Expoziție a studenților masteranzi de la facultatea de arte timișoreană

0

Vernisajul expoziției „Identitate – Identități” a studenților  programului Master Pictură – Surse și resurse ale imaginii din cadrul Departamentului Arte Vizuale a Facultătii de Arte și Design, UVT, parte a activității Centrului de Creație al Artelor Vizuale Contemporane, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara, are loc astăzi, la ora 18,00, la Galeria PARK.

Tema identității abordată prin artă înseamnă a crea o expresie vizuală a ceea ce este unic și, în același timp, esențial pentru o ființă umană. Dar a trata această temă printr-un demers colectiv prezintă o provocare suplimentară – transpunerea, în atelier, a unei situații socio-psihologice complexe, în care autodefinirea include prezența – întâmplătoare sau asumată – a celor de lângă noi. În ecuația complexă a definirii eu-lui, societatea acționează ca un factor care ne constrânge, ne limitează câteodată, iar alteori ne potențează și ne sporește libertatea. Expoziția „Identitate – Identități” este rezultatul unei astfel de provocări, pe mai multe paliere, adresată celor treisprezece masteranzi ai programului Pictură – Surse și resurse ale imaginii, anul 1, de către prof. univ. Daniela Constantin în cadrul disciplinei ”Investigații alternative în cromatologie”.

Pe cei treisprezece metri de pânză, linia cursivă a siluetei sau abstracțiunea, simbolul sau metafora, culoarea și armonia cromatică, semnul și serialitatea devin instrumente eficiente în construirea temei. În acest demers colectiv, nici o posibilitate nu este ignorată. Este identitatea individuală rezultatul unor determinări genetice și biologice sau ne definim în mod esențial prin valorile pe care ni le asumăm? Pot coordonatele abstracte ale identității, precum codul numeric personal, să spună ceva fundamental despre noi? Dar accidentele biografice? Constă identitatea în unicitatea ființei noastre corporale sau mai degrabă în multiplicitatea unor ipostaze și stări? Poate fi înțeleasă ca o esență imuabilă sau ca un proces, un flux? Nicio întrebare nu este irelevantă și niciun răspuns nu este definitiv.

Curatorul expoziției este prof. univ. Daniela Constantin iar cuvântul de deschidere va fi rostit de lect. univ. Andreea Lazea.

Reţea rurală de traficanţi de droguri, anihilată de DIICOT

0
Foto: arhivă

Poliţiştii antidrog au luat cu asalt în această dimineaţă satele din zona Gătaia, judeţul Timiş, într-o operaţiune care vizează o reţea locală de distribuire a drogurilor de risc şi mare risc – din investigaţiile DIICOT a reieşit că bărbaţii comercializau un soritment mare de droguri, de la canabis la CMC, cristale sau amfetamină.

Cu ajutorul agenţilor acoperiţi au fost organizate mai multe cumpărări de droguri. În acest moment sunt efectuate zece percheziţii în zona Gătaia. În timpul acesta au fost descoperite deja droguri la locuinţele unora dintre suspecţi. Iar zece bărbaţi urmează să fie duşi la audieri la sediul DIICOT Timişoara.

 

Operaţiune de amploare a Poliţiei în Timiş. Cine sunt cei vizaţi

0
Foto: Arhivă

Poliţiştii din cadrul IPJ Timiş desfăşoară în această dimineaţă o operaţiune amplă în zona Făget şi Dumbrăviţa. Conform primelor informaţii, anchetatorii, însoţiţi de trupele speciale de intervenţii, au descins în 15 locaţii în cadrul cercetărilor care se fac în mai multe dosare penale.

Suspecţii vizaţi sunt bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi furt de energie.

Poliţiştii au ridicat din casa unui bărbat din Dumbrăviţa două arme pentru care acesta nu avea permis.

Vom reveni cu amănunte.

Temperaturi specifice mijlocului primăverii. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

0

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 18 martie – 15 aprilie. Temperaturile anunțate sunt blânde, cu ploi multe în săptămâna 25 martie – 1 aprilie.

Săptămâna 18 – 25 martie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi ușor mai ridicate. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea sud-vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 25 martie – 1 aprilie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane

Săptămâna 1 – 8 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință ușor deficitară în toate regiunile.

Săptămâna 8 – 15 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Război în Ucraina, ziua 755. Fortificaţiile din nord-estul ţării sunt consolidate

0
Foto: arhivă

Ucraina întărește apărarea în regiunea Sumî. Ucrainenii susțin că astfel vor să-și protejeze frontiera aflată în nord-estul țării. În zonă se desfășoară și o serie de exerciții militare, mai transmit ucrainenii.

Trupele ucrainene consolidează fortificațiile din regiunea Sumî, în nord-estul țării, a declarat Vadym Mysnyk, un oficial ucrainean.

El a spus pentru Ukrinform că în zonă se desfășoară exerciții „pentru a proteja granița de stat”.

„Forțele de apărare din regiunea Sumî îndeplinesc sarcini de luptă pentru a proteja granița de stat și pentru a preveni trecerea graniței de către grupurile de sabotaj și recunoaștere ale armatei ruse”, a spus el, potrivit Sky News.

Regiunile de graniță au fost supuse în ultimii ani atacurilor aeriene repetate ale Rusiei.

Război în Gaza, ziua 165. Americanii au anunţat moartea unui lider militar Hamas

0
Foto: arhivă

Americanii au anunțat moartea liderului militar al Hamas, Marwan Issa. Asta după ce israelienii anunțaseră și ei un atac aerian asupra unei poziții în care se credea că se afla Issa. Acesta este cel mai important lider al Hamas ucis în timpul conflictului.

Liderul Hamas, Marwan Issa, a murit într-un atac aerian israelian, a declarat oficialul Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit BBC.

Atacul a avut loc în urmă cu câteva zile. Armata israeliană a primit informații despre locul în care se afla Issa, comandantul secund al aripii militare a grupului, Brigăziile Izz el-Deen al-Qassam. Ulterior, amata a bombardat tabăra al Nusseirat din centrul Gaza. În urma atacului au murit cinci persoane, au anunțat israelienii.

Marwan Issa se afla în fruntea listei israeliene cu persoane căutate, alături de alt lider al aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, și de liderul din Gaza, Yahya Sinwar. Israelienii cred că cei trei au condus atacurile din 7 octombrie.

Bărbat dispărut de trei zile, după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Dacă-l vezi, sună la 112

0

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin efectuează căutări în vederea depistării unui bărbat de 63 de ani care a plecat în data de 15 martie de la domiciliu și nu a revenit.

„Astăzi, 18 martie, polițiști de la Poliția Stațiunii Băile Herculane au fost sesizați de soția acestuia, despre faptul că Vitan Petre a plecat în data de 15 martie 2024, în jurul orei 09:00, de la domiciliul din comuna Topleț, fără a-i spune unde pleacă, și până în prezent nu a revenit. Semnalmente: 1,70 metri înalțime, greutatea 70 kg, ochi albaștri, păr grizonat, persoana se deplasează cu greutate întrucât suferă de probleme medicale la nivelul picioarelor. La momentul plecării bărbatul purta o bluză de culoare verde, blugi albaștri, o căciulă neagră și pantofi sport de culoare neagră”, a transmis IPJ Caraș-Severin.

În urma sesizării polițiștii au demarat verificările și căutările, în zona gărilor, autogărilor, unităților spitalicești, precum și în alte locuri unde ar putea fi găsit, fără a fi depistat până în prezent.

Cei care pot furniza informații cu privire la persoana dispărută sunt rugați să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Fată dată dispărută de la un centru de asistență socială, după ce nu s-a mai întors de la școală. Dacă o vezi, sună la 112

0

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin efectuează căutări în vederea depistării unei minore de 13 ani, care a plecat astăzi din centrul de asistență socială în care era instituționalizată și nu a revenit.

„Astăzi, 18 martie, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați de reprezentanții unui centru de asistență socială din Reșița, despre faptul că Vornicu Maria-Carla a plecat în această dimineață la școală și până în prezent nu a revenit la centru. Semnalmente: 1,50 metri înalțime, ochi căprui, păr lung, brunet. La momentul plecării minora purta pantaloni albi cu buline, pantofi sport albi și geacă gri”, a transmis IPJ Caraș-Severin.

Imediat după sesizare polițiștii au demarat verificările și căutările, în zona parcurilor, gărilor, autogărilor, unităților spitalicești, precum și în alte locuri unde ar putea fi găsită, fără a fi depistată până în prezent.

Cei care pot furniza informații cu privire la persoana dispărută sunt rugați să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Surse: S-a stabilit tandemul cu care PSD și PNL vor să câștige Timișoara și Timișul

1

În această după-amiază, liderii naționali ai PSD și PNL s-au întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii în ceea ce privește alegerile locale. După „lupte seculare”, reprezentanții celor două partide au reușit să se înțeleagă în privința candidatului pentru București, dar s-a stabilit și faptul că alianța va funcționa și în Timiș.

Astfel, liberalii și social-democrații au hotărât că vor avea un candidat comun pentru Primăria Timișoara, în persoana fostului primar Nicolae Robu, și un candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Timiș, adică deputatul Alfred Simonis, președintele filialei PSD Timiș. De asemenea, PSD și PNL vor avea liste comune de candidați pentru consiliul județean și consiliul local.

Decizia care s-a luat în urma discuțiilor de astăzi din coaliție urmează să fie validată în forurile de conducere ale fiecărui partid în parte.

În aceste condiții, rămâne de văzut ce va face Alin Nica, președintele liberal în funcție al CJ Timiș, care chiar astăzi l-a atacat pe Simonis într-un nou episod din „războiul transferurilor de primari”.

Unele surse liberale spun că Nica s-ar putea duce la Dreapta Unită, pentru a deveni contracandidatul lui Simonis pentru președinția Consiliului Județean Timiș.

Excremente de rozătoare și produse expirate, în cantina unui liceu din Timișoara. Măsurile dispuse de Protecția Consumatorilor

0

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor au efectuat un control la cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde” din Timișoara. Aceștia au dispus închiderea temporară a cantinei până la remedierea abaterilor constatate.

„Au fost identificate materii prime cu data limită de consum depășită (expirate), stare termică schimbată; agregate frig neigenizate cu depuneri de gheatață și materii prime fără ambalaje originale și fără elemente de identificare; nu se monitorizează temperatura la spațiile frigorifice; tavan și pereți cu exfoliere de zugrăveală ca urmare a infiltrațiilor; excremente de rozătoare în blocul alimentar; cuptoare și vesele neigenizate corespunzător si strat de grăsime arsa; în spațiul de depozitare vesela excremente de rozătoare; în lista meniu nu se menționează produsele cu potențial alergen”, sunt abaterile constatate de Protecția Consumatorilor.

Inspectorii au dat un avertisment și o amendă de 15.000 de lei, fiind de asemenea dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor la cantină până la remedierea deficiențelor constatat, precum și oprirea definitivă de la comercializare al produselor neconforme.

Nepalezi care încercau să treacă ilegal granița de vest, pe jos, prinși de polițiștii de frontieră. Cetățean român, cercetat pentru trafic de migranți

0

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moravița (judeţul Timiș) au depistat, în acest weekend, unsprezece cetăţeni străini intrați legal pe teritoriul României, care au încercat să treacă fraudulos frontiera în Serbia.

„În data de 16 martie 2024, în jurul orei 23:00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moravița – ITPF Timişoara au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale. În urma acţiunii, au fost depistaţi în apropierea localității de frontieră Gaiu Mic, la aproximativ 200 de metri de linia de frontieră, șapte cetățeni străini care se deplasau pe jos, spre linia de frontieră. Și a doua zi, în data de 17 martie 2024, în jurul orei 22:00 au mai fost depistați alți patru cetățeni străini în apropierea frontierei cu Serbia. La scurt timp, a fost oprit la ieșirea din localitatea de frontieră Gherman, un cetățean român care ar avea legătură cu transportul celor patru cetățeni străini. Cetățenii străini cât și cetățeanul român au fost conduși la sediul sectorului pentru verificări”, a transmis ITPF Timișoara.

În cadrul cercetărilor s-a constatat faptul că cetățeni străini din ambele cazuri provin din Nepal, având vârste cuprinse între 23 și 39 de ani. Aceștia au intrat legal în România și au declarat faptul că au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, cu scopul de a ajunge în vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat față de cetățenii straini și de trafic de migranți față de cetățeanul român, la finalizarea cercetărilor urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Concerte cu legendarul grup american Onyx și cu Erika Isac la ediția din acest an a Zilelor Studenților din Timișoara

0
Grupul american Onyx va susține un concert la Timișoara Foto: Facebook Onyx

Zilele Studenților, eveniment organizat de Asociația Festivaluri Pentru Tineri și Universitatea Politehnica Timișoara va avea loc în acest an în perioada 14-16 mai, în Complexul Studențesc, iar organizatorii au anunțat deja câteva nume care vor susține concerte în 2024.

Formația americană Onyx, considerată drept eroii hardcore hip hop-ului, va susține un recital în cadrul acestui eveniment. Fredro Starr și Sticky Fingaz vor aduce la Timișoara un recital deosebit. Originar din Queens, New York, Onyx a fost format pentru prima dată în 1988 de Fredro Starr, Sonny Seeza și regretatul Big DS, iar Sticky Fingaz s-a alăturat grupului în 1991. Grupul a lansat albumul de debut „Bacdafucup” în 1993, produs de Jam Master Jay de la Run DMC. Albumul, care a primit discul de platină, a câștigat premii și recunoaștere internațională, iar single-ul de succes „Slam” a ajuns în top 5 în SUA, revista The Source apreciindu-l ca fiind discul care a introdus dansul slam pe scena hip hop. Alte două melodii de pe albumul de debut, „Throw Ya Gunz” și „Shifftee”, au obținut alte succese, iar de-a lungul anilor Onyx a lansat în total douăsprezece albume de studio, mai multe albume de remixuri, compilații și albume live. Trei dintre albumele de studio au ajuns în Top 10 în topul Billboard Hot 200 albums. Printre albumele notabile se numără „Shut ‘Em Down” (1998), cu participarea lui DMX, 50 Cent, Wu-Tang Clan, N.O.R.E. și Big Pun, „Bacdafucup Pt II” (2001), „Triggernometry” (2003), „Wakedafucup” (2014), „#Turndafucup” (2014) cu Busta Rhymes, Raekwon, Rass Kass și Ill Bill, „Black Rock” (2018), albumul „Onyx 4 Life” (2021) cu Mad Lion, Cappadonna, SickFlo și Snak the Ripper și cel mai recent album „World Take Over” (2023).

Un alt nume prezent la ediția din acest an a evenimentului este Erika Isac, solista care a cunoscut faima datorită pieselor ei „Macarena” și „Femei în Parlament”. Alte nume anunțate de organizatori pentru ediția 2024 a evenimentului sunt Nane și Puya, urmând ca pe viitor să fie dezvăluite și alte nume din line up. Accesul la eveniment va fi gratuit.

Două persoane la spital după un accident cu o mașină și un TIR

0

Accident de circulație în care au fost implicate un autoturism și un autotren, în această după-amiază, pe DN 79, la ieșirea din localitatea arădeană Andrei Șaguna.

La fața locului s-au deplasat pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială de stingere și două ambulanțe SMURD, dintre care una Terapie Intensivă Mobilă.

„În urma accidentului au rezultat două victime, un bărbat și o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani, conștiente, cooperante și neîncarcerate. Cele două victime au fost preluate de către echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare. Pompierii militari arădeni au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului”, a transmis ISU Arad.

Sursa foto: ISU Arad

Război în Ucraina, ziua 754. Zeci de soldați ucraineni vor fi instruiți în România

0

Președintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. De asemenea, șeful statului informează că a aprobat și tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

„Scrisoare din partea domnului Klaus-Werner Iohannis, Preşedintele României, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni”, este unul din subiectele discutate de membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat, în ședința din 6 iulie 2023, implicarea României în crearea în unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv din Ucraina.

„Deteriorarea climatului de securitate și stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, a generat efecte multiple cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra securității europene și euroatlantice. Ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acțiunile de sprijinire la nivelul NATO și al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei și a cetățenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politică, diplomatică, economică, financiară, umanitară și sectorială, dar și pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internațional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acțiune adus la consolidarea solidarității euroatlantice și la adaptarea eforturilor în ceea ce privește politica de securitate și apărare din perspectiva creșterii resurselor și a implicării operaționale în regiune”, reiese din scrisoare.

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistență adresate de Ucraina în vederea creșterii rezilienței acestui stat, în octombrie 2023 Ministerul Apărării din Finlanda a trimis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire și să opereze echipamentele donate.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat și asigurarea cu titlu gratuit a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainian care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii).

„Implicarea României în activitățile de susținere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă a statelor membre NATO prin măsuri de asigurare și garantare a securității și apărării membrilor Alianței, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade. Totodată, participarea României la activitățile de instruire a efectivelor forțelor armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă. În acest context, în conformitate cu prevederile articolului (…) privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României (…), la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a țării, am aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoașterea, utilizarea și întreținerea echipamentelor donate. Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei”, se mai arată în scrisoare.

Nica şi Simonis continuă războiul primarilor. Ce transferuri au anunţat astăzi fiecare

0

Războiul dintre Alin Nica şi Alfred Simonis continuă în contextul în care la Bucureşti au loc negocieri PNL-PSD despre susţinerea comună a lui Nicolae Robu la Primăria Timişoara şi o listă comună la Consiliul Local, în timp ce Alfred Simonis să fie candidatul comun pentru fotoliul de şef CJ Timiş şi să fie liste comune de consilieri judeţeni.

Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, a anunţat azi un nou transfer dintre primarii altor partide. Ilie Golubov, primarul PSD al comunei Remetra Mare sa s-au alăturat cu echipa sa în PNL Timiș pentru alegerile locale din acest an. „Deciziile de întregire a echipei au fost și vor rămâne în limitele decenței, fără spectacole mediatice, din rațiuni de bun simț în politică. Venirea primarului Ilie Golubov în PNL este un eveniment important în viața partidului nostru, mărirea echipei cu oameni de valoare fiind esențială. Nu vreau însă să transformăm un astfel de moment într-o hrănire a orgoliului politic”, a spus Alin Nica.

Nu este prima „achiziţie” a PNL Timiş dintre primarii care şi-au câştigat mandat candidând din partea altor partide. Pprimarul comunei Giarmata, Claudiu Mihălceanu, primarul comunei Săcălaz, Nicu Viorel (foşti la PMP), și primarul comunei Otelec, Silvia Fechete (ex-Pro România) se alăturaseră deja oficial PNL iar în perioada următoare se anunţă şi alte nume de primari şi viceprimari care vor face „pasul”.

În schimb, Nica a spus despre primarii care părăsesc partidul (pentru PSD) că sunt chiar şantajaţi: „În același timp îi asigur pe toți cei interesați că mi-ar părea rău dacă unii dintre actualii membri ai echipei ar pleca, tentați de diverse promisiuni. Ar fi decizia lor și aș repecta-o. Nu pot însa să fiu de acord cu șantajul și cu amențările. Stiu că sunt câțiva primari PNL din Timiș care au fost constrânși să semneze adeziuni în alb la un alt partid în ideea că aceste hârtii vor fi scoase în momentul în care primarii PNL nu răspund la comenzile persoanei care a orchestrat acest plan golănesc. Am discutat situația cu colegii mei din Comisia Juridică a PNL Timiș și concluzia este că avem de a face cu o practică periculoasă, aflată la limita legalității pentru cei care amenință. În schimb, cei care au căzut în capcana acestui joc, vor fi apărați de avocat, iar noi, echipa PNL rămânem alături de ei”.

Tot azi, Alfred Simons, a avut un anunţ „invers”. Virgil Ciocea, primarul comunei Pietroasa, ales în funcţie din postura de membru PNL, s-a alăturat PSD. „Virgil se înscrie cu brio în rândul primarilor performanți, criteriu foarte important pe care l-am anunțat în mai multe rânduri, și a reușit să implementeze la Pietroasa o serie de proiecte importante pentru comunitatea de la poalele Munților Poiana Ruscă. Totodată, viceprimarul localității, Cătălin Vasii, cu care Virgil Ciocea face echipă, a venit și el alături de social-democrați, cei doi dorindu-și să colaboreze în continuare”, a spus liderul PSD Timiş.

A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

0

Fostul ministru al Culturii din perioada 2012-2013, Daniel Barbu, a murit luni, a anunțat Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București.

„Astăzi, 18.03.2024, a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu. Născut la data 21 mai 1957 în București, și-a trăit viața sub motto-ul: <Nil nisi Cruce>. A fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii”, au transmis reprezentanții facultății.

Conform acestora, liturghia de înmormântare se va celebra joi, 21 martie, începând cu ora 10:00 la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5).

Peste 600 de amenzi date în weekend de polițiștii rutieri din Timiș

0
Foto: Arhivă

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul pllin de acțiuni ale polițiștilor rutieri din Timiș, care au acționat „pe raza întregului județ, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță rutieră, reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente”.

Astfel, în intervalul 15 – 17 martie au fost legitimate 822 de persoane și au fost verificate peste 680 de vehicule.

„În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 618 sancțiuni contravenționale, dintre care 244 au fost aplicate pentru nerespectarea limitelor legale de viteză, 147 pentru nepurtarea centurii de siguranță, două pentru abateri săvârșite de către bicicliști, trei pentru abateri săvârșite de către pietoni, 10 pentru utilizarea telefonului mobil fără dispozitiv de tip handsfree și 212 pentru alte abateri la regimul rutier. De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 37 de permise de conducere și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare. În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 637 de persoane cu aparatul alcooltest și 33 de persoane cu aparatul drugtest. Totodată, au fost constatate 12 infracțiuni la regimul circulației rutiere”, a transmis IPJ Timiș.

Seară specială cu hituri de neuitat, alături de Paul Ciuci Compact, la Timișoara

0

Turneul național „Cântec pentru prieteni”, derulat de Paul Ciuci Compact, a poposit la sfârșitul săptămânii trecute în Timișoara, la M2 Event Venue, unde un public cald și numeros a fredonat alături de muzicienii de pe scenă o serie de hituri nemuritoare din bogata discografie a trupei.

La fel ca și în precedentele apariții ale muzicienilor din orașul nostru, publicul a avut parte de o seară specială care a fost colorată cu șlagăre cunoscute. Show-ul a avut parte de aplauze numeroase și o atmosferă de nota zece, iar spectatorii au savurat din plin concertul.

Alături de Paul Ciuci, pe scenă s-au aflat Cătălin Tuță Popescu la clape, Lucian Iluț la chitară bass și percuționistul John Micu.

Şoferi vitezomani, băuţi şi drogaţi, prinşi în urma unei razii pe şoselele din vestul ţării. Unul dintre ei a provocat şi un accident

0

Weekendul trecut a fost plin pentru polițiștii rutieri din cadrul IPJ Hunedoara care au organizat o amplă acţiune pe şoselele din judeţ. Mulţi şoferi au fost prinşi băuţi la volan iar unul dintre ei s-a răsturnat cu maşina având permisul suspendat. De asemenea într-un alt caz şoferul e suspect că a condus sub influenţa drogurilor.

Polițiștii rutieri au aplicat 160 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, incriminate de prevederile O.U.G. 195/2002, dintre care 49 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului de viteză legal stabilit și 3 sancțiuni pentru consum de alcool.

„Totodată, polițiștii au luat măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule față de 17 conducători auto, în 5 cazuri măsura fiind luată pentru depășirea limitei legale de viteză, iar în 4 cazuri pentru consum de alcool, în timp ce, pentru nereguli tehnice au fost reținute 8 certificate de înmatriculare. De asemenea, în cadrul acestei acțiuni au fost constatate 12 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice”, a transmis IPJ Hunedoara.

Sâmbătă, în jurul orei 18, polițiștii au depistat în trafic un tânăr de 21 de ani, din municipiul Lupeni, care conducea un autoturism pe strada Paroșeni, din municipiul Vulcan. În urma testării tânărului cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Într-un alt caz din aceeaşi zi, în jurul orei 23.30, polițiștii au depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din Orăștie, care conduce un autoturism pe strada 9 Mai, din Orăștie. Ca urmare a testării alcoolscop a bărbatului, polițiștii au constatat faptul că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,61 mg/l, de aerul expirat.

Iar 25 de minute mai tâziu, a fost depistat în trafic un tânăr de 24 de ani, din Petroșani, care conducea, pe strada Republicii, din orașul Petrila, un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii, având autorizația de circulație provizorie expirată din luna noiembrie 2023. Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cel aflat la volan nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Dar cel mai grav caz a fost cel al unui şofer 58 de ani: „La data de 17 martie 2024, în jurul orei 01:35, un bărbat în vârstă de 58 de ani, din comuna Băcia, a condus un autoturism pe DN 66, în afara localității Băcia, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în afara drumului public (evenimentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale). Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au încercat testarea alcoolscop a bărbatului însă, din cauza stării în care se afla (ebrietate) testarea nu a fost finalizată, motiv pentru care acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și a depistării prezenței substanțelor psihoactive în organism, urmând a se lua ulterior măsurile legale care se impun. De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul a condus autoturismul având dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice suspendat (fiind bănuit, într-un alt dosar penal, de comiterea infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice)”, mai arată sursa citată.

SCM Timişoara, învinsă la Ploieşti la capătul săptămânii petrecute în deplasare

0
Foto: Leii din Banat – Baschet SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timişoara / Facebook

SCM Timişoara nu a fost scutită de o nouă deplasare lungă după turneul Final 4 al Alpe Adria Cup din Austria. Ieri seară „leii” au jucat un nou meci, de această dată în campionat pe terenul lui CSM Ploieşti. Gazdele, evident mai proaspete, s-au impus cu 69-58.

Alb-violeţii au jucat marţi şi miercuri două meciuri. Au câştigat semifinala cu gazda din Kapfenberg şi au pierdut ultimul act cu formaţia poloneză Dabrowa Gornicza, două dueluri la limită. În Prahova bănăţenii au cedat după 17-14, 18-10 şi 15-13 pentru gazde în primele trei sferturi, câştigând doar ultima „pătrime”, cu 21-19.

În acest joc Igor Kesar şi Nikola Gajic, cu câte 10 puncte fiecare, au fost principalii marcatori ai „leilor”. Mitrovic (9), Mirkovic, Lazar (câte 8), Năsturescu (5), Simmons şi E. Petrescu (4) au fost ceilalţi marcatori ai oaspeţilor. Pentru gazde Veljko Brkic, cu 20 de puncte, a fost şi coşgheterul întâlnirii.

În urma acestei înfrângeri SCM-ul e pe 4 în grupa 11-18, cu 20 de puncte. Sâmbătă, de la ora 18, urmează un joc pe teren propriu, cu SCMU Craiova.