Şeful Poliţiei Rutiere despre taxa de tranzit: „Nu vom aplica amenzi în...

Şeful Poliţiei Rutiere despre taxa de tranzit: „Nu vom aplica amenzi în Timişoara până nu se va pronunţa instanţa în contencios”

0
DISTRIBUIȚI

Scandalul continuă între Primăria Timişoara şi Prefectura Timiş, după ce instituţia prefectului a atacat în contencios atât hotărârea de agent politia rutiera cascheta pconsiliu local prin care se instituia taxa de tranzit, iar astăzi şi punctul din anexa hotărârii referitoare la taxele şi impozitele locale care se referă la aceasta. Municipalitatea a decis ca de la 1 martie orice camion cu tonaj de peste 7,5 tone, înmatriculat în afara judeţului Timiş, să plătească o taxa de tranzit de 200 lei pe zi. Fondurile vor asigura repararea drumurilor, în condiţiile în care Guvernul nu a alocat fonduri pentru o centură ocolitoare a Timişoarei. Primarul Gheorghe Ciuhandu a ieşit astăzi public şi a anunţat că în condiţiile în care municipalitatea nu poate încasa taxa de tranzit, de la 1 martie va fi interzis accesul camionelor înmatriculate în afara Timişului pe raza municipiului, în baza unei hotărâri a comisiei de circulaţie. „Taxe similare au fost instituite şi în alte oraşe reprezentative ale actualei guvernări, cum ar fi Cluj Napoca”, a susţinut primarul Gheorghe Ciuhandu. Viceprimarul Sorin Grindeanu a anunţat că „eu şi grupul de consilieri locali PSD susţinem taxa de tranzit până la capăt. Prefectul Băcală instigă la nesupunere civică. Consiliul local este singurul care decide asupra taxelor şi impozitelor locale. Transportatorii nemulţumiţi ar trebui să blocheze Ministerul Transporturilor care nu dă bani oraşului. Timişoara a plătit prea mult indiferent de guvernare”.


Şeful consilierilor locali PD-L, Ovidiu Ciuhandu a susţinut că „am votat instituirea acestei taxe, însă de atunci am avertizat că este o mare problemă cu faptul că nu există locuri unde să poată fi plătită. Din moment ce hotărârea este atacată, nu se mai poate aplica. Chestiunea aceasta cu interzisul accesului camioanelor în oraş este cea mai mare prostie”.

Contactat telefonic, primarul PD-L din Cluj Napoca, Sorin Apostu, a explicat pentru PRESSALERT.ro că „prin această taxă de tranzit cei care au punct final Clujul şi intră în oraş plătesc o taxă la benzinării sau primărie. Cei care sunt prinşi că nu au achitat-o sunt amendaţi. Există trasee interzise pentru camioanele grele, după ce au fost deschise rute ocolitoare. Nu plătesc taxa, cei care au garajele maşinilor în Cluj Napoca”.  Întrebat de ce la Timişoara trebuie atacată taxa de tranzit, care nu diferă în esenţă de cea de la Cluj Napoca unde se aplică, prefectul de Timiş Mircea Băcală a răspuns că ” nu ştiu ce este la Cluj. Nu am citit hotărârea ca să ştiu ce prevede. Nu mă pronunţ eu ce trebuie să facă prefectul de Cluj”.

În timp ce războiul declaraţiilor continuă, şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos a anunţat că „am primit o informare de la prefectură privind contestarea în instanţă a taxei de tranzit. Nu vom aplica amenzi până nu se va pronunţa instanţa în contencios. Până atunci acţionăm doar în baza OUG 2195/2002 republicată”. Singurii care ar putea amenda camionele care intră în oraş sunt agenţii de la  Poliţia Comunitară, dar Bolbos a avertizat că ” pot să amendeze doar camioanele de peste 7,5 tone oprite sau staţionate în municipiu dacă vor constata încălcări ale unor hotărâri locale”. Întrebat dacă TIR-urile oprite la semafor vor putea fi amendate de comunitari, şeful Poliţiei Rutiere a precizat că „în acest caz nu este vorba de staţionare sau oprire, ci de respectarea semnificaţiei unui indicator sau semafor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.