivă, criza forței de muncă calificată – dar și intervenții punctuale la solicitări concrete și motivate din partea unor companii membre, cu rezolvări și rezoluții favorabile. Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, transmite un apel către toți antreprenorii, membri sau nemembri ai Camerei de Comerț: „Vă invităm să ne contactați, în scris sau la sediul nostru, pentru a ne face cunoscute problemele dumneavoastră. Ne vom implica, punctual, după caz, cu seriozitate, transparență și imparțialitate. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să fim uniți și solidari”.

Noul manager interimar al teatrului maghiar din Timișoara: „Nu știu cine poate să facă treaba asta mai bine decât mine”. Decizie a Tribunalului Timiș în primul litigiu de muncă al noii conduceri

1
Foto: Virgil Simonescu

Noul manager interimar al teatrului maghiar „Csiky Gergely”, Horváth Hunor (foto), numit în funcție din 13 mai prin dispoziția primarului Dominic Fritz, care s-a prezentat la muncă în 3 iunie, pare că a avut timpul necesar pentru a se familiariza cu toate problemele teatrului timișorean și e deja pregătit să prezinte programul, direcțiile artistice și spectacolele principale planificate pentru stagiunea 2025/2026, deși interimatul său ar urma să expire la începutul acesteia și deocamdată nu a fost anunțat concursul pentru ocuparea postului.

„Sunt pregătit, nu știu cine poate să facă treaba asta mai bine decât mine”

 „Am venit la Timșoara din motive private, mă însor aici cu o actriță de la teatrul german, dar și din motive profesionale. Am lăsat cu inima grea Sibiul, am auzit că aici se caută un director interimar și apreciez foarte mult trupa de aici, există o fuziune cu viziunea mea artistică. Am venit cu dosarul și l-am depus la primărie, am avut o discuție cu primarul Fritz”, susține Horváth, deși demersuri pentru găsirea unui înlocuitor nu au fost făcute publice de municipalitate.

După un amplu expozeu asupra carierei sale profesionale desfășurate în mai multe țări europene și apoi la Sibiu, unde a coordonat secția germană a teatrului „Radu Stanca”, fiind directorul artistic al acesteia, Horváth a prezentat câteva proiecte ale teatrului maghiar din Timișoara pentru viitoarea stagiune, cu precizarea că acum are un contract de interimat pentru 120 de zile, care poate fi prelungit cu aceeași durată, dacă nu se poate organiza până atunci concursul pentru funcția de manager pe care e convins că îl va câștiga.

„Sunt pregătit, nu știu cine poate să facă treaba asta mai bine decât mine, nu știu dacă cineva și-o poate asuma mai bine decât mine. Mă bazez pe empatie, diversitate, accesibilitate, pe teatrul care aduce oamenii împreună, mă axez pe tinerii care sunt viitorul, teatrul trebuie să împace trecutul cu viitorul. Văd teatrul maghiar ca pe cel cel german, care poate deschide niște drumuri într-o cultură foarte diversă, vreau să promovez autori maghiari, să fim ambasadori pentru cultura și limba maghiară dar va fi și o deschidere spre multiculturalitate iar spectacolele vor fi traduse la fel ca până acum”, este viziunea managerului interimar.

Viitoarea stagiune va începe cu musicalul „Chicago”, care va avea avanpremiera în 20 septembrie, și în paralel se va lucra la trei proiecte noi care vor vedea luminile rampei până la sfârșitul anului, la încă un spectacol de păpuși cu animație de obiecte pentru micii spectatori, va fi început un proiect împreună cu teatrul din Pécs și există deja invitații la mai multe festivaluri, moștenite de la fosta conducere.

ITM și Tribunalul Timiș dispun repunerea pe funcție a juristului detașat ilegal

Totuși, primul proiect al managerului interimar a fost acela de a înlătura din instituție, prin exces de putere, singurul consilier juridic al acesteia și este preconizată o reformă administrativă și o organigramă nouă, considerată absolut necesară, „cu aplicații pentru diverse planificări, vizibilitate și accesibilitate”.

Întrebat de redactorul Pressalert.ro dacă palmaresul său artistic este dublat de o experiență în conducerea administrativă a unei instituții publice, Horváth susține că e pregătit, deoarece „am făcut management cultural, iar la Sibiu am făcut bugetul secției germane a teatrului”, aceasta în contextul în care întreaga activitate administrativă a teatrului „Radu Stanca” este asigurată de către această instituție, conform organigramei, iar secția germană are doar 12 persoane, în timp ce teatrul maghiar din Timișoara are 130 de angajați, după cum afirmă chiar Horváth Hunor.

În ce privește conflictul pe care l-a generat după detașarea abuzivă a singurului jurist al teatrului, Horváth s-a încurcat în explicații și a evitat să dea un răspuns clar cu privire la revenirea pe post a juristului detașat ilegal, privtor la punerea în aplicare a măsurilor trasate în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș. „E un conflict care trebuie rezolvat juridic, trebuie avocat” a conchis directorul interimar, adăugând, cu emfază, că „e timpul de a dialoga, cu empatie, nu pe scandal”. Cum ar veni, trebuie angajat un avocat pe bani publici, pentru a da afară consilierul juridic al teatrului, legal angajat.

Un prim pas pentru rezolvarea juridică a conflictului s-a făcut chiar astăzi, după ce Tribunalul Timiș a admis, prin ordonață președințială, acțiunea juristului teatrului maghiar prin care acesta cerea anularea deciziei de detașare, urmând ca litigiul de muncă să fie soluționat de instanța de fond. Așadar, Carmen Petronela Posdarie trebuie repusă pe post, urmând să-i fie plătite și zilele în care, din dispoziția lui Horváth Hunor, nu a fost pontată.

14 echipamente noi pentru laboratorul de microbiologie al Spitalului „Victor Babeș”, printr-un proiect european

0
Foto: Arhivă

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara anunță că din 26 martie a început implementarea proiectului „Investiții în infrastructura laboratoarelor de microbiologie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara”.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea accesului egal al populației din regiunea de Vest la servicii medicale de calitate și reziliente. Prin acest proiect se crește calitatea și accesibilitatea serviciilor medicale publice, asigurarea prevenirii, controlului, diagnosticului și supravegherii bolilor transmisibile, controlul și supravegherea infecțiilor asociate actului medical.

În cadrul laboratorului de microbiologie vor fi achiziționate, instalate și puse în funcțiune 14 echipamente identificate ca fiind necesare, confirmate prin Avizul Ministerului Sănătății.

Proiectul „Investiții în infrastructura laboratoarelor de microbiologie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara” este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Sănătate.

Durata acestuia este de șapte luni, iar valoarea totală a proiectului este de 4.970.099,90 de lei.

Trei medii de 10 la Evaluarea Națională în Timiș, toate la aceeași școală. Statistica pe țară

0

La nivel național, peste 470 de elevi care au susținut anul acesta Evaluarea Națională au obținut nota 10 la proba de limba română. Și mai mulți, peste 900, au luat nota 10 la examenul la matematică. Au obținut medii mai mari sau egale cu 5 un număr de 126.495 de elevi, ceea ce reprezintă 83,1% dintre elevii înscriși.

În județul Timiș au fost trei medii de 10 „curat”, toate la Colegiul Național „C. D. Loga”.

Rezultatele înregistrate în sesiunea iunie 2025 a Evaluării Naționale (EN VIII) au fost publicate joi, anunță Ministerul Educației. Rezultatele sunt disponibile pe site-ul dedicat, pe site-urile inspectoratelor școlare județene și în unitățile de învățământ/centrele de examen.

Examenul a fost susținut de 152.233 de absolvenți ai clasei a VIII-a (din totalul celor 159.229 de absolvenți înscriși), context care a generat o rată de participare de 95,6%, situată, practic, la aceleași valori consemnate în ultimii 5 ani.

Au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) 126.495 de elevi (83,1%).

La Limba și literatura română, 131.849 de elevi (86,4%) au obținut note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre ei, 474 de elevi au primit nota 10 (zece).

La Matematică, 116.251 de elevi (76,3%) au fost notați cu note mai mari sau egale cu 5. Lucrările a 919 elevi au fost notate cu 10 (zece).

La Limba şi literatură maternă, 8.361 de elevi (92,3%) au obținut note mai mari sau egale cu 5. Dintre ei, 130 de elevi au obţinut nota 10 (zece).

„16,9% dintre elevi (25.738) au obținut medii sub 5 (25,5% în anul 2024, 23,8% în anul 2023 și 17,7% în anul 2022). Au fost eliminați pentru fraudă/tentativă de fraudă 3 elevi (lucrările lor au fost notate cu 1, conform metodologiei)”, transmite Ministerul Educației.

Rezultatele au fost afișate/publicate pe baza codului unic alocat și comunicat fiecărui candidat, în acord cu prevederile specifice din Regulamentul general privind protecția datelor personale (GDPR).

Lucrările scrise pot fi vizualizate joi, între orele 14:00 – 18:00, interval în care pot fi depuse și contestațiile. Acest proces se derulează și în perioada 4 – 5 iulie.

Elevii pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor, potrivit procedurii aprobate de către Comisia Națională. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, elevii trebuie să fie însoțiți obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor, însă în situația în care se optează pentru contestarea notei/notelor, elevii completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că sunt informați cu privire la faptul că nota rezultată în urma reevaluării poate modifica nota inițială, prin creștere sau descreștere, după caz. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 10 iulie.

Dincolo de gratii. Cum pregătește Penitenciarul Timișoara deținuții pentru o viață nouă (foto)

0
Foto: Virgil Simonescu

În perioada 26 iunie – 3 iulie, Penitenciarul Timișoara a organizat o serie de manifestări dedicate Zilei Personalului din Sistemul Administrației Penitenciare, pentru a evidenția rolul instituției în sistemul național de apărare și ordine publică, dar și în comunitatea locală. Astăzi, 3 iulie, evenimentul a inclus o conferință de presă și o vizită la Gospodăria Agro-Zootehnică (GAZ) din cadrul penitenciarului, unde au fost prezentate facilitățile și activitățile în care sunt implicați persoanele private de libertate.

„Sunt șeful secției în această locație, la GAZ, iar responsabilitatea mea este să asigur buna desfășurare a activităților gospodărești și agricole. Programul de lucru al deținuților începe dimineața, la ora 6:00, iar după apelul de prezență la ora 7:00, aceștia încep activitățile zilnice, majoritatea în agricultură sau, dacă sunt repartizați la agenți economici, conform specificului punctului de lucru”, a explicat inspectorul principal, Gabriel Bâlteanu.

Activitatea din acest punct de lucru presupune, de exemplu, curățarea cutiilor de plastic reutilizabile folosite în industria auto, fără a necesita calificări speciale.

„Este un proiect pilot care funcționează bine de aproximativ șase luni. După o săptămână de instruire, deținuții pot lucra la capacitate maximă. În plus, sistemul fotovoltaic instalat aici acoperă circa 75% din necesarul de energie, o investiție realizată exclusiv din fonduri proprii”, a adăugat comisarul-șef, Liviu Marica, care a subliniat intenția de a extinde proiectul la Buziaș și Timișoara.

În prezent, Penitenciarul Timișoara custodiază 1.035 de persoane private de libertate, dintre care 51% sunt implicate în activități productive, de la agricultură și prestări servicii până la voluntariat.

„Avem deținuți cu condamnări diverse, iar un criteriu important pentru repartizarea la GAZ este comportamentul. Cei cu comportament bun pot fi transferați aici în regim deschis sau semideschis”, a explicat Bâlteanu.

Din punct de vedere al resurselor umane, unitatea are 319 angajați, cu un grad de ocupare de 87,21%. „Anul acesta am ocupat posturi importante, precum medic, șef garaj și agenți operativi, unele chiar din sursă externă. Școala Națională de Pregătire a Agenților de Poliție Penitenciară are în desfășurare concursul de admitere, o oportunitate pentru cei interesați să se alăture sistemului”, a menționat comisarul-șef Marica.

În paralel cu activitățile de muncă și reintegrare, penitenciarul dezvoltă proiecte europene majore în domeniul educației și formării profesionale, precum Pictures, Promote și ReSize, cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro. De asemenea, în acest an are loc a doua ediție a proiectului artistic „Out of the Box”, în colaborare cu SECE Art Tecton CULT SRL, care aduce în prim-plan creațiile artistice ale persoanelor private de libertate.

Administrația penitenciarului face și un apel către mediul economic local:

„Dispunem de spații disponibile și forță de muncă calificată pentru diverse activități. Invităm operatorii economici să deschidă puncte de lucru în incinta unității sau la secția exterioară Buziaș, cu condiția închirierii spațiilor și plata utilităților, forța de muncă fiind asigurată de noi”, a precizat Marica.

În privința infrastructurii, în ultimii trei ani au fost create aproape 200 de locuri noi de cazare, iar în prezent este în construcție o secție la Buziaș cu 376 de locuri. De asemenea, există planuri de relocare a penitenciarului pe un teren de 40 de hectare în zona periurbană a Timișoarei, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții.

Ziua de 4 iulie va fi zi de doliu local la Hunedoara, în memoria lui Mihai Leu

0

Consiliul Local Hunedoara a decis ca vineri, 4 iulie 2025, să fie zi de doliu local, în semn de omagiu pentru campionul mondial la box Mihai Leu, cetățean de onoare al orașului.

Într-o ședință extraordinară, Consiliul Local Hunedoara a hotărât ca ziua de vineri să fie declarată zi de doliu local pe raza municipiului, a declarat primarul Hunedoarei într-o postare pe Facebook.

Drapelul României va fi arborat în bernă la sediile instituțiilor și autorităților publice, iar instituțiile sportive și culturale își vor adapta programul. Consiliul recomandă populației și operatorilor economici să adopte o conduită sobră în această zi.

„Mihai Leu, primul campion mondial profesionist la box din România, pilot de raliuri și mentor al tinerilor sportivi, a fost o personalitate emblematică pentru Hunedoara. Prin performanțele și atitudinea sa, a promovat valorile de respect, determinare și excelență și a reprezentat cu mândrie orașul în întreaga lume. A iubit acest oraş mai mult decât ne putem noi imagina, iar acest oraş îi datorează mai mult decât i-ar putea oferi vreodată. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care am iniţiat acest proiect de hotărâre privind declararea datei de 4 iulie 2025 ca zi de doliu local”, a transmis, printre altele, primarul Dan Bobuțanu pe pagina sa de Facebook.

Mihai Leu primul campion mondial al României în boxul profesionist, a murit în această săptămână, după o luptă de mai mulți ani cu cancerul.

Bărbat găsit mort într-un cămin studențesc din Petroșani

0

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost găsit mort, joi, într-un cămin al Universității din Petroșani. Poliția a fost alertată în jurul orei 11:40 de către persoane care au descoperit corpul neînsuflețit.

Echipajul medical sosit acolo nu a mai putut decât să constate decesul. Victima era domiciliată în județul Suceava și era cazată în căminul universitar, deși nu se știe în ce calitate se afla acolo.

Polițiștii care au făcut primele verificări nu au găsit indicii care să sugereze comiterea unei infracțiuni. Cu toate acestea, au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, procedură standard în astfel de cazuri.

Cadavrul a fost transportat la o unitate medicală pentru efectuarea necropsiei, care va stabili cauza exactă a decesului.

Fals polițist, reținut pentru șantaj și înșelăciune. O femeie îi dădea bani ca să „le facă dosar penal” vecinilor cu care era certată

0
Foto: Arhivă

Un fals polițist a fost reținut la Arad pentru șantaj, înșelăciune și uzurpare de calități oficiale. Sub falsa identitate, individul a cerut și a primit sume de bani de la persoane care chiar au crezut că vorbesc cu un polițist.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul V.F. pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de influenţă, înșelăciune, uzurpare de calități oficiale și șantaj.

Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: „În cursul lunii aprilie 2025, inculpatul V.F. a pretins și a primit de la numita P.F. în data de 2 aprilie 2025 o sumă de bani, iar în data de 14 aprilie 2025 suma de 350 lei, promiţându-i acesteia, prin crearea falsei aparenţe că are influență asupra unor polițiști din cadrul IPJ Arad, că poate interveni pe lângă polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad și astfel să îi determine pe aceștia să «le facă dosar penal» vecinilor lui P.F. cu care aceasta din urmă ar avea un conflict”.

O lună mai târziu, prezentându-se drept polițist, a indus-o în eroare pe aceeași persoană, spunându-i că are de plătit cheltuieli de judecată la tribunal în valoare de 2.440 de lei, urmând ca aceasta să îi remită suma de 2.440 lei, eșalonat, pentru a achita cheltuielile judiciare, sumă pe care persoana a și achitat-o.

Din același dosar reiese că „în perioada ianuarie-februarie și aprilie-iunie 2025, inculpatul V.F. s-a folosit, fără drept, de calitatea de polițist și a întocmit acte legate de calitatea de polițist, respectiv în cursul lunilor ianuarie sau februarie 2025 a chemat-o pe persoana vătămată P.F. la imobilul din municipiul Arad, cartierul Grădiște și i-a luat o declarație persoanei vătămate P.F. În data de 10.06.2025, a constrâns-o pe P.F. să-i dea suma de 300 de lei, spunându-i că a intervenit o problemă, că a primit o notificare în legătură cu banii pe care trebuie să-i plătească la tribunal, în caz contrar trebuie să vină să o aresteze, totodată inculpatul i-a transmis lui P.F. că dacă nu depune banii o să fie o mare problemă pentru aceasta”.

Falsul polițist a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore prin ordonanța procurorului urmând a fi propusă arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Ediția a 13-a a festivalului Jazz X de la Timișoara, gata de start. Programul complet

0

Festivalul JAZZx ajunge la ediția cu numărul 13 și continuă să aducă în prim-plan unele dintre cele mai inovatoare expresii ale muzicii contemporane. Timp de trei zile, orașul devine un spațiu viu de creație și colaborare, unde publicul se întâlnește cu nume ale scenei internaționale și locale. Cu acces liber la toate evenimentele și o structură ce îmbină muzica, spoken word și jam sessions, JAZZx este o celebrare autentică a expresiei artistice și a comunității.

Festivalul își păstrează formatul său divers și dinamic: diminețile aduc performance-uri de spoken word pe Scena de Spoken Word, după-amiezile găzduiesc masterclass-uri cu artiști precum Béla Fleck, Antonio Sánchez sau The Philharmonik, serile animă Piața Libertății cu trei concerte consecutive pe scena principală, iar nopțile se încheie cu jam session-uri pline de energie.

Artiști internaționali, proiecte dezvoltate special pentru festival, artiști români

Béla Fleck, Edmar Castaneda & Antonio Sánchez
Câștigător al 18 premii Grammy, Béla Fleck este un inovator al banjo-ului, care l-a purtat din bluegrass spre jazz și muzică contemporană. Îl însoțesc Edmar Castaneda, maestrul harpei columbiene cu un stil exploziv și poetic, și Antonio Sánchez, toboșarul multipremiat (Birdman, Pat Metheny), cunoscut pentru virtuozitate și expresivitate. Împreună creează o fuziune sonoră electrizantă, unde improvizația întâlnește rafinamentul.

Jacob Banks
Cu o voce gravă și inconfundabilă, Jacob Banks îmbină soul, R&B și influențe electronice într-un stil profund emoțional. Piese precum „Unknown (To You)” și „Chainsmoking” i-au adus notorietate globală și peste 200 de milioane de vizualizări, confirmându-l ca una dintre vocile marcante ale soul-ului contemporan.

Meshell Ndegeocello
Artistă cu o carieră de peste 30 de ani, Meshell reinventează granițele muzicale, de la funk la jazz alternativ. Câștigătoare a trei premii Grammy (inclusiv în 2024), aduce în fiecare concert o viziune profundă și o energie magnetică. Colaborări cu giganți ca Madonna și Rolling Stones confirmă impactul ei unic.

Adi Oasis
Voce senzuală și sound vibrant, Adi Oasis aduce la JAZZx o explozie de soul, funk și R&B. Cu „Lotus Glow”, artista caraibiană stabilită în Brooklyn livrează un manifest sonor personal și politic, prezentat deja pe scenele unor festivaluri legendare precum Montreux și Afropunk.

The Philharmonik
Câștigător al NPR Tiny Desk 2024, The Philharmonik (Christian Gates) este o revelație a soul-ului contemporan. Îmbină hip-hop, R&B și jazz într-un stil autentic, alimentat de introspecție și carismă scenică, cucerind publicul prin versatilitate și mesaj.

New Fossils
Revelația scenei de jazz din Budapesta, New Fossils combină energie proaspătă cu măiestrie sonoră. Premiați și apreciați pentru inovație, își afirmă stilul prin compoziții captivante și colaborări remarcabile.

IOANAx Soultrain
Un proiect semnat Subcarpați pentru JAZZx: jazz-ul și folclorul românesc renasc prin vocea intensă a Ioanei Milculescu și reinterpretări moderne semnate de unii dintre cei mai creativi muzicieni ai scenei actuale. O punte sonoră între rădăcini și prezent.

Amphitrio
Trei instrumentiști tineri cu background solid – Andrei Petrache (pian), Mike Alex (bas), Philip Goron (tobe) – dau glas unui jazz modern poetic, cu influențe nordice, balcanice și electronice. Un proiect viu, cu profunzime și ritmuri neconvenționale.

Zaharenco
Trupă de jazz contemporan care explorează granițele dintre improvizație, muzică clasică și rock. Cu o abordare cinematografică și tensionată, Zaharenco creează un peisaj sonor intens și imprevizibil, ancorat în expresivitate sinceră.

Programul complet al festivalului

Vineri, 4 iulie
Main Stage – Piața Libertății
20:00 IOANAx Soultrain
21:00 New Fossils
22:30 Jacob Banks
Nocturnal Stage – Reciproc Café | 00:00 | Jam Session w/ YEITUEI

Sâmbătă, 5 iulie
Spoken Word Stage – Strada Fără Nume
10:00 Tongue Fu w/ Theresa Lola & Keith Jarret
Masterclasses – Centrul de Proiecte
13:00 Béla Fleck
14:30 Antonio Sánchez
Main Stage – Piața Libertății
20:00 Amphitrio
21:00 Adi Oasis
22:30 Bela Fleck, Edmar Castañeda & Antonio Sanchez Trio
Nocturnal Stage – Reciproc Café | 00:00 | Jam Session w/ The Philharmonik

Duminică, 6 iulie
Spoken Word Stage – Strada Fără Nume
10:00 Tongue Fu w/ Cecilia Knapp & Gecko
Masterclasses – Centrul de Proiecte
13:00 The Philharmonik
Main Stage – Piața Libertății
20:00 Zaharenco
21:00 Meshell Ndegeocello
22:30 The Philharmonik

Statistică: Tot mai puține biblioteci în țară, interesul românilor pentru cultură e în scădere

0

Institutul Național de Statistică a făcut publice unele date legate de funcționarea instituțiilor de cultură – biblioteci, muzee, teatre și filarmonici – în anul 2024. Potrivit acestora, bibliotecile au eliberat 19 milioane de volume pentru 2,4 milioane de cititori – cu 10.000 de cititori mai mulți față de anul precedent, muzeele și colecțiile au avut 18,4 milioane de vizitatori, în scădere cu 676.000 față de 2023, iar instituțiile de spectacole au susținut 26.000 de reprezentații în țară, urmărite de 6,9 milioane de spectatori, în creștere față de anul anterior.

În anul 2024 au funcționat 8.105 biblioteci, cu 158 de biblioteci mai puține față de anul 2023 și au dispus de aproximativ 153 de milioane de volume, cele mai multe în mediul urban. Deși numărul bibliotecilor este mai mare în mediul rural, fondul de carte este considerabil mai mic, de doar 32 de milioane de volume deținute de 4.850 biblioteci. Personalul bibliotecilor, inclusiv cel din bibliotecile școlare, a fost format la sfârșitul anului din 9.115 persoane, din care 90,7% personal de specialitate.

Numărul muzeelor și colecțiilor publice a fost de 464 anul trecut, neschimbat față de anul 2023, acestea punând la dispoziția publicului 34,2 milioane bunuri culturale și naturale, în creștere cu 732.000 bunuri culturale față de anul precedent, dar numărul vizitatorilor la muzee și colecții publice, grădini botanice, zoologice, acvarii și rezervații naturale a fost de 18,4 milioane persoane, în scădere față de anul 2023 cu 676.000 persoane. A scăzut și numărul vizitatorilor care au participat la „Noaptea Muzeelor”, de la 596.000 persoane în anul 2023, la 402.000 persoane în anul 2024. Numărul personalului care a deservit rețeaua unităților muzeale în anul 2024 a fost de 7.587 persoane, mai mult de jumătate din acesta – respectiv 3.828 persoane,  fiind personal de specialitate.

În 2024 au existat 189 de instituții și companii de spectacole și concerte, cu 14 mai multe față de anul 2023, iar numărul spectatorilor la cele 26.000 de reprezentații din întreaga țară s-a ridicat la 6,9 milioane de spectatori. Aceste instituții au beneficiat de un personal de 13.310 persoane, din care 58,4% aveau funcții artistice de specialitate și 21,2% aveau funcții tehnice de specialitate.

Au funcționat, de asemenea, 585 de unități cu activitate editorială a ziarelor și revistelor, în creștere cu 60 față de anul 2023. Cele 349 de edituri la care au apărut ziare cotidiene și necotidiene au publicat 246 de titluri tipărite și 364 de titluri online. Numărul titlurilor publicațiilor periodice editate în anul 2024 a fost de 1.431 titluri tipărite și 657 titluri online.  Personalul editurilor de ziare și reviste a fost, la sfârșitul anului 2024, de 3.267 persoane, 77,2% fiind personal de specialitate.

Producția de filme pentru marele ecran a fost de 67 de filme, din care 49 de filme filme de lung metraj și 18 filme de scurt metraj, iar rețeaua cinematografică a cuprins 108 cinematografe, care au dispus de 473 săli de cinema și de 83.100 locuri. În cinematografe au fost distribuite 1.508 filme vizionate de 11,2 milioane spectatori, față de 13 milioane în 2023. Programul de emisie al televiziunilor publice a fost de 75.300 ore-program emisie, iar cel al stațiilor de radio publice de 169.500 ore-program. Tot în 2024, au funcționat 325 posturi de televiziune private și 605 de posturi de radio private. 

Datele au fost furnizate de Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune.

Diogo Jota a murit într-un accident rutier. Fotbalistul a fost campion în acest an cu Liverpool în Anglia și cu Portugalia în Liga Națiunilor

0

Diogo Jota a murit joi dimineață într-un accident petrecut pe autostrada A-52, în provincia Zamora, lângă Palacios de Sanabria.

Accidentul s-a produs la kilometrul 65 al autostrăzii A-52, când vehiculul în care se afla Jota împreună cu fratele său, André, a ieșit de pe șosea și a luat foc. Incendiul s-a extins rapid și la vegetația din apropiere, potrivit martorilor care au sunat la 112. Conform primelor informații, accidentul s-ar fi produs în urma exploziei unei anvelope.

Diogo Jota, în vârstă de 28 de ani, juca la Liverpool din 2020, când a fost transferat de la Wolverhampton pentru 44,7 milioane de euro. De atunci, a evoluat în 182 de meciuri, marcând 65 de goluri și oferind 26 de pase decisive.

În cariera sa la Liverpool, Jota a câștigat trei trofee importante: titlul în Premier League (2024-25), Cupa FA (2021-22) și Cupa Ligii (2021-22). Cu naționala Portugaliei, atacantul a câștigat Ligan Națiunilor în 2019 și 2025.